Δημοψήφισμα για το Καθεστώς της Σερβικής Δημοκρατίας ΒΕ

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Σε συνέντευξη στη ρ/τ της Βοϊβοντίνας RTV, καλεσμένος ήταν ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της ΒΕ (ΣΔΒΕ) Μίλοραντ Ντόντικ. Στο πλαίσιο της εκπομπής, ο Ντόντικ δήλωσε ότι εάν έως το 2017 η ΣΔΒΕ δεν λάβει πίσω τις δικαιοδοσίες που της ανήκαν βάση της Συμφωνίας του Dayton, ο ίδιος, ως Πρόεδρος, θα επαναφέρει το ζήτημα της διενέργειας δημοψηφίσματος για απόσχιση από τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.


Ο Ντόντικ κατήγγειλε εκ νέου «κατάσχεση» αρμοδιοτήτων της ΣΔΒΕ «από τους διάφορους ύπατους αρμοστές», οι οποίοι «κατά τα άλλα ελέγχουν τη σωστή εφαρμογή της Συνθήκης στο έδαφος της ΒΕ», και προειδοποίησε ότι «η ΣΔΒΕ θα νομιμοποιήσει το δικαίωμά της για δημοψήφισμα, στο οποίο θα αποφασιστεί το καθεστώς της. Γιατί να μην έχουν οι Σέρβοι αυτό το δικαίωμα, όπως το έχουν οι πολίτες της Σκωτίας; Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει δημοψήφισμα. Δεν έχουμε οφέλη από την ΒΕ, παρά μόνον ζημιές, τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές, κυρίως δε στο πλαίσιο του ζητήματος που τίθεται με το ριζοσπαστικό Ισλάμ». Εν προκειμένω, ο Ντόντικ έλαβε αφορμή από την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο αστυνομικό τμήμα του Ζβόρνικ,  έπειτα από την οποία ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα απαιτήσει να συγκροτηθούν μυστικές υπηρεσίες στην ΣΔΒΕ, ως ανεξάρτητη δομή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ντόντικ τόνισε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει υστεροβουλία στο θέμα του δημοψηφίσματος και ότι ο ίδιος προσεγγίζει το θέμα με υπευθυνότητα. Μια τέτοια ενέργεια προϋποθέτει σοβαρή σκέψη, αλλά οι Σέρβοι δεν πρέπει να απεμπολήσουν το δικαίωμά τους αυτό, «Εμείς, στη ΣΔΒΕ, έχουμε υιοθετήσει νόμο περί δημοψηφίσματος, ούτως ώστε να μπορεί να υιοθετήσει μια τέτοια απόφαση η Βουλή»,  εξηγώντας ότι δημοψήφισμα στη ΣΔΒΕ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και σήμερα, δεν προβαίνει ωστόσο σε τέτοιου είδους κινήσεις «επειδή δεν είμαι τυχοδιώκτης», όπως ανέφερε.

 

 

 

Ερωτηθείς γιατί ερμηνεύει κάθε κριτική στο πρόσωπό του ως επίθεση στη ΣΔΒΕ, ο Ντόντικ απάντησε ότι στόχος των κριτικών αυτών είναι να συνεχιστεί η διαδικασία της μεταφοράς δικαιοδοσιών στις ομοσπονδιακές αρχές και «να έρθουν στην εξουσία των αρχών της ΣΔΒΕ δουλοπρεπείς άνθρωποι».

 

 

 

Σχολιάζοντας, τέλος, την τρομοκρατική επίθεση στο Ζβόρνικ, ο Ντόντικ προειδοποίησε ότι η πιθανότητα νέων επιθέσεων δεν πρέπει να αποκλειστεί και επεσήμανε ότι η ΒΕ είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία, την οποία εγκαταλείπουν πολίτες της για να γίνουν μαχητές στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και ότι η αστυνομία διαθέτει στοιχεία για παρουσία περίπου 3.400 πολιτών της ΒΕ σε εμπόλεμες ζώνες ανά την υφήλιο.

 

 

 

Σε άλλες δηλώσεις του στην ρ/τ της ΣΔΒΕ, περί «αναγκαιότητας συγκρότησης διεθνούς επιτροπής για τη Σρεμπρένιτσα», η οποία θα αποφανθεί για τον αριθμό των θυμάτων τον Ιούλιο του 1995 ανέφερε ότι «Η δυσαναλογία μεταξύ των ισχυρισμών περί 8000 θυμάτων και του γεγονότος ότι περίπου 4.000 έχουν ταφεί υποδηλώνει ότι υπάρχει πρόβλημα», «Από τη Χάγη (ΔΔΧ) απεφάνθησαν βάσει της ιστορίας για τους 8.000. Είναι πολύ δυσάρεστο για εμένα να αναφέρομαι σε νούμερα, αλλά προφανώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε όλο αυτό», εξήγησε και τόνισε ότι «εάν όλα όσα συνέβησαν δεν παρουσιαστούν επακριβώς και τεκμηριωμένα, θα παραμείνουν αντικείμενο εικασιών». Επίσης αναφέρθηκε σε «ιστορίες κατά τις οποίες οι Σέρβοι σκότωσαν 300.000 μουσουλμάνους στον πόλεμο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1992-1995)», «ιστορίες (ατεκμηρίωτες) που οδήγησαν τις ΗΠΑ και άλλες Δυτικές χώρες να εξαγάγουν ιδέες για μια πολιτική λύση στη Βοσνία βασιζόμενες σε αυτά τα ‘στοιχεία’».

 

 

 

Ο Ντόντικ επανέλαβε τη θέση ότι η «Σρεμπρένιτσα δεν ήταν μια ηρωική πράξη», «ωστόσο η ιστορία της Σρεμπρένιτσα είναι ατελής χωρίς στοιχεία για τους Σέρβους – θύματα. Σίγουρα θεωρώ ότι κανένα έγκλημα δεν είναι απαραίτητο και ότι αυτό από κάθε άποψη ήταν ένα περιττό έγκλημα, από πολιτική, εθνική και στρατιωτική και κάθε άλλη άποψη. Ήταν το πιο μαζικό έγκλημα στην περιοχή, αλλά δεν μπορείς να βγαίνεις έξω με ιστορίες για τη Σρεμπρένιτσα και να λες ότι αρκετές χιλιάδες Μποσνιάκ σκοτώθηκαν εκεί και να μην λες ότι ίδιος αριθμός Σέρβων σκοτώθηκαν επίσης, απλώς σε ένα εύρος χρόνου λίγο μεγαλύτερο και όχι σε διάστημα δύο ημερών». Ο Ντόντικ επεσήμανε, τέλος, ότι διαφωνεί με τον χαρακτηρισμό των εγκλημάτων στη Σρεμπρένιτσα ως «γενοκτονία», τονίζοντας ότι «γενοκτονία ήταν το έγκλημα των Τούρκων εναντίον των Αρμενίων».

 Βαρυσήμαντες δηλώσεις που καταδεικνύουν την τεράστια αστάθεια στην περιοχή, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες εξελίξεις. Τα Βαλκάνια σιγοβράζουν , οι εστίες είναι πάρα πολλές , είναι θέμα βούλησης ή συγκυριών να αναφλεγούν.

Κατηγορίες: 'Αρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση