Αίγυπτος: Πραξικόπημα μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος – Ο στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι – Τα τανκς παραμένουν στους δρόμους

Αίγυπτος: Πραξικόπημα μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος - Ο στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι - Τα τανκς παραμένουν στους δρόμους (live)

Ζητωκραυγές των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ – Ο Μόρσι σε μήνυμα φέρεται να καλεί τους οπαδούς του να μην δεχθούν το πραξικόπημα – Αναστολή του Συντάγματος
Σε ρόλο θεματοφύλακα της λαϊκής θέλησης, όπως περιέγραψε ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, στο διάγγελμά του
Ο στρατός της Αιγύπτου καθαίρεσε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι ενώ, αναλαμβάνοντας έναν (όπως τον περιέγραψε) ρόλο θεματοφύλακα της λαϊκής θέλησης αλλά και της δημόσιας τάξης, ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι περιέγραψε την διάδοχη κατάσταση, μιλώντας για μια μεταβατική περίοδο μετά την οποία θα διεξαχτούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.
Άγνωστο το πού ακριβώς βρίσκεται ο Μόρσι, η έξοδος του οποίου από τη χώρα έχει απαγορευτεί–όπως και άλλων ισλαμιστών. Το απόγευμα ήταν στο γραφείο του στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς.
Σε ένα πρώτο μήνυμά του μετά τις ανακοινώσεις του στρατού φέρεται να ζητά από τους οπαδούς του να μην αποδεχτούν το πραξικόπημα. Φυσικά το πώς θα αντιδράσουν οι αριθμητικοί ισχυροί και αποφασισμένοι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι ισλαμιστές που στηρίζουν το Μόρσι, αλλά και τι ρόλο θα έχουν στο διάδοχο σχήμα θα είναι το μεγάλο ερώτημα.
Σε ένα ενωτικό μήνυμα και περιστοιχιζόμενος από θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, ο Αλ-Σισί εξήγησε ότι ο Μόρσι δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού.
Η ισχύς του Συντάγματος αναστέλλεται προσωρινά, είπε, και την προεδρική εξουσία αναλαμβάνει προσωρινά ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τεχνοκρατική κυβέρνηση. Πρέπει ακόμη να ετοιμαστεί και ένας νέος εκλογικός νόμος, πρόσθεσε.
Τις λεπτομέρειες της διάδοχης κατάστασης συμφώνησε ο Αλ-Σισί με πολιτικούς αρχηγούς, όπως ο μεταρυθμιστής και μετριοπαθής Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της IAEA.
Παράλληλα συστήνεται επιτροπή για την εθνική συμφιλίωση η οποία θα συσκεφτεί και με οργανώσεις νέων, αυτές που σήκωσαν το βάρος της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ και στην περίοδο που ακολούθησε είδαν εαυτούς παραγκωνισμένους πολιτικά από τους ισλαμιστές.
Ο στρατός εμφανίζεται αποφασισμένος να σταματήσει ακόμα και με τα όπλα περιστατικά βίας.
Οι ανακοινώσεις έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό, πυροτεχνήματα και λέιζερ από ένα τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ. Σε άλλα σημεία του Καΐρου εξελίσσονταν αντιδιαδηλώσεις υποστηρικτών του Μόρσι οι οποίοι ήταν υπό την μάλλον διακριτική επιτήρηση του στρατού.
Η Αίγυπτος και όλος ο πλανήτης παρακολουθούσαν την Τετάρτη σε ζωντανή μετάδοση ένα πραξικόπημα εν εξελίξει.
Όλα τα συστατικά του ήταν με την μία ή την άλλη μορφή παρόντα: στρατός στους δρόμους, ηγέτης υπό ιδιότυπο περιορισμό αλλά όχι υπό κράτηση, αιτήματα με τη μορφή τελεσιγράφου από τις ένοπλες δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η ευρεία λαϊκή υποστήριξη στις εξωθεσμικές (όπως θα τις αντιλαμβάνονταν η Δύση) κινήσεις του στρατού.
Οι κρίσιμες ώρες πριν το διάγγελμα του στρατού
Τις πλέον κρίσιμες ώρες μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ το 2011 διανύει η Αίγυπτος, καθώς όλοι αναμένουν τις κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου προς τον αμετακίνητο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Στο μεταξύ τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το CNN κάνουν λόγο για πραξικόπημα σε εξέλιξη.
Η αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, επικαλούμενη μια πηγή της προεδρίας, ανέφερε νωρίς το βράδυ της Τετάρτης στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε στον ισλαμιστή ηγέτη Μοχάμεντ Μόρσι στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) ότι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου.
Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της αιγυπτιακή εφημερίδα, ο Στρατός διεμήνυσε στον Μόρσι ότι πλέον δεν είναι πρόεδρος της χώρας.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Κατηγορίες: 'Αρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση