Ο Κέβιν Μακάρθι, με 188 ψήφους έναντι 31, επιλέχθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους επικεφαλής του κόμματος στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και αναμένεται τον Ιανουάριο να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο ρεπουμπλικάνος ηγέτης Κέβιν Μακάρθι (φωτογραφία, επάνω, από Leah Millis/Reuters) ονομάστηκε χθες Τρίτη από τους ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του στη Βουλή επικεφαλής του κόμματός του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, κάτι που τού ανοίγει τον δρόμο για ν’ αναλάβει τον Ιανουάριο τα στρατηγικής σημασίας ηνία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ψήφισαν μυστικά

«Η εποχή της κυριαρχίας των Δημοκρατικών παρήλθε», διαβεβαίωσε ο πολιτικός της συντηρητικής παράταξης που κατέχει θέσεις ευθύνης στην αμερικανική κάτω Βουλή από το 2014.

Δείτε ακόμα – Εκλογές ΗΠΑ: Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα – Η επόμενη μέρα

Ο 57χρονος βουλευτής ήταν αντιμέτωπος με τον Αντι Μπιγκς, που ανήκει στην ισχυρή, υπερσυντηρητική τάση «Freedom Caucus». Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν μυστικά και ο κ. Μακάρθι εξελέγη με 188 ψήφους έναντι 31.

Αναμένεται πλέον να κερδίσει στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην ολομέλεια την 3η Ιανουαρίου, όταν τα 435 νέα μέλη, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, της Βουλής των Αντιπροσώπων θα εκλέξουν τον «speaker», τον νέο πρόεδρό τους, τρίτο τη τάξει στην ιεραρχία της αμερικανικής πολιτικής μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.

Η ψηφοφορία αυτή πάντως προβλέπεται οριακή, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να έχουν ισχνή πλειοψηφία στο σώμα έπειτα από τις ενδιάμεσες εκλογές. Η καταμέτρηση των ψήφων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Σε δύσκολη θέση

Ο κ. Μακάρθι βρέθηκε, και αυτός, σε δύσκολη θέση εξαιτίας των πολύ κατώτερων των προσδοκώμενων επιδόσεων των Ρεπουμπλικάνων σε εκλογές, καθώς το «γιγαντιαίο κύμα» που προεξοφλούσε η συντηρητική παράταξη δεν ήρθε.

Οποιαδήποτε αποσκίρτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων θα περιέπλεκε την ανάδειξή του στο προεδρείο. Η δεξιά πτέρυγα της παράταξης έχει ήδη καταστήσει σαφές πως θα θέσει όρους για να τον υποστηρίξει. Το 2015, είχε αποτύχει μόλις να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ