Όλοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Με 142 ψήφους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Με παρών τοποθετήθηκε στη διαδικασία η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενώ στην ονομαστική ψηφοφορία καταγράφηκε και μια απουσία, η οποία κατά πληροφορίες είναι του ανεξάρτητου βουλευτή, Παναγιώτη Κουρουμπλή. 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, η πρόταση είναι η υπό σύσταση εξεταστική επιτροπή να απαρτίζεται από 29 μέλη, και η σύνθεση της θα διαμορφωθεί κατ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων. Δηλαδή από 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 2 από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, 1 από το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και από το ΜέΡΑ25 καθώς επίσης και από έναν ανεξάρτητο βουλευτή. 

Η πρόσκληση προς τα επιτελεία των κομμάτων είναι να υποδείξουν τα μέλη από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες που θα αναλάβουν καθήκοντα στην εξεταστική επιτροπή.

Περαιτέρω σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής η προθεσμία που δίνεται για την περαίωση των εργασιών της επιτροπής είναι ενός μήνα.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τις ακροάσεις όσων σχετίζονται με τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας από την έδρα της Ολομέλειας.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που έχει ζητηθεί με προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ) θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου μεταξύ του υπόλοιπου προγραμματισμού των εργασιών της Βουλής, θα αποφασιστεί και η διαδικασία της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να τηρηθούν όσα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής περί της μυστικότητας των συνεδριάσεων όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Πριν από λίγο, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, έκανε γνωστό ότι η ΝΔ θα δηλώσει «παρών», ενώ το ΜεΡΑ25 με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

«Ναι» στη σύσταση εξεταστικής ψηφίζει και το ΚΚΕ. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη η Εξεταστική Επιτροπή να περιλαμβάνει τα γεγονότα για τον Νίκο Ανδρουλάκη και όσα άλλα προκύψουν κατά την εξέταση. Γι’ αυτό το ΚΚΕ στηρίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τη σύσταση της Επιτροπής, ενώ η χρονική διεύρυνση που προτείνει η ΝΔ, «πετάει τη μπάλα στην εξέδρα», είπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε μάλιστα τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων να δεσμευτούν ότι οι εργασίες θα ασχοληθούν με συγκεκριμένα περιστατικά.

Διεύρυνση της πρότασης για εξεταστική προανήγγειλε ο Καστανίδης

Η εξεταστική επιτροπή που προτείνουμε δεν διερευνά περιόδους αλλά υποθέσεις, δηλαδή την υπόθεση Ανδρουλάκη, την υπόθεση Κουκάκη, την υπόθεση ενδεχόμενων άλλων παρακολουθήσεων και την υπόθεση ΚΚΕ, τόνισε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, ως πρώτος ομιλητής στην ολομέλεια της Βουλής.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία επί της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Σημειώνεται ότι Η απόφαση για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης, απαιτεί 120 θετικές ψήφους και όχι την πλειοψηφία του σώματος.

Αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στα προηγηθέντα γεγονότα, ο κ. Καστανίδης έκανε λόγο για “κολοσσιαία ερωτήματα” που πρέπει να εξεταστούν:

Σχετικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν γνώριζε για τη νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Καστανίδης ρώτησε εάν όντως επρόκειτο για νόμιμη επισύνδεση καθώς, όπως είπε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι βουλευτές δεν περιορίζονται καθ οιονδήποτε τρόπο, ότι για οποιαδήποτε παράνομη πράξη απαιτείται άδεια του σώματος, πλην αυτόφωρου κακουργήματος. “Εγνώριζε η ΕΥΠ” ότι πρόκειται για αυτόφωρο; Να ειπωθεί” είπε ο κ. Καστανίδης.

Αναφορικά με τη θέση του κ. Μητσοτάκη ότι ο πρωθυπουργός δεν επιτρέπεται ούτε πρέπει να γνωρίζει ποιος παρακολουθείται, ο κ. Καστανίδης αναρωτήθηκε γιατί τότε ο κ. Μητσοτάκης απέπεμψε τον επικεφαλής της ΕΥΠ εάν έκανε καλώς τη δουλειά του;

Με αφορμή σημερινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτη σε ραδιοσταθμό ότι ουδείς γνωρίζει το λόγο παρακολούθησης, ο κ. Καστανίδης ρώτησε, γιατί τότε η κυβέρνηση καλεί τον κ. Ανδρουλάκη να τον ενημερώσουν; Εάν, επίσης, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι δεν προέκυψε αποτέλεσμα από την παρακολούθηση, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν το λόγο της παρακολούθησης, ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Όλα αυτά μας οδηγούν στο ότι η εξεταστική επιτροπή, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία είπε ο κ. Καστανίδης και τόνισε: Όταν τελείται θεσμική εκτροπή, ουδείς έχει το δικαίωμα, ούτε η πλειοψηφία, να μη συμπράξει με την αντιπολίτευση ώστε να μη συμβούν στο μέλλον παρόμοια πράγματα.

Πέραν της νόμιμης επισύνδεσης, ο κ. Καστανίδης είπε ότι η εξεταστική επιτροπή πρέπει να διερευνήσει το θέμα το λογισμικού υποκλοπών Predator, με το οποίο επιχειρήθηκε να μολυνθεί το κινητό του κ. Ανδρουλάκη και ειδικότερα για το ποιοι σχετίζονται με αυτό, ποιο είναι το πελατολόγιο κλπ. Όπως είπε, υπάρχουν δημοσιεύματα για αυξημένη χρήση του και θέτουν ερωτήματα για τις σχέσεις ιδιωτών που το κατέχουν με την ΕΥΠ. Μήπως η υπηρεσία, σε ένα είδος outsourcing, έχουν αναθέσει σε ιδιώτες να κάνουν δουλειά για λογαριασμό της; Όλα αυτά να διερευνηθούν είπε ο κ. Καστανίδης.

Το επόμενο ερώτημα που έθεσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ είναι ποιοι άλλοι ενδεχομένως, παρακολουθούνται; Δημοσιογράφοι και πολιτικοί; Όπως σημείωσε, έχει προηγηθεί ο δημοσιογράφος Κουκάκης: Αρχικώς υφίσταται τη νόμιμη επισύνδεση, και ακολουθεί η μόλυνση του κινητού του με τον ίδιο μολυσμένο σύνδεσμο.. Τι συμβαίνει, υπάρχουν και άλλα πρόσωπα; Παράλληλα, ο κ, Καστανίδης είπε ότι πρέπει επίσης να διερευνηθεί το θέμα που θέτει το ΚΚΕ, για παρακολούθηση του τηλεφωνικού του κέντρου, παρατηρώντας ότι υπάρχει η διαβεβαίωση του προέδρου της ΑΔΑΕ ότι θα συντάξει πόρισμα διότι ελέγχει την υπόθεση.

Τέλος, για τη θέση της συμπολίτευσης ότι πρέπει να διερευνηθούν και άλλες υποθέσεις σε βάθος χρόνου.. και στις αναφορές για υποθέσεις Κοτζιά, Βαλαβάνη και Βαρουφάκη, ο κ. Καστανίδης είπε ότι όλοι αυτοί απάντησαν ότι δεν παρακολουθούνταν. Ασφαλώς να διερευνούν, όταν υπάρχουν στοιχεία: “Η εξεταστική επιτροπή που προτείνουμε δεν διερευνά περιόδους αλλά υποθέσεις, δηλαδή την υπόθεση Ανδρουλάκη, την υπόθεση Κουκάκη, την υπόθεση ενδεχόμενων άλλων παρακολουθήσεων και την υπόθεση ΚΚΕ” είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Πηγή: skai.gr