Η ΚΥΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΕ ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ ΞΑΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑ. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩ-ΑΛΥΣΙΔΕΣ.

1Με 36 ψήφους «κατά», 19 «παρών» και καμία ψήφο υπέρ απορρίφθηκε το νομοσχέδιο για το κούρεμα στις τραπεζικές καταθέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων.  Κατά τάχθηκαν 36 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και ο ανεξάρτητος Ζαχαρίας Κουλίας. Οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.

Για καταψήφιση του νομοσχεδίου είχε κάνει λόγο από νωρίς σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση, δήλωσε ότι η Βουλή, «θα τοποθετηθεί αρνητικά, διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα». Σε ερώτηση πώς θα χειριστεί την κατάσταση, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το «κούρεμα» δεν ήταν κάτι που αναμέναμε από την τρόικα και τους φίλους, όπως είπε, στο Eurogroup.

Μετά το «όχι» των Κύπριων βουλευτών στο σχέδιο νόμου που επέβαλε το Eurogroup και προέβλεπε το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές καταθέσεις, η Λευκωσία σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της προκειμένου να αποφύγει την «οργή» των Ευρωπαίων αλλά και προκειμένου να μην υποχρεωθεί σε χρεοκοπία. Ο εσωτερικός «αναγκαστικός» δανεισμός Ο κ. Αναστασιάδης – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές– επεξεργάζεται σχέδιο Β’ βασισμένο στην ιδέα του εσωτερικού δανεισμού από τους Κύπριους πολίτες και της χορήγησης δανείων από τρίτη χώρα ώστε να βρεθούν τα επίμαχα 5,8 δισ. ευρώ για τα οποία απαιτούν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο κούρεμα των καταθέσεων. Το αποκαλούμενο «PLAN B», περιλαμβάνει εκτός των άλλων και ένα σχέδιο εσωτερικού δανεισμού, που προβλέπει μεταξύ άλλων και δάνειο από τα Ταμεία Προνοίας. Μεταβίβαση Λαϊκής- Κύπρου σε Ρώσους «ολιγάρχες» Σύμφωνα με αυτά που κυκλοφορούν στην Κύπρο το plan B εκτός από τον εσωτερικό δανεισμό προβλέπει: Να περάσει η Λαϊκή Τράπεζα στα χέρια 4 ρώσων επιχειρηματιών και τα ελληνικά υποκαταστήματα να περάσουν στην ελληνική πλευρά. Ο ρώσος μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπόροβλεφ που κατέχει ήδη το 10% της Κύπρου να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Κύπρου με 1- 1,5 δις. Βάσει αυτού του σχεδίου και των ιδίων πληροφοριών, η Κυπριακή Βουλή θα καταψηφίσει το σχέδιο διάσωσης του Eurogroup. Bεβαίως όλα αυτά απαιτούν να υπάρχει η έγκριση της Ευρώπης στο plan B γιατί ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει αν η ΕΕ διακόψει τη χρηματοδοτική στήριξη μέσω των προγραμμάτων ELA στις κυπριακές τράπεζες.

Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες του εναλλακτικού σχεδίου που επεξεργάζεται η Κύπρος, χωρίς ωστόσο να σημαίνει οτι θα το επιτύχει. Πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το «plan b», σύμφωνα με το Reuters Στο ρεπορτάζ του για την Κύπρο, ο δημοσιογράφος Felix Salmon στο Reuters, αναφέρεται στην αντιμετώπιση συναδέλφων του από άλλα μέσα όπως ο Andrew Ross Sorkin των New York Times, Υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι υποστηρικτές της πρότασης δεν τολμούν να υποστηρίξουν το σημείο του πλάνου όπου τα χρήματα των καταθετών θα χαθούν. Γιατί αναρωτιέται ο δημοσιογράφος, η υπόσχεση της Κυπριακής Δημοκρατίας στα hedge funds είναι πιο σημαντική από την υπόσχεσή της στο λαό; Κανείς δεν απαντάει αυτό το καυτό ερώτημα. Θα έπρεπε η Κύπρος να αποδεχτεί την συμφωνία ή να περιμένει για κάτι καλύτερο; Ο Salmon ισχυρίζεται ότι υπάρχει εναλλακτική. Και μάλιστα σαφώς καλύτερη. «Υπάρχει εναλλακτική και μάλιστα καλύτερη, η οποία έχει εφαρμοστεί από τον Lee Buchheit, τον νονό των χρεών και μάλιστα σε δεκάδες περιπτώσεις. Και αν ο Lee Buchheit λέει οτι μπορεί να γίνει σημαίνει ότι γίνεται», αναφέρει ο Salmon.

Και συνεχίζει εξηγώντας: «Υπάρχει ήδη ένα report που έχει γράψει ο Buchheit μαζί με τον συνεργάτη του Mitu Gulati από το Πανεπιστήμιο Duke της Αμερικής. Το πλάνο είναι απλό. Πρώτον -δεν ακουμπάμε όλες τις καταθέσεις μέχρι του ποσού των 100,000 ευρώ. Δεύτερον- σε όλους τους υπόλοιπους τραπεζικούς λογαριασμούς οι καταθέσεις μετατρέπονται σε ομόλογα- 5ετή ή 10ετή με επιλογή. Σύμφωνα με την έρευνα του Buchheit, έτσι το χρέος θα μειωθεί παραπάνω από 5.8 δισεκατομμύρια. Τα ομόλογα δίνουν την ευκαιρία σε υπομονετικούς καταθέτες να πάρουν τα χρήματα τους όλα πίσω-και μάλιστα με τόκο. Και ποιο σημαντικό, οι εγγυημένοι καταθέτες θα παραμείνουν χωρίς “τραύματα”. Αυτόι είναι ένα σχέδιο που βγάζει περισσότερο νόημα από τα υπόλοιπα, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος, και ενώ στην πρώτη φάση η Γερμανία είχε το πάνω χέρι και η πρόταση της ήταν χωρίς εναλλακτικές, τώρα ο Buchheit και ο Gulati δίνουν στην Κύπρο μια πολύ καλή λύση ώστε να δώσει στην Γερμανία το δικό της τελεσίγραφο. Το σχέδιο Buchheit/Gulati δεν θα στοίχιζε στην Γερμανία παραπάνω, οπότε δεν έχει κανένα λόγο να πει όχι. Αλλά αν οι Γερμανοί θέσουν βέτο, τότε θα εξαναγκάσουν την Κύπρο να βγει από την ευρωζώνη».

http://www.analystsforchange.org/2013/03/oxi.html

Κατηγορίες: Δραστηριότητες συνδέσμου. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση