Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΞ/ΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Η εξέλιξη των Ελλήνων Αξ/κών του Στρατού, μετά τη Μεταπολίτευση

 

Μετα απο την χούντα του Παπαδόπουλου, που “έσπερνε” στρατόπεδα ανα την Ελλάδα για να μπορεί να ελέγχει το κράτος του (κοινό γνώρισμα της χουντοκρατίας) οι ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ δεν πρέπει να “αθωώνονται” από τις ευθύνες τους .

Γράφει η Ντίνα Ντέμου

Μέτα την μεταπολίτευση, ναι , έβλεπαν και πολλές φορές σιωπούσαν παραδομένοι στην παρακμή της χώρας.

Αλλά δεν μπορεί να είναι σοβαρό επιχείρημα απαξίωσης των όσων λένε τώρα αξιοσέβαστοι απόστρατοι, ότι δεν τους ακούγαμε όταν ήταν απόστρατοι. Βέβαια υπάρχει κι άλλος λόγος της αφωνίας των ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ειδικά μετά το 1975,που οι ιδιοι οι πολιτικοι τους εξώθησαν σύμφωνα με το σχέδιο Καραμανλή-Αβερωφ και τους προσέδεσαν στο άρμα του πολιτικού ρουσφετιού επί 40 και πλέον χρόνια ειδικά οι τάξεις που εξήλθαν των σχολών τις δεκαετίες 1980-1990-2000 ευνουχίστηκαν…

Απλο ιστορικό παράδειγμα αυτής της διαπίστωσης είναι ,αν ένας παρατηρητης ή ιστορικός αναλυτής αναλογισθεί τη αίγλη και την ισχύ του κλάδου,την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων (Υπλγος Παύλος Μελάς κ.α.), έως και την εποχή του έπους του 1940…

Η σταδιακή απαξίωση ήρθε μετά την νίκη των Εθνικών Δυνάμεων το 1949.

Η ηττημένη ΑΡΙΣΤΕΡΑ επεκράτησε παντού,και η κερδισμένη ΔΕΞΙΑ έχασε παντού…Η ταφόπλακα του κλάδου ήρθε μετα το 1975, όταν σταδιακά το σύστημα Καραμανλή και αργότερα Παπανδρέου μετέβαλλε τους περισσοτέρους αξιωματικούς σε Δημοσίους Υπάλληλους με στολή ,γι αυτό και σήμερα σκόπιμα τους αποκαλούν ενστόλους και όχι ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ(δηλ φέροντες αξίωμα), έτσι κατά της 3 δεκαετίες ευνουχισμού κάποιοι άρχισαν να “ζητιανεύουν”,μια καλή θέση στο εξωτερικό,μια κατ εκλογήν προαγωγή,μια ευνοϊκή μετάθεση.

Αυτό ήταν και το τέλος του λειτουργήματος, καθ’ όσον οι πολιτικοί άρπαξαν την ευκαιρία και κυριάρχησαν στο παιχνίδι – αλισβερίσι δια των ρουσφετιών και των συμβουλίων προαγωγών, ανεξάρτητα αν εκοποτοντο περί διαφάνειας και αξιοκρατίας. ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΦΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ αξιοκρατία. Όποιος είχε πολιτικές γνωριμίες και υποστηρίξεις πήγαινε “τραίνο”στην ιεραρχία, όποιος ήταν τίμιος καθαρός , συνεπής και άγνωστος σφαγιαζόταν….

Ετσι επιτεύχθηκε σταδιακά η δημόσιο-υπαλληλική μετατροπή των Ελλήνων Αξιωματικών ,ναι, αυτών των απογόνων, του Κων)νου Παλαιολόγου, του Θεοδ.Κολοκοτρώνη, του Κατσιμήτρου,του Κατσουλώτου, του Παπάγου και τόσων άλλων που πράγματι έφεραν άξια και αξίωμα ως ΑΞΙΩΜΑ-τικοι.

 

Κατηγορίες: Δραστηριότητες συνδέσμου. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση