Ο θάνατος της Ελισάβετ Β’ στα 96 της χρόνια αλλάζει άρδην τη ζωή των Βρετανών

Σε μία ιστορική τελετή, δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β’, ο Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε επισήμως βασιλιάς του Ηνωμένου Βασίλειου και ενώ η χώρα τελεί σε δεκαήμερο εθνικό πένθος.

Αργότερα, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη σε αυτόν και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του. Το απόγευμα, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.

  • Διαβάστε επίσης: Κάρολος στην τελετή ενθρόνισής του: Έχω βαθιά επίγνωση των καθηκόντων μου – Τα λόγια αγάπης για την Καμίλα

Ο θάνατος της Ελισάβετ Β’ φέρνει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα των Βρετανών. Μεταξύ άλλων, αλλάζουν ο εθνικός ύμνος, οι τίτλοι που φέρουν τη βασιλική σφραγίδα, τα νομίσματα, τα χαρτονομίσματα αλλά και τα γραμματόσημα.

Θα ακολουθήσει την παράδοση με την Ελισάβετ ο Κάρολος;

Ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Όθων Αναστασάκης μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!» για την «επόμενη μέρα» στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και τη διαδοχή της από τον γιο της Κάρολο.

«Ενωτικό» χαρακτήρισε το χθεσινό διάγγελμα του Καρόλου Γ’ ο κ. Αναστασάκης και ανέφερε πως ήταν έτοιμος από καιρό να αναλάβει το στέμμα και «δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε να το απορρίψει και να το δώσει στον πρίγκιπα Ουίλιαμ καθώς αυτή είναι η συνέχεια της μοναρχίας».

«Σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα δημιουργούσε μια αναταραχή», εξήγησε ο κ. Αναστασάκης.

«Η μοναρχία για την Αγγλία είναι θέμα ιστορίας, παράδοσης και θέμα ταυτότητας. Είναι σημαντικό για τον κόσμο, γιατί κάθε φορά που γίνεται κάτι με τη μοναρχία συμμετέχει παρά πολύ ενεργά», πρόσθεσε.

Σχετικά με την αναφορά του βασιλιά στον γιο του Χάρι και τη σύζυγό του Μέγκαν, ο κ. Αναστασάκης χαρακτήρισε την τοποθέτηση ήπια και τόνισε πως πολλοί περίμεναν ότι δεν θα αναφερθεί στο ζευγάρι καθόλου.

Αξίζει να πούμε πως η βασίλισσα Ελισάβετ διατηρούσε ένα προφίλ χαμηλό, υποτονικό σε απόψεις ενώ ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ έχει τοποθετηθεί πολλάκις για διάφορα ζητήματα.

«Ο Κάρολος είναι ένας άνθρωπος που έχει μιλήσει, έχει πει τη γνώμη του για το περιβάλλον, για τους μετανάστες που στέλνουνε στη Ρουάντα και τις οργανικές τροφές. Ωστόσο πιστεύω θα ακολουθήσει την ίδια παράδοση με τη μητέρα του», δήλωσε ο κ. Αναστασάκης και σημείωσε πως «από εδώ και πέρα θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην εικόνα του Ουίλιαμ και της Κέιτ ως επόμενους βασιλιάδες».