Η επιστροφή της βίας. Έρχεται και νέος πόλεμος στην Γάζα;

 

Γράφει  ο  Ιωάννης  Αθαν. Μπαλτζώης*

Και εκεί που λες ότι η κατάσταση ομαλοποιείται , να ξαφνικά  η βία επανέρχεται.  Την Πέμπτη 1η Οκτ. ένα  Ισραηλινό ζευγάρι ηλικίας τριάντα ετών από τον εποικισμό Νερία, με τέσσερα παιδιά μαζί τους δολοφονήθηκε  στο δρόμο μεταξύ Ίταμαρ  και Ελόν Μόρεχ, στη Δυτική Όχθη, όταν τρομοκράτες, κατά τους Ισραηλινούς, πυροβόλησαν και τους εκτέλεσαν εντός  του οχήματός τους, μπροστά στα μάτια των παιδιών τους.

 

Τα παιδιά τους ηλικίας 9, 7  και 4 ετών και το βρέφος τους 4 μηνών που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο δεν τραυματίστηκαν αλλά υπέστησαν ψυχικό σοκ.
Οι IDF ( Israel Defense Forces)  και  οι δυνάμεις ασφαλείας  σαρώνουν την περιοχή σε μια προσπάθεια να συλλάβουν τους δράστες.
Το ανησυχητικό στην δραματική αυτή ιστορία, που θα έχει συνέπειες, ως γνωστόν,   για τους  «παροικούντες την Ιερουσαλήμ»,  είναι οι αντιδράσεις όλων των πλευρών, αλλά ιδιαίτερα της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς.
          Εκπρόσωπος λοιπόν της Χαμάς χαιρέτισε την επίθεση από την «γενναία αντίσταση», αποκαλώντας τη δολοφονική πράξη “ηρωική” και δεσμεύθηκε να συνεχίσει τον αγώνα εναντίον του Ισραήλ. Η οργάνωση κάλεσε, επίσης,  τα μέλη της να προβούν σε περισσότερες και παρόμοιες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.
Οι δε επιτροπές λαϊκής αντίστασης, από την πλευρά τους, χαιρέτισαν την επίθεση, λέγοντας ότι ήταν μια φυσική αντίδραση στα «ισραηλινά εγκλήματα».
`Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέρτζοκ, δήλωσε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Η δολοφονία στη Σαμάρεια, είναι αποτρόπαια και εξαιρετικά οδυνηρή. Στέλνω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και την κοινωνία στο σύνολό της, η οποία πονά και υποφέρει. Πρέπει να αφήσουμε τις IDF και τις δυνάμεις ασφαλείας να δράσουν γρήγορα προκειμένου  να συλλάβουν τους δράστες της δολοφονίας».
Ο Ειδικός Συντονιστής  του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, δήλωσε: «Καταδικάζω την επίθεση εναντίον  ΙΧ αυτοκινήτου,  το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό τεσσάρων παιδιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.  Δεν υπάρχει τίποτα το ηρωικό στη δολοφονία αμάχων. Οι δράστες αυτής της βίαιης πράξης πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη».
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν καταδίκασε επίσης την επίθεση, λέγοντας: «Απόψε, αιμοδιψείς δολοφόνοι  πήραν τη ζωή μιας μητέρας και ενός πατέρα, αφήνοντας τα μικρά παιδιά τους ορφανά. Ραγίζει η  καρδιά μας από το μέγεθος της σκληρότητας και του μίσους..
Θα συνεχίσουμε τη γενναία και αταλάντευτη πάλη μας εναντίον αυτής της σκληρής και ειδεχθούς τρομοκρατίας.  Οι εχθροί μας να είναι σίγουροι γι’ αυτό. Αυτό είναι το καθήκον μας, και ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε  το δικαίωμα των ορφανών, αλλά και όλων των παιδιών και των εγγονιών μας, να ζήσουν με ασφάλεια και ειρήνη, στη Γη του Ισραήλ».
          Το κύμα της βίας δεν σταμάτησε εδώ. Το Σάββατο 3 Οκτ.   στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, δύο Ισραηλινοί, ένας ραβίνος που κατοικούσε στην εβραϊκή συνοικία της πόλης και ένας κάτοικος ισραηλινού οικισμού στη Δυτική Όχθη, σκοτώθηκαν από έναν Παλαιστίνιο που τους επιτέθηκε με μαχαίρι. Από την επίθεση αυτή τραυματίστηκαν επίσης δύο άνθρωποι, ένα παιδί ηλικίας 2 ετών και μια γυναίκα, η οποία νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Η αστυνομία σκότωσε τον 19χρονο δράστη της επίθεσης αυτής, όταν προσπάθησε να διαφύγει, ο οποίος προερχόταν από χωριό κοντά στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη. Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ παρουσίασε τον 19χρονο Παλαιστίνιο ως μέλος της.
          Τέτοια γεγονότα μίσους και απάνθρωπης αγριότητας έχουν συμβεί αρκετές φορές στην περιοχή, καθιστώντας φανερό ότι η ειρήνη  έχει πολύ δρόμο ακόμη για να εγκατασταθεί στην περιοχή. Πρέπει πρώτα να  επικρατήσει η σύνεση και η λογική, να παραμεριστούν οι ακραίες και ριζοσπαστικές αντιλήψεις και οργανώσεις, να κυριαρχήσουν οι μετριοπαθείς δυνάμεις, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και να επέλθει τελικά η λήθη και η λύτρωση και των δύο λαών, Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που είναι αναγκασμένοι να ζήσουν μαζί και πλάι πλάι. Αυτό όμως που είναι ανησυχητικό είναι το παρελθόν και η αντίδραση του Ισραήλ. Φυσικά θα εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των δολοφόνων, που όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία ανήκουν  σε εξτρεμιστική  οργάνωση, αλλά με φοβίζει η συνέχεια. Αν τελικά αποδειχθεί ότι οι δράστες είναι μέλη οργάνωσης και δη της Χαμάς είναι πολύ πιθανό να εξαπολύσει μια νέα επιχείρηση κατά της λωρίδας της Γάζας και της οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει, κυβερνά και προκαλεί τέτοιες ενέργειες, με σκοπό την αντίδραση του Ισραήλ εναντίον της Γάζας. Με εκατόμβες νεκρών, αλλά αυτό δεν τους ενδιαφέρει, αλλά μάλλον εξυπηρετεί τους σκοπούς της, που είναι η προσοχή του κόσμου στην Γάζα και η καταδίκη του Ισραήλ.
Ποία η αντίδραση των Ισραηλινών μέχρι τώρα; Φαίνεται ότι η κατάσταση οξύνεται και θα έχουμε σενάρια από το παρελθόν.
Μετά  τις τελευταίες επιθέσεις Παλαιστινίων προς Ισραηλινούς , η Ισραηλινή κυβέρνηση   αποφάσισε να προχωρήσει  σε μία δραστική όσο και προκλητική κίνηση για τους Παλαιστινίους, που αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλη αντίδραση: να απαγορεύσει την πρόσβαση των Παλαιστινίων σε σημεία της Παλαιάς Πόλης και ιδιαίτερα στο ιερό τέμενος Αλ-Άκτσα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι περιορισμοί θα ισχύσουν για δύο ημέρες, και θα εξαιρεθούν μόνο οι Ισραηλινοί πολίτες, οι τουρίστες, οι κάτοικοι της περιοχής, οι καταστηματάρχες καθώς  και οι μαθητές.
Το προσκύνημα στο τζαμί Αλ-Άκτσα θα επιτρέπεται μόνο στους κατοίκους της Παλαιάς Πόλης και σε Ισραηλινούς με αραβική καταγωγή, και θα περιριορίζεται σε άνδρες που είναι άνω των 50 ετών. Για τις γυναίκες δεν θα υπάρχουν περιορισμοί. Όλοι όσοι εισέρχονται πάντως σ’ αυτόν τον ιερό χώρο των Αράβων και τόπο των επεισοδίων των τελευταίων ημερών, θα περνούν μόνο μέσω μίας εισόδου, όπου θα γίνεται και ο έλεγχος.
Και για να αντιληφθούμε τι συμβαίνει  και τι ενδεχομένως θα συμβεί, ας θυμηθούμε την τελευταία Επιχείρηση Προστατευτική Αιχμή, (τρίτη κατά σειρά , οι άλλες ήταν το 2008  και  το 2012)   που άρχισε στις 8 Ιουλίου 2014 και διήρκησε 48 ημέρες. Πως ξεκίνησε; Λίγο καιρό πριν τρεις Ισραηλινοί έφηβοι απήχθηκαν και δολοφονήθηκαν φρικτά.   Μετά την απαγωγή και δολοφονία των τριών Ισραηλινών εφήβων στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ κατηγόρησε τους  Παλαιστινίους και δη την οργάνωση Χαμάς. Έτσι  ξεκίνησε μια επιχείρηση συλλήψεων πολλών υπόπτων  Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων και όλων των πολιτικών ηγετών της Χαμάς στη Δυτική Όχθη. Την ίδια στιγμή  Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν  ως εκδίκηση για τη δολοφονία των Ισραηλινών παιδιών. Έτσι μετά τις αεροπορικές επιθέσεις των Ισραηλινών, η Χαμάς απάντησε με καταιγίδα βομβαρδισμών κατά Ισραηλινών πόλεων και επιθέσεων εντός του Ισραήλ από τούνελ που είχαν κατασκευάσει από την Γάζα. Φυσικά  η σύγκρουση γενικεύτηκε με εκατόμβες θυμάτων, οι περισσότεροι δε  από την Παλαιστινιακή πλευρά. Έτσι η ανησυχία παραμένει. Θα εφαρμοσθεί το περυσινό σενάριο και θα έχουμε την τέταρτη Ισραηλινή επιχείρηση κατά της Γάζας και της Χαμάς ή θα επικρατήσει σύνεση και λογική; Μάλλον δύσκολο και ενδεχομένως αναπόφευκτο όταν επικρατούν ακραίες αντιλήψεις, μισαλλοδοξίες, θρησκευτική παράνοια   και τυφλός φανατισμός.
 Ίδωμεν!!
*Ο Ιωάννης  Αθαν. Μπαλτζώης  είναι Αντιστράτηγος  (ε.α.), Tactical Intelligence School, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής.
http://www.analystsforchange.org/2015/10/blog-post_60.html
Κατηγορίες: 'Αρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση