ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ ΤΟΥ Wiril

7 Φεβρουαρίου 1944
Βομβαρδισμός, στη Χίο του «Wiril»

5 Φεβρουαρίου 1944. Στη Χίο καταφθάνει το Σουηδικό πλοίο Wiril, που ήταν ναυλωμένο από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, για να μεταφέρει επισιτιστικά εφόδια και να τα διανείμει στους υποσιτισμένους κατοίκους του της Χίου.
6 Φεβρουαρίου 1944. Ξεκινάει η εκφόρτωση του πλοίου, με συντονισμό από την τοπική Επιτροπή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού
7 Φεβρουαρίου 1944. Η μοιραία μέρα. Η εκφόρτωση είχε ξεκινήσει από νωρίς το πρωί και διακόπηκε στις 11.30 όταν οι εργάτες έφυγαν για φαγητό.
Ώρα 11.40. Έξι (6) Βρετανικά βομβαρδιστικά επιτέθηκαν στο Wiril. Η επίθεση έγινε με εμπρηστικές και εκρηκτικές βόμβες στο λιμάνι από χαμηλό ύψος. Σήμανε συναγερμός.
Το Wiril φλεγόμενο
στο λιμάνι της Χίου
Μια εμπρηστική βόμβα χτύπησε το πλοίο στην πρώτη επίθεση και αυτό πήρε φωτιά που εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα λόγω του ανέμου και παρά τις προσπάθειες για την κατάσβεσή της. Τα βομβαρδιστικά επέμεναν.
Καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σωθούν πλοίο και φορτίο και να βοηθηθούν οι τραυματίες. Η πυρκαγιά τέθηκε τελικά υπό έλεγχο πολύ αργότερα. Το πλήρωμα βρήκε κατάλυμα στην ξηρά.
Το αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν τελικά 18 νεκροί και πολλές δεκάδες τραυματίες.
Τα ονόματα των νεκρών που θυσιάστηκαν για την ανακούφιση του ταλαιπωρημένου από την κατοχή και την πείνα πληθυσμού της Χίου καταγράφονται σε μαρμάρινη πινακίδα που βρίσκεται σήμερα αναρτημένη στο λιμάνι της Χίου (Τελωνείο) στο σημείο που ήταν αγκυροβολημένο το Wiril:

Οι ζημιές από το βομβαρδισμό στο λιμάνι της Χίου ήταν μεγάλες με καταστροφές στην προκυμαία και βύθιση μικρών ιστιοφόρων.
Ο βομβαρδισμός του Wiril συγκίνησε ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία και δημιούργησε ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά του τη στιγμή που η σουηδική σημαία και τα διακριτικά του Ερυθρού Σταυρού ήταν ευδιάκριτα πάνω του.
Η Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 1944 υπήρξε για τη Χίο μια μέρα πόνου και έχει οριστικά εγκατασταθεί στη μνήμη μας.
Μία ιστορία Πολέμου που συγκλόνισε το ταλαιπωρούμενο από την Κατοχή νησί του Ομήρου, αφήνοντας στη γη του δεκάδες αθώα θύματα και μαζί ένα πελώριο αναπάντητο «γιατί».
Αργύριος Ανδριώτης
Ταξίαρχος ε.α.

Κατηγορίες: Δραστηριότητες συνδέσμου. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση