Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα και το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, με αφορμή δηλώσεις που έκανε ο αλβανός ηγέτης στο Φόρουμ Σρατηγικής του Μπλεντ, στη Σλοβενία.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα (φωτογραφία, από dnes.dir.bg) συνέστησε στο υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας να βρει έναν καλό διερμηνέα, αφού νωρίτερα χθες Τετάρτη το υπουργείο επέκρινε τη δήλωσή του στο φόρουμ του Μπλεντ, στις 29-30 Αυγούστου, ότι η Βουλγαρία έχει εμποδίσει επί 8 χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ.

Απαράδεκτες

Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει κατηγορηματικά τις εισηγήσεις του ως απαράδεκτες και τον ίδιο για «απρεπή συμπεριφορά πρωθυπουργού υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κονσταντίν Κογιαμπάσεφ.

Δείτε ακόμα – Ράμα: Χωρίς τον Ερντογάν δεν θα είχαμε εμβόλια – Κίνα, Ρωσία και Τουρκία σώζουν ζωές

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας έχει ήδη εκφράσει τη θέση του για την αντιβουλγαρική ρητορική του Eντι Ράμα, η οποία έχει γίνει μόνιμο ρεφρέν του πολιτικού του λόγου, επισημαίνει η βουλγαρική διπλωματία.

Τώρα, συνδυάζεται με αντιευρωπαϊκή εστίαση και προσπάθεια ευτελισμού των μηχανισμών της ευρωπαϊκής διαδικασίας.

Οι δηλώσεις αποκαλύπτουν παρανοήσεις για το πολιτικό νόημα των σχέσεων στην περιοχή και της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας.

Πρόκειται ξεκάθαρα είτε για έλλειψη ευρωπαϊκών επικοινωνιακών δεξιοτήτων είτε για σκόπιμη υποκίνηση αντιευρωπαϊκών συναισθημάτων, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Βουλγαρία διατηρεί το δικαίωμα να αντιδράσει με τον κατάλληλο τρόπο στη συμπεριφορά του αλβανού πρωθυπουργού, ακολουθώντας τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, προστίθεται.

Απάντηση Ράμα

Ο Εντι Ράμα δεν άργησε να αντιδράσει και σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι κάποιος θα πρέπει να μεταφράσει ήρεμα τη δήλωσή του, η οποία περιέχει τα ίδια σχόλια όπως τον Ιούνιο.

«Αν το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας δεν είχε τίποτα πιο σημαντικό σήμερα από μια δημόσια δήλωση για κάτι που είπα σε ένα πάνελ του Φόρουμ Στρατηγικής του Bled, δεν μπορώ παρά να το εκλάβω ως μεγάλο κομπλιμέντο για το φόρουμ και την επιτροπή, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου! Αλλά σοβαρά, αυτό δεν αξίζει» έγραψε ο Ράμα σε ανάρτησή του στο .

Και πρόσθεσε: «Ισως κάποιος θα έπρεπε να βοηθήσει τους φίλους μας στο υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας με μια ήρεμη μετάφραση της δήλωσής μου στο Μπλεντ σχετικά με το πώς η Βουλγαρία εμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, όταν όλοι οι άλλοι συμφώνησαν τελικά μετά από 8 χρόνια! Μόλις επανέλαβα τα ίδια πράγματα που είπα τον Ιούνιο».

Μήνυμα στην ΕΕ

Κατά τη συμμετοχή του στο «Strategic Forum Bled», στη Σλοβενία, σχολιάζοντας τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ο Εντι Ράμα κάλεσε την ΕΕ να μην εγκαταλείψει τις βαλκανικές χώρες σε περιόδους κρίσης, όπως έκανε με τα εμβόλια κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 όταν ξέχασε εντελώς την περιοχή.

Σύμφωνα με τα λόγια του Ράμα, που επικαλούνται τα αλβανικά ΜΜΕ, αν δεν υπήρχε η βοήθεια του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα είχαν χαθεί περισσότερες ζωές.

Πηγή: dnes.dir.bg, echedoros-a.gr