ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΟΜΜΑΤΑ – ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ- ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ.

  

Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ  ΑΘ. ΜΠΑΛΤΖΩΗΣ*.Στην συνέχεια του άρθρου μας περί αντισημιτισμού στην Ελλάδα και τον ρόλο της Χρυσής Αυγής, http://www.analystsforchange.org/2014/06/blog-post_9599.html#more) , θα αναφερθούμε τώρα σε δηλώσεις πολιτικών και μη για το εν λόγω θέμα, που απηχούν γενικότερες αντιλήψεις, πολιτικές  θέσεις

 και γενικότερα μια γενικότερη άποψη για το εν λόγω θέμα, ερμηνείες για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα,  που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και ας ξεκαθαρίσουμε  αρχικά, δύο σημαντικές έννοιες και τι πραγματικά σημαίνουν.


Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, είτε από την εθνικότητα, είτε από τη θρησκεία κλπ. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη, ιταλ. (“ράτσα”) razza = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός.


Ως αντισημιτισμός χαρακτηρίζεται η οποιαδήποτε συστηματική αντίθεση προς την Εβραϊκή φυλή, καθώς και οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού της όποιας έκφρασής της, φθάνοντας πολύ συχνά στην εχθρότητα, αλλά και σε προσπάθειες ακόμη μέχρι και την εξόντωσή της.


           Ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός, είναι   εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και έτσι πρέπει να θεωρούνται.  Μετά την έρευνα  του  ADL (Anti Defamation League), που κατέδειξε την απίστευτη και σοκαριστική διαπίστωση (για μας)  ότι  η Ελλάδα είναι η πιο αντισημιτική χώρα της Ευρώπης, το θέμα πήρε διαστάσεις και ιδιαίτερα στο Ισραήλ, που τους αφορά άμεσα. Έτσι σε διάφορες έρευνες, ρεπορτάζ, αρθρογραφία και συνεντεύξεις πολιτικών στην Ελλάδα,  προέκυψαν νέα ενδιαφέροντα στοιχεία, που άπτονται της γενικότερης αντίληψής μας, της πολιτικής και της γενικότερης κουλτούρας μας, καθώς  και ενδιαφέρουσες απόψεις επί του θέματος, όπως θα δούμε παρακάτω:Η Ελίν Μπατή είναι μια επιτυχημένη νέα Εβραία, που κατοικεί στην Αθήνα. Παρόλα αυτά όμως, κάτι στην «ταυτότητά» της, κατά τα λεγόμενά της, δεν ταιριάζει. «Ο κόσμος νομίζει ότι οι Εβραίοι δεν είναι Έλληνες, ότι είναι κακοί άνθρωποι, δεν τους αγαπούν γιατί πιστεύουν ότι προσπαθούν να επωφεληθούν  τα μέγιστα από το κάθε περίσταση, αλλά και γιατί θεωρούν ότι σταύρωσαν τον Χριστό».    


 


Σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Nadav Eyal στην Ελλάδα, εκτός των άλλων, περιλαμβάνονται συνεντεύξεις του (πρώην) Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ κ. Νίκου Δένδια, του (πρώην) Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του συγγραφέα και γνωστού για τις ακραίες πολιτικές του απόψεις κ. Κων-νου Πλεύρη, οι οποίες είναι ενδιαφέρουσες και αποκαλυπτικές του εν λόγω θέματος και πως το βλέπουν σήμερα.


Στο ρεπορτάζ ακόμη αναφέρεται και για την  Χρυσή Αυγή, καθόσον σήμερα κατά το ρεπορτάζ,  είναι το μεγαλύτερο ναζιστικό κόμμα της Ευρώπης από την περίοδο του πολέμου. Ακόμη, ότι στην Ευρώπη αναρωτιούνται κατά πόσο η Ελλάδα του 2012 θύμιζε την Γερμανία του 1933, παραμονές της ανόδου του Χίτλερ στην κυβέρνηση.


 


Έτσι λοιπόν στην συνέντευξή του  ο  κ. Δένδιας επεσήμανε ότι «Η ελληνική κοινωνία υπέφερε πολύ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ναζιστική κατοχή. Ήμασταν απολύτως απροετοίμαστοι για την άνοδο ενός ναζιστικού κόμματος. Αυτό που κάναμε ήταν να παρουσιάσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης τον ισχυρισμό ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα αλλά εγκληματική οργάνωση. Η ελληνική δικαιοσύνη δέχθηκε τον ισχυρισμό με αποτέλεσμα η ηγεσία της Χρυσής Αυγής να βρίσκεται σήμερα στην φυλακή. Η Χρυσή Αυγή αποτελεί προσβολή για την ανθρωπότητα. Οι δηλώσεις τους αποτελούν προσβολή για όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες του κόσμου και ιδιαίτερα για την ελληνική. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ψηφίζουν υπέρ της Χρυσής Αυγής δεν είναι με κανένα τρόπο νεοναζιστές. Ίσως λίγοι από αυτούς να είναι νεοναζιστές, οι υπόλοιποι όμως είναι Έλληνες πολίτες που έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση και προσπαθούν να εκφραστούν εναντίον αυτού που θεωρούν ως σύστημα με έναν τελείως παράλογο τρόπο».


 


Σε ότι αφορά  τον (πρώην) Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη:


ο Nadav Eyal αναφέρει ότι ο υπουργός έχει εκδώσει βιβλίο αντισημιτικού περιεχομένου αλλά είναι πολύ χαρούμενος και ενθουσιώδης που δίνει την παρούσα συνέντευξη και διευκρινίζει ότι δεν είναι αντισημίτης. «Σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω στον ισραηλινό λαό. Κατά την δική μου άποψη, ο αντισημιτισμός είναι ένα πολύ αρνητικό και αηδιαστικό πράγμα. Ποτέ δεν θα έλεγα σε κάποιον ότι “δεν σε συμπαθώ γιατί είσαι αυτής ή της άλλης εθνικότητας”. Αυτή είναι μια γελοία άποψη». Ο Nadav Eyal τον ρωτά σχετικά με την έρευνα της  Αntidefamation League που αναφέρει ότι το 69% των Ελλήνων έχουν αντισημιτικές θέσεις, λαμβάνοντας την πρώτη θέση στην δυτική Ευρώπη. Ο Γεωργιάδης εκφράζοντας την προσωπική του άποψη αναφέρει τα ακόλουθα: «Γνωρίζω πολλούς αντισημίτες, οπότε θα μπορούσα να δώσω ως εξήγηση ότι αν αυτή η έρευνα διεξαγόταν πριν τέσσερα χρόνια τα ποσοστά θα ήταν χαμηλότερα. Η αλήθεια είναι ότι όσο χειροτερεύει η οικονομική κρίση πολλοί άνθρωποι θέλουν να βρουν ένα εύκολο θύμα στο οποίο να επιρρίψουν ευθύνες για την κατάστασή τους και για τον λόγο που υποφέρουν. Πολλές φορές καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας ο κόσμος παρουσίαζε τους Εβραίους σαν την αιτία όλων των δεινών. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος για την αύξηση του αντισημιτισμού στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν είναι το αληθινό πρόσωπο της κοινωνίας μας».     Για τον γνωστό συγγραφέα Κωνσταντίνο Πλεύρη: ο Nadav Eyal αναφέρει ότι ο Πλεύρης δυσκολεύεται να πιστέψει ότι μιλάει με άτομα από το Ισραήλ. «Έρχεστε από το Ισραήλ;» ρωτάει. «Ποτέ δεν έχω πάει εκεί. Θα ήθελα να πάω αλλά δεν μου έδωσαν βίζα». Να σημειώσουμε εδώ ότι ΔΕΝ απαιτείται βίζα για τους Έλληνες που θα ήθελαν να ταξιδεύσουν  στο Ισραήλ, άρα ο κ. Πλέυρης ή ψεύδεται ή  το είπε επίτηδες. Ο κ. Πλεύρης ισχυρίζεται ότι δεν είναι αντισημίτης αλλά στην συνέχεια παρουσιάζει ένα μανιφέστο που θα έκανε περήφανο τον Γκέμπελς στις καλύτερες ημέρες του.  Η συνέντευξή του παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την παραθέτουμε αυτούσια:


Nadav Eyal: «Ισχυρίζεστε στα βιβλία σας ότι οι Εβραίοι είναι λαός δούλων.


Πλεύρης: «Ήταν υπόδουλοι στους Αιγυπτίους, στους Βαβυλώνιους, στους Πέρσες, στους Έλληνες, στους Ρωμαίους, πάλι στους Έλληνες, στους Άραβες, αυτή είναι η αλήθεια. Οι Εβραίοι παρουσιάζονται αθώοι ισχυριζόμενοι ότι ποτέ δεν σκότωσαν κανέναν. Ακόμη και ο Θεός σας έστειλε τον άγγελο να σκοτώσει τα παιδιά των Αιγυπτίων. Οι Εβραίοι είναι οι πρώτοι στον κόσμο που δηλώνουν ότι σύμφωνα με τα λόγια του Θεού πρέπει να σκοτώνουν άλλους.Nadav Eyal: «Βασιζόμενοι σε αυτά που είπατε τώρα μπορούμε να πούμε ότι είστε αντισημίτης».


Πλεύρης: «Βλέπετε, είναι έγκλημα να αντιτίθεται κανείς στους Εβραίους, είναι αντισημιτισμός και προπαγάνδα. Η διεθνής κοινότητα λέει ότι όταν κάποιος αντιτίθεται στους Εβραίους είναι αντισημίτης και ψηφίζουν νόμους εναντίον του. Το να είναι κανείς εναντίον των Αμερικάνων, των Άγγλων, των Γερμανών, των Κινέζων δεν είναι έγκλημα. Μόνο όταν κάποιος μιλάει εναντίον των Εβραίων είναι έγκλημα. Γιατί;». O Nadav Eyal σχολιάζει ότι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι έχει να κάνει με την άγνοια. Ο κ. Πλεύρης έγραψε ένα βιβλίο πάνω από 1000 σελίδες που ξεκινάει από μια φωτογραφία .Nadav Eyal: «Ξέρετε τι απεικονίζει αυτή η φωτογραφία; »


Πλεύρης: «Γνωρίζω. Είναι ένα Ισραηλινός στρατιώτης που κρατάει μια Παλαιστίνια γυναίκα». Nadav Eyal: «Αυτή η γυναίκα δεν είναι Παλαιστίνια. Αυτή η γυναίκα είναι έποικος».


Πλεύρης: «Δεν ξέρω».Nadav Eyal: «Είναι μια Εβραία γυναίκα στην Χεβρώνα. Μπορώ να σας πω την ιστορία.


Πλεύρης: «Εβραία έποικος;»      Nadav Eyal: «Είναι μια Εβραία έποικος και ο στρατιώτης προφανώς προσπαθεί να την εμποδίσει να αναμιχθεί στην ζωή των Παλαιστινίων. Η ίδια δεν είναι Παλαιστίνια».


Πλεύρης: «Θέλετε να σας δείξω και άλλες φωτογραφίες;»O Nadav Eyal αναφέρει ακολούθως δεν είναι δυνατόν να μην γίνει, βέβαια, και ο αναμενόμενος συσχετισμός μεταξύ Εβραίων και χρημάτων.Nadav Eyal: «Σε άλλα σημεία αναφέρεστε στον έλεγχο των Εβραίων επί των τραπεζών».


Πλεύρης: «Αυτό είναι αλήθεια. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό».Nadav Eyal: «Εγώ το αρνούμαι». 


Πλεύρης: «Πέστε μου μια τράπεζα που δεν ελέγχεται από Εβραίους».

  

Nadav Eyal: «Barclays Bank, City Bank, J.T.Morgan. Μπορώ να συνεχίσω…Alfa Bank.»


Πλεύρης: «Δεν ξέρω για τις άλλες τράπεζες αλλά όχι η Alfa Bank».Ο Nadav Eyal συνεχίζει λέγοντας ότι μετά από όλες αυτές τις προσβολές, ο κ. Πλεύρης σαν κλασσικός αντισημίτης περιφρονεί τους Εβραίους, αλλά παράλληλα τους θαυμάζει!!!!  Πλεύρης: «Αν είχα την δυνατότητα να οργανώσω το κράτος στην Ελλάδα θα αντέγραφα το Ισραήλ. Θαυμάζω το Ισραήλ. Πιστεύουν στην ιστορία τους, στον στόχο τους, έχουν εθνική περηφάνια. Δεν βλέπω στο Ισραήλ τίποτε αρνητικό. Αν ήμουν Εβραίος κι εγώ θα ήμουν σιωνιστής, θα πήγαινα στον Έρτζελ και στην Χαγκανά.


 Η Χαγκανά ήταν μια παραστρατιωτική εβραϊκή οργάνωση πριν την ίδρυση του Ισραήλ, που διεξήγαγε  τον αγώνα της ανεξαρτησίας (1948-49) και μετεξελίχθηκε στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, ή Τσαχάλ (στα Εβραϊκά) , ή IDFIsrael Defense Forces.    Ο Nadav Eyal σχολιάζει ότι κατά την άποψη του κ. Πλεύρη, ο δρόμος για την καρδιά των Εβραίων περνάει μέσω του ορισμού των Αράβων ως κατώτερη φυλή.


Πλεύρης: «Βεβαίως και πιστεύω ότι είναι κατώτερη φυλή».


Nadav Eyal: «Ποιοι; »


Πλεύρης: «Οι Άραβες! Πιστεύετε ότι είμαστε όλοι ίσοι; »Nadav Eyal: «Η αλήθεια είναι ότι πιστεύω ότι είμαστε όλοι ίσοι».


Πλεύρης: «Δηλαδή πιστεύετε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν την ίδια συνείδηση;»Nadav Eyal: «Ναι».


Πλεύρης: «Στην ανθρώπινη φύση συμβαίνει ότι και με τα σκυλιά και τα άλογα. Υπάρχει ο γερμανικός ποιμενικός σκύλος,  το κυνηγητικό σκυλί, τα σκυλάκια για παιχνίδια».Ο Nadav Eyal σχολιάζει ότι ο κ. Πλεύρης τους δέχθηκε πολύ ευγενικά, τους έδειξε τα βιβλία που έχει γράψει εναντίον των ξένων, υπέρ των Ελλήνων, εναντίον των Εβραίων, εναντίον των ομοφυλόφιλων.


 Σε ανάρτησή στην ιστοσελίδα του, το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα στηλίτευσε τον κ.  Βορίδη, νέο Υπουργό υγείας,  ως άτομο που «είχε εκφράσει ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες απόψεις στο παρελθόν και – μέχρι πριν από μερικά χρόνια – ήταν στέλεχος ενός κόμματος που  εξέφραζε ρατσιστικές και ακραίες αντισημιτικές απόψεις».


 Ο κ. Βορίδης  αργότερα εξέφρασε την αντίθεσή του στην άρνηση του Ολοκαυτώματος και τη δέσμευσή του να «θέσει τέλος στις αντισημιτικές, ρατσιστικές προκαταλήψεις που αποτελούν την  απόλυτη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».Ο  πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς,   υποστηρίζει ότι εκείνοι που προσχώρησαν στη Νέα Δημοκρατία έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν την πολιτική του κόμματος, η οποία καταδικάζει τον αντισημιτισμό και το ρατσισμό. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις και των τριών πολιτικών της ΝΔ, πλην βεβαίως του κ. Πλεύρη, που δεν είναι πολιτικός.


 


Παρατηρούμε,  ότι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά . Βλέπουμε και  φυσικά βιώνουμε με οδυνηρό όντως τρόπο εδώ στην Ελλάδα,  ότι η  Ευρώπη και ιδιαίτερα ο Νότος, πάσχει από οικονομική κρίση. Σε μερικές χώρες όπως στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία, στην Γαλλία κλπ.  η κρίση μεταλλάσσεται σε ρατσισμό. Τα θύματα είναι οι ξένοι, οι μετανάστες, οι μαύροι, οι Μουσουλμάνοι ή οι Εβραίοι.   
 Η τραγωδία της Ελλάδας συνίσταται σε μια οδυνηρή οικονομική κατάρρευση,  μια άνευ προηγουμένου ανεργία και όπως συνέβη στην ιστορία και κατά το παρελθόν  εξελίχθηκε σε εξτρεμισμό. Η «Χρυσή Αυγή» είναι σύμφωνα με το ρεπορτάζ «νεοναζιστική οργάνωση που σύμφωνα με την παράδοση, (περίοδο Βαϊμάρης  στην Γερμανία)  προσπαθεί να εξαγοράσει τις καρδιές των ανέργων μέσω διανομής πακέτων τροφίμων». Για τα άτομα που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα, στον κρατικό μηχανισμό και στα κόμματα εξουσίας ιδιαίτερα,   αποτελεί και ένα είδος λύσης αλλά και μέσο έκφρασης φοβερών συναισθημάτων προς τους μετανάστες.    Όταν η ανεργία έφτασε σε απίστευτα υψηλά ποσοστά, επισήμως 28% , στην πραγματικότητα πολύ πάνω από  30%, σημειώθηκε και αύξηση της ισχύος της  οργάνωσης καθιστώντας την τρίτο  σε μέγεθος κόμμα στην Ελλάδα.  Και φυσικά την αύξηση του αντισημιτισμού στην χώρα σε ποσοστό 69%, δίδοντάς μας μια άλλη θλιβερή πρωτιά, που δεν μας τιμά ιδιαίτερα, σαν έθνος, σαν ιστορία.


 *Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.)  και ειδικός σε θέματα Μέσης  Ανατολής.


 Πηγές:  www.nana10.co.il/


               Κανάλι 10


               Κεντρικό  Ισραηλιτικό Συμβούλιο (http://www.kis.gr/)


              Βικιπαίδεια
Κατηγορίες: 'Αρθρα, Θέματα που μας αφορούν. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση