Η ανακοίνωση του Συντονιστικού των αποστράτων για την συνάντηση με τον κ. Σαμαρά: “Αρχίζουμε κινητοποιήσεις”

1Από Ιωάννη Μπαλτζώη  

Τελικά όπως και ανεμένετο η συνάντηση των προέδρων των τριών ενώσεων των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή τίποτα ή σχεδόν τίποτα. Ήταν μια προσπάθεια γοητείας εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία σε άλλες εποχές ίσως να έφερνε αποτέλεσμα, αλλά τώρα όχι, με την κατάσταση να είναι εκρηκτική, λόγω της συνεχούς απαξίωσης και εξαθλίωσης  των αποστράτων από την κυβέρνηση της χώρας . Η μοίρα (για την ακρίβεια η κυβέρνηση ) επεφύλαξε στους ανθρώπους που ορκίσθηκαν στην Σημαία “να φυλάττουν πίστη στην πατρίδα” και αφιέρωσαν την ζωή τους στην ασφάλεια της πατρίδος να  αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και να αισθάνονται προδομένοι και εγκαταλελημένοι. Οι άνθρωποι που έζησαν μια ζωή σύμφωνα με τον Νόμο, στην πειθαρχία, στην τάξη, στην οργάνωση , στο ήθος και την ευπρέπεια αισθάνονται  πλέον να τσαλαπατείται η αξιοπρέπειά τους και είναι έτοιμοι να εκραγούν, για πρώτη φορά, καθώς τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης των οικογένειών τους. Η οργή ξεχειλίζει. Και η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική και αναμένονται κινητοποιήσεις πρωτοφανείς. Ιδού η ανακοίνωση του συντονιστικού φορέςα των ενώσεων των αποστράτων, Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, που τα λέει όλα:

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ     

Οι Πρόεδροι των 3 Ενώσεων Αποστράτων συναντηθήκαμε με τον κο Πρωθυπουργό, παρουσία του ΥΕΘΑ κου Παναγιωτόπουλου, μία συνάντηση που γίνεται για πρώτη φορά και διήρκησε δύο ώρες.

     Μεταφέραμε στον κο Πρωθυπουργό το κλίμα απόγνωσης, οργής και αγανάκτησης που επικρατεί στον χώρο των αποστράτων, αλλά και των εν ενεργεία συναδέλφων, λόγω των μεγάλων και συνεχόμενων περικοπών. Παρουσιάσαμε διεξοδικά και με παραδείγματα παραδίδοντας σχετικό υπόμνημα, την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι απόστρατοι, συνεπεία των πολλαπλών μειώσεων των συντάξεων και των μερισμάτων και της επιβολής δυσβάσταχτων φόρων και ειδικά της διπλής περικοπής των συντάξεων, λόγω της προσαρμογής τους στους μισθούς των εν ενεργεία και στην συνέχεια της μειώσεως τους κατά 5-20% και της ήδη αποφασισθείσης νέας προσαρμογής για το 2014.      Επισης ενημερώσαμε τον κο Πρωθυπουργό για τα αντίστοιχα προβλήματα που βιώνουν τα εν ενεργεία στελέχη των Ε.Δ. που έχουν επίπτωση στο ηθικό και στο αξιόμαχο των Ε.Δ. και ζητήσαμε την επίλυσή τους.

     Ο κος Πρωθυπουργός μας εγνώρισε οτι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το βασικό μας αίτημα για το 2013, λόγω δημοσιονομικών στόχων, ενώ για το 2014 δεσμεύτηκε οτι θα επιχειρήσει να μην πραγματοποιηθούν νέες περικοπές στις συντάξεις των αποστράτων. Του γνωρίσαμε οτι σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών έχει εγγράψει έσοδα 67 εκατ. ευρώ για το 2013 από τις περικοπές των συντάξεων των αποστράτων, λόγω προσαρμογής τους στους μισθούς των εν ενεργεία, τελικά θα εισπράξει 204 εκατ. ευρώ που σημαίνει οτι οι περικοπές του 2014 γίνονται ήδη από το 2013 και ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον κο Σταικούρα να το διερευνήσει άμεσα και να του αναφέρει.

     Πέραν των βασικών μας αιτημάτων, του θέσαμε θέματα που έχουν πολύ μικρή οικονομική επιβάρυνση, όπως άρση ηλικιακών περιορισμών στην εργασία και στην λήψη κανονικής σύνταξης, ρύθμιση στεγαστικών δανείων σε Α.Ο.Ο.Α. και Τράπεζες, αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, απόκτηση / έκδοση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας (πτυχία Εμπορικού Ναυτικού) και δικαίωμα ναυτολόγησης αποστράτων του Π.Ν. και του Λ.Σ., δημιουργία Γραφείου του Συντονιστικού Συμβουλίου των τριών Ενώσεων Αποστράτων (ΝΠΔΔ) στο ΥΕΘΑ για την καλύτερη συνεργασία και παρακολούθηση των θεμάτων, ενίσχυση των Μετοχικών Ταμείων και μέριμνα για τα στελέχη των Ε.Δ. που υπηρετούν σε Μονάδες παραμεθορίου περιοχής και Αιγαίου του Σ.Ξ. του Π.Ν. και της Π.Α. Σε όλα αυτά, ο Πρωθυπουργός έδειξε πλήρη κατανόηση και επικοινώνησε εκείνη τη στιγμή παρουσία μας με τους αρμοδίους Υπουργούς και έδωσε εντολή για την υλοποίησή τους. Παράλληλα ο κος Πρωθυπουργός άφησε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας του με τους τρείς Προέδρους των Ενώσεων.

     Η μη επίλυση των βασικών μας αιτημάτων, τα οποία θεωρούμε οτι είναι δίκαια, δεν μας ικανοποιεί και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να αγωνιζόμεθα πιεστικά για την ικανοποίηση τους.

Κατηγορίες: 'Αρθρα, Θέματα που μας αφορούν. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση