ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΦΕΥΓΕΙ, Ο ΙΣΑΑΚ ΧΕΡΤΖΟΓΚ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ !!

 

  Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘ. ΜΠΑΛΤΖΩΗΣ*

          Tην Τρίτη 17 Μαρτίου διεξάγονται στο Ισραήλ γενικές εκλογές για την ανάδειξη  νέας κυβέρνησης και όπως όλα δείχνουν θα είναι όντως νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις ο Μπίμπι Νετανιάχου και το κόμμα του


Λικούντ έρχονται δεύτεροι, ενώ την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο νέος κεντροαριστερός συνασπισμός ZionistUnion (Σιωνιστική Ένωση) του Ισαάκ Χέρτζοκ και της Τζίπνι Λίπβνι και κατά πάσα πιθανότητα ο Χέρτζογκ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ και αυτό θα σημάνει πολλά για την πολιτική του Ισραήλ στην Μέση Ανατολή. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

  Οι τελικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι «έρχονται τα πάνω κάτω  για το Νετανιάχου»  και όλες οι προβλέψεις δείχνουν ομόφωνα ότι η κεντροαριστερή Σιωνιστική Ένωση προηγείται τουλάχιστον κατά 4 έδρες. Ακόμη το 72% των Ισραηλινών «επιθυμεί αλλαγή». Στις δημοσκοπήσεις  αυτές ( των Channel 10, I24 Channel, Ynet, JerusalemPost , SofHashavua) όλα τα προαναφερθέντα ΜΜΕ συγκλίνουν στην νίκη του Χέρτζοκ με 4-5 έδρες διαφορά από τον δεύτερο Νετανιάχου. Όλες προβλέπουν δηλαδή, ότι το κεντροαριστερό κόμμα ZionistUnion (Σιωνιστική Ένωση) θα λάβει από 24-26 έδρες, ενώ το  δεξιό Likud (Λικούντ) θα λάβει 20-22 έδρες.

Οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν επίσης ότι η λίστα των αραβικών κομμάτων θα συγκεντρώσει 13 έδρες και θα καταστεί το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην 20η Κνεσέτ.

Παρά το γεγονός ότι μια νίκη στις κάλπες δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκη ότι το πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Jerusalem Postη πλειοψηφία του ισραηλινού κοινού επιθυμεί μια αλλαγή στο καθεστώς, με το εβδομήντα δύο τοις εκατό των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι θα ήθελε μια αλλαγή σε σύγκριση με το 20% που δεν θα το ήθελε.

 

Η πλειοψηφία είπε επίσης ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και σε κοινωνικοοικονομικά ζητήματα και στις διεθνείς σχέσεις. Στην ερώτηση αν θέλουν ο Νετανιάχου να συνεχίσει  να είναι επικεφαλής της κυβέρνησης, το 48% είπε όχι και το 41% ​​απάντησε καταφατικά.

 

Η δημοσκόπηση προέβλεψε επίσης για τα υπόλοιπα κόμματα,  ότι το YeshAtid, του δημοσιογράφου Τεντ λαπίντ  θα  συγκεντρώσει 13 έδρες, το JewishHome 11, το Kulanu (με  κοινωνικό προσανατολισμό) 10, το υπερ-Ορθόδοξο Shas 7 και το κόμμα των Ηνωμένων Τορά 6. Από πέντε έδρες θα συγκεντρώσουν τα αριστερά κόμματα Meretz και Yahad, και μόνο τέσσερις το ακροδεξιό κόμμα του Άβιγκντορ Λίμπερμαν Israel Beytenu. Δώδεκα τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν αναποφάσιστοι.

 

 

          Εδώ να αναφέρουμε ότι η Ισραηλινή Βουλή, η Κνεσσέτ, περιλαμβάνει 120 βουλευτές μόνο, σε πληθυσμό 8,59 εκατ. και συγκρίνετε με την Ελλάδα των 10,5 εκατ. και τους 300 βουλευτές)!!! Το εκλογικό σύστημα του Ισραήλ είναι καθαρή και ανόθευτη  αναλογική και για αυτό τον λόγο συμμετέχουν πάρα πολλά κόμματα. Στις εκλογές αυτές για την 20η Κνεσσέτ συμμετέχουν 25 κόμματα (αριστερά τα κόμματα με τα εμβλήματά των, αν καταλαβαίνετε κάτι!!) και  ουδέποτε η κυβέρνηση του Ισραήλ ήταν μονοκομματική, αλλά ΠΑΝΤΑ κυβέρνηση συνασπισμού, με πρωθυπουργό συνήθως τον αρχηγό του πρώτου, αν δεν σχηματίσει κυβέρνηση, ή του δεύτερου κόμματος. Επίσης να αναφέρουμε ότι υπάρχει ποσοστό εισόδου ενός κόμματος  στην Βουλή και για αυτές τις εκλογές είναι το 3,25%, ενώ στις προηγούμενες το ποσοστό εισόδου ήταν το 2% των ψηφισάντων. Έτσι θεωρείται πλέον δεδομένο από πολλούς πολιτικούς αναλυτές ότι η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ θα είναι αριστερή-συνασπισμού πολλών κομμάτων, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή και του δεξιού Λικούντ του Νετανιάχου, κάτι που θεωρείται  πιθανόν, καθόσον προς αυτή την κατεύθυνση επιθυμεί και ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν. Ο αρχηγός του κόμματος Σιωνιστική Ένωση Ισαάκ Χέρτζοκ, πρώην δικηγόρος  ανήκει σε εξέχουσα οικογένεια του Ισραήλ, καθόσον ο πατέρας του  Χαίμ Χέρτζοκ, ήταν βετεράνος στρατηγός του Ισραηλινού στρατού και ο 6ος πρόεδρος του Ισραήλ.

 

 

          Η αλλαγή της κυβέρνησης στο Ισραήλ, εκτιμούμε ότι θα πυροδοτήσει ραγδαίες γεωστρατηγικές και πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.Ο Μπίμπι  Νετανιάχου ήταν σκληρός δεξιός πολιτικός, για πολλούς γεράκι και αποτελούσε τροχοπέδη σε πολλά θέματα, όπως το Παλαιστινιακό , που είχε βαλτώσει τελείως, είχε κάνει δύο πολέμους στην Γάζα και αντιτίθετο σφόδρα στην νέα αμερικανική πολιτική στην Μέση Ανατολή  και το άνοιγμα και δημιουργίας νέων εποικοδομητικών σχέσεων με το Ιράν. Έτσι οι Αμερικανοί βλέπουν με μεγάλη ευχαρίστηση (αν δεν έχουν συμβάλλει) την ήττα Νετανιάχου και στηρίζουν με κάθε τρόπο τον Ισαάκ Χέρτζοκ και τις ανανεωτικές και ειρηνικές αντιλήψεις του στην περιοχή. Τον Χέρτζοκ υποστηρίζουν  δημόσια πολλές εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας και τεράστια ηγετική μορφή του Ισραήλ, ο Σιμόν Πέρες. Ο Νετανιάχου βλέποντας την ήττα να έρχεται επιδόθηκε  σε ακατάσχετη κινδυνολογία, τονίζοντας ότι αν δεν ψηφιστεί το κόμμα του τότε το Ισραήλ θα έχει μια αριστερή κυβέρνηση, με καταστροφικές συνέπειες για την χώρα. Κάτι μας θυμίζει βέβαια η πολιτική αυτή, καθόσον την βιώσαμε  και εμείς με έντονο τρόπο, πριν τις δικές μας βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όπου τελικά επικράτησε αντί του φόβου, που μας ενέσπειραν για οικονομικό όλεθρο, το σύνθημα «Πρώτη φορά αριστερά», όπως και έγινε. Όπως φαίνεται οι φίλοι μας (και σύμμαχοί μας)  Ισραηλινοί μας μιμούνται επακριβώς (Πρώτη φορά αριστερά), με την μόνη διαφορά ότι δεν έχουν οικονομική κρίση, αλλά γεωπολιτική  κρίση και πολλά μέτωπα ανοιχτά. Ο καθένας με τα δικά του!!

 

 

 

*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντιστράτηγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής.

 

Κατηγορίες: Δραστηριότητες συνδέσμου. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση