ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ:«Δικαιούμαστε τα έσοδα και από το ΜΤΝ και από το ΜΤΑ!»

Σερφάροντας στο διαδίκτυο, πέσαμε επάνω σε αποσπάσματα που φέρονται να ανήκουν στο πόρισμα της μελέτης της γνωστής «επιτροπής Χατζή» που είχε διαταχθεί από τον τέως ΥΦΕΘΑ Στρατηγό ε.α. κ. Καράμπελα. Δεν είμαστε βέβαια σε θέση να πιστοποιήσουμε τη γνησιότητά τους, αφού το πόρισμα  ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε και γι’ αυτό το λόγο τηρούμε κάθε επιφύλαξη.

Τα αναφερόμενα όμως σε αυτό, αναφορικά με τις προτάσεις των εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, για την εξυγίανση, βιωσιμότητα και ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων, είναι επάνω στη γνωστή γραμμή των αστυνομικών, οπότε τις καταθέτουμε αυτούσιες, όπως ήταν γραμμένες και μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Είναι γεγονός ότι από τότε που καταργήθηκε η Χωροφυλακή και δημιουργήθηκε η ΕΛ.ΑΣ., καταγράφεται μία έντονη προσπάθεια «αποστρατικοποίησης» της Αστυνομίας, σε όλα τα επίπεδα. Κάτι που έχει επιτευχθεί σε μέγιστο βαθμό, με συνειδητές επιλογές, τόσο των πολιτικών ηγεσιών, όσο και των ίδιων των στελεχών. Λέγεται δε πως η ιδέα του «ένστολου εργαζόμενου», στην οποία αντιδρούν οι στρατιωτικοί, προήλθε από την ΕΛ.ΑΣ.
Ωστόσο, υπάρχουν δύο σημεία που συνδέουν τους αστυνομικούς, με τους στρατιωτικούς, κατάλοιπο ίσως της Χωροφυλακής: (1) Το κοινό μισθολόγιο, από το οποίο πολλές φορές έχουν προσπαθήσει να απεμπλακούν οι αστυνομικοί επ ωφελεία τους και (2) Το ΜΤΣ, στο οποίο συμμετέχει το 68% των αστυνομικών, που μέχρι πρότινος όμως, ήταν εκτός οποιασδήποτε ατζέντας ενδιαφέροντός τους και άγνωστο θέμα για τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους.
Ακόμη δε και όταν όψιμα αποφάσισαν να ασχοληθούν, περιορίστηκαν σε μικροσυντεχνιακού τύπου δηλώσεις και αιτήματα, χωρίς καμία πρόταση επί του κυρίαρχου διακυβεύματος, της αποφυγής της χρεοκοπίας και της διάλυσής του ΜΤΣ, όπως θα αναμενόταν από δυναμικούς και καταξιωμένους συνδικαλιστικούς φορείς κύρους. Μονίμως, όποτε οι αστυνομικοί αναφέρονται στο ΜΤΣ, επαναλαμβάνουν 2 στερεότυπα:
  • Οι «κοινωνικοί» πόροι του ΜΤΣ, ανεξάρτητα από το αν προέρχονται από το ΣΞ, είναι πόροι του Ταμείου και κατά συνέπεια ανήκουν σε όλους τους μετοχομερισματούχους (αστυνομικούς και στρατιωτικούς).
  • Απαιτείται η αναλογική εκπροσώπηση των μετοχομερισματούχων της ΕΛ.ΑΣ στο ΔΣ του ΜΤΣ.
Δηλαδή, απαιτούν αναλογική εκπροσώπησή τους στο ΔΣ, αλλά όχι αναλογική συμμετοχή τους στους κοινωνικούς και ανταποδοτικούς πόρους του ΜΤΣ. Εκείνο όμως που κατά την άποψή μας υπερβαίνει τα εσκαμμένα, είναι όταν στην προσπάθειά τους οι αστυνομικοί, να αποφύγουν τη μάχη για την εξεύρεση νέων πόρων από πλευράς τους:
  • Θέλουν να βάλουν χέρι και στα έσοδα των άλλων δύο Μετοχικών Ταμείων, με τα οποία ουδεμία σχέση έχουν
  • Χρησιμοποιούν τον άσχετο όρο «ασφαλισμένοι», αποδεικνύοντας πως έχουν πλήρη άγνοια για το Μετοχικό Σύστημα Οικονομικής Μέριμνας του Προσωπικού των Ε.Δ.
  • Προβαίνουν σε προτάσεις για ενοποίηση Ταμείων και υπαγωγή τηςαρμοδιότητας εποπτείας του νέου ταμείου στο ΥπουργείοΕργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ενώ δεν μπορεί να μην έχουν ακούσει τα περί δημιουργίας ενός φορέα επικουρικών  συντάξεων και σταδιακής ενσωμάτωσης τους, ως επιδόματος στην κύρια σύνταξη.
Εμείς θα προτείνουμε στους φίλους αστυνομικούς να αναρωτηθούν:
  • Πως θα τους φαινόταν να είχαμε λόγο για το ΤΕΑΠΑΣΑ και να προτείναμε την ένταξή του σε ένα ενιαίο Ταμείο, ώστε να μοιραζόμαστε όλοι τους πόρους του;
  • Πιστεύουν ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μπορεί από τον προϋπολογισμό του να καλύψει «εργοδοτική εισφορά» υπέρ του νέου Επικουρικού Ταμείου; Και αν μπορεί να αναλάβει αυτή τη χρηματοδότηση, γιατί δεν το κάνει από τώρα, ώστε να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα της υστέρησης πόρων;
  • Πιστεύουν ότι η τρόικα, που καθορίζει τα πάντα και για την οποία η Επικουρική Ασφάλιση, είναι άγνωστη λέξη, θα συνδράμει στη διεύρυνση του θεσμού;
  • Πιστεύουν ότι τη στιγμή που βρίσκονται υπό «αξιοποίηση» ακόμη και η ενέργεια και τα νερά της Πατρίδας μας, τα φιλέτα των Μ.Τ. θα μείνουν αλώβητα;
Αγαπητοί φίλοι αστυνομικοί, σε όλα τα πράγματα υπάρχουν όρια και εσείς αυτά τα όρια, μάλλον τα ξεπερνάτε. Δεν είναι δυνατό, σε όλη την ιστορία της συνδικαλιστικής σας δράσης, να είστε απόντες από τα θέματα του ΜΤΣ και να εμφανίζεστε αυτή στιγμή, προτείνοντας μοιρασιές σε πράγματα που δεν σας ανήκουν και κάνοντας προτάσεις απλά για να δείξετε πως με αυτό τον τρόπο υποστηρίζετε τα συμφέροντα των χιλιάδων μετοχομερισματούχων αστυνομικών.
Εάν πραγματικά επιθυμείτε να είστε συμμέτοχοι σε ένα ανεξάρτητο Μετοχικό Σύστημα Οικονομικής Μέριμνας του Προσωπικού των Ε.Δ. και Σ.Α., αγωνισθείτε για τη στήριξη και την ανάπτυξή του, εξασφαλίζοντας αναλογούντες ανταποδοτικούς πόρους.
Εάν πάλι, δεν αισθάνεστε μέλη της μεγάλης στρατιωτικής οικογένειας, μπορείτε να κάνετε πρόταση αποχώρησής σας.
Η απόφαση είναι δική σας.
ΟΜΑΔΑ Α.Α.Α.
Κατηγορίες: Θέματα που μας αφορούν. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση