Η Προεδρική σύμβουλος του Άσαντ, εναντίον Τουρκίας και Κούρδων!

Η προεδρική σύμβουλος του Μπασάρ αλ-Ασαντ έδειξε περιφρόνηση για τον πρόεδρο της Τουρκίας, ισχυριζόμενη ότι τα «απειλητικά σχέδια» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέτρεψαν στους επαναστάτες να εισβάλουν στη χώρα και ότι τα στρατεύματά του, είναι παράνομοι κατακτητές στο βορρά.

Η Μπουθάνα Σαάμπαν δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού, η κυβέρνησή της, θεωρούσε ότι οι Αμερικανικό κουρδικές δυνάμεις που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος είναι παράνομες. Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόθεση στη Δαμασκό να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τους Κούρδους της Συρίας, ούτε την Τουρκία.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, είπε: «Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του είναι οι νόμιμες δυνάμεις που αγωνίζονται για την ενιαία Συρία. Οποιεσδήποτε άλλες δυνάμεις, που δεν συνεργάζονται με τη συριακή αραβική κυβέρνηση και το συριακό στρατό δεν είναι νόμιμες στη γη μας.
Η Τουρκία έστειλε στρατεύματα στη βόρεια Συρία κοντά στη συνοριακή πόλη Jarablus, φαινομενικά για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και για να εμποδίσει τις κουρδικές δυνάμεις να καταλάβουν την περιοχή.
Όμως ένας ανώτερος τούρκος αξιωματικός αναμένεται σύντομα στην Idlib, στη βορειοδυτική Συρία, σαν αποτέλεσμα της συμφωνίας με τη Ρωσία και το Ιράν την περασμένη εβδομάδα, για να δημιουργήσει μια ζώνη αποκλιμάκωσης. Η Τουρκία και η Ρωσία θα στείλουν εκάστη 500 στρατιωτικούς για να παρακολουθήσουν κατάπαυση του πυρός.
Μαζί με το Ιράν και τη Ρωσία, η Τουρκία είναι εγγυητής της αποκαλούμενης «διαδικασίας Αστάνα», η οποία έχει ήδη δημιουργήσει τρεις άλλες ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία. Την Πέμπτη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στην επαρχία Idlib, στο πλαίσιο του σχεδίου αποκλιμάκωσης, στην ουσία όμως και πάλι για να παρεμποδίσει, ελπίζει, μια Κουρδική προέλαση προς δυσμάς.
«Παράνομες ενέργειες»
Μιλώντας πριν από την ανακοίνωση του Ερντογάν, η Σαάμπαν υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας ήταν η «προέλευση» πολλών από τα προβλήματα της περιοχής, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της Τουρκίας ως εγγυητής της Αστάνα, «δεν σημαίνει ότι η Τουρκία κάνει κατοχή στη Συρία».
«Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στη διαδικασία της Αστάνα και σε ό, τι κάνει η Τουρκία στη Συρία, η οποία επιχειρεί να καταλάβει έδαφος», είπε, κατηγορώντας την Τουρκία ότι έπαιξε αρνητικό και επικίνδυνο ρόλο στη Συρία παραχωρώντας στους αντάρτες μαχητές, όπλα και χρήματα και άδεια να διασχίσουν τα σύνορα.
Ισχυρίστηκε ότι η πλειοψηφία των εναπομεινάντων ανταρτών ήταν «μουσουλμάνοι αδελφοί», ένα πολιτικά ισλαμικό κίνημα του οποίου το Συριακό τμήμα ξεσηκώθηκε ένοπλα εναντίον της κυβέρνησης στη δεκαετία του 1980, στη Χάμα και το Χαλέπι.
Πιο πρόσφατα, οι θυγατρικές των «Μουσουλμάνων Αδελφών» στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ έχουν χαρακτηριστεί «τρομοκράτες» από τις κυβερνήσεις τους, αν και λένε ότι απορρίπτουν τη βία.
«Είναι ένας πόλεμος που υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία επειδή οι περισσότεροι από τους λεγόμενους αντιπολιτευόμενους που στηρίζονται από την Τουρκία, είναι μουσουλμάνοι αδελφοί όπως και ο Ερντογάν είναι μουσουλμάνος αδελφός», δήλωσε.
«Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι θα ανακαλύψουν ποιος είναι πριν προχωρήσει πολύ, γιατί πριν από δύο χρόνια όταν η Μέρκελ ήρθε σε αυτόν για να συζητήσει το θέμα των προσφύγων, είπα ότι πήγε στην πηγή του προβλήματος. στην προέλευση του προβλήματος «, πρόσθεσε.
«Είμαι ευτυχής που βλέπω τη Γερμανία να συνειδητοποιεί τώρα τον ρόλο του Ερντογάν όσον αφορά τους Τούρκους στη Γερμανία και όχι μόνο τους Τούρκους στη Γερμανία αλλά και τους Τούρκους στην Κεντρική Ασία.
«Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί αυτούς τους Τούρκους για τη θρησκευτική την οργάνωση της Αδελφότητας και πιστεύω πραγματικά ότι η Ευρώπη και η Δύση και ο κόσμος πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα απειλητικά σχέδια του Ερντογάν».
Η Άγκυρα και ο Ερντογάν απέρριψαν επανειλημμένα ισχυρισμούς ότι η Τουρκία ευθυγραμμίζεται με τους σκληρούς ισλαμιστές αντάτες στη Συρία, όπως το Μέτωπο Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος.
Τα τουρκικά αιτήματα για αλλαγή καθεστώτος έχουν προφανώς μεταβληθεί στις υπουργικές δηλώσεις που θεωρούσαν μια τέτοια επιθυμία «ρεαλιστική», αφήνοντας ελπίδες ότι οι σχέσεις θα μπορούσαν να επανέλθουν στο φυσιολογικό.
Η τουρκική κυβέρνηση δεν απάντησε στα σχόλια σχετικά με τους ισχυρισμούς της Σααμπάν.
Δυνάμεις των Κούρδων και του Άσαντ συγκλίνουν στο Deir Ezzor
Τα σχόλιά της ήρθαν καθώς οι Συριακές δυνάμεις πίεζαν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, στο Deir Ezzor, σπάζοντας την πολιορκία του ΙΚ εναντίον κυβερνητικών περιοχών, με τη βοήθεια ρωσικών δυνάμεων και αεροπορικών επιθέσεων.
Σε δύο εβδομάδες, κυβερνητικοί στρατιώτες συνέδεσαν το αεροδρόμιο και το κύριο τμήμα της πόλης, οι οποίες είχαν προηγουμένως χωριστεί από τους μαχητές του ΙΚ. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πέρασαν στην ανατολική όχθη του Ευφράτη χρησιμοποιώντας ρωσικές πλωτές γέφυρες.
Δύο συριακά στρατιωτικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια την Κυριακή.
Με τη βοήθεια ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, οι κυριότερες κουρδικές μονάδες, γνωστές ως Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την απελευθέρωση της Ράκα, πρωτεύουσας του αυτοανακηρυχθέντος χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους.
Οι κουρδικές δυνάμεις μετακινούνται νότια από τη Ράκα, στην ανατολική όχθη του Ευφράτη μέσω της επαρχίας Deir Ezzor, σε μια προφανή προσπάθεια να φτάσουν στρατηγικά πετρελαϊκά πεδία, πριν από το συριακό στρατό.
Ωστόσο, η ταχεία πρόοδος του συριακού στρατού ενδέχεται να εμποδίσει τα σχέδια των κουρδικών δυνάμεων.
Σχετικά με το SDF, η Σαάμπαν δήλωσε: «Αυτή η μικρή δύναμη δεν εκφράζει τη γνώμη όλων των Κούρδων στη Συρία».
«Εκατομμύρια Κούρδοι στη Συρία είναι πολύ καλοί πολίτες που θέλουν την ενότητα της Συρίας και την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Δεν αναγνωρίζουμε τις κουρδικές δυνάμεις»,
Ερωτηθείς αν υπήρχε κίνδυνος συγκρούσεων μεταξύ των Κούρδων και του Συριακού Στρατού, η Σαάμπαν δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί αυτό».
Ο Σαμέερ Σουλιιμάν, στρατηγός και αναπληρωτής επικεφαλής της πολιτικής διοίκησης του Συριακού Στρατού, έκανε παρόμοιο σχόλιο σε μια ξεχωριστή συνέντευξη σε μεσανατολικό περιοδικό.
«Δεν αναγνωρίζουμε τις κουρδικές δυνάμεις και δεν έχουμε συντονισμό μαζί τους, αλλά είναι εκεί και οι ΗΠΑ τις υποστηρίζουν.
Ο συριακός στρατός προχωρά προς το σημείο όπου είναι η Ντάσε και αυτό είναι δικαίωμά μας. Τα άλλα μέρη το καταλαβαίνουν (ΗΠΑ, Κούρδοι) και δεν πρέπει να θέτουν εμπόδια στην πορεία μας », είπε.
Η ταχύτητα των επιτυχιών του Συριακού Στρατού στο Deir Ezzor θα μπορούσε να οφείλεται σε μια φαινομενική απόφαση του Ισλαμικού Κράτους να κάνει μια βιαστική υποχώρηση.
Ένα καλά ενημερωμένο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων στη βορειοανατολική Συρία, το Jorf News, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι Γιασέν Σαλαμά Μουαντεντίν, ο Εμίρης που ήταν υπεύθυνος για τον πόλεμο στη Συρία, γνωστός και ως Αμπού Ταχά, είχε καλέσει τους διοικητές του ΙΚ σε μια συνάντηση στην Qaim, στο δυτικό Ιράκ στις 12 Σεπτεμβρίου.
Το Jorf News,  δήλωσε, ότι ο Εμίρης είχε διατάξει την άμεση απόσυρση των δυνάμεων του ΙΚ από τη Ράκα και Deir Ezzor αφού επέκρινε τους διοικητές για αμέλεια, κακό σχεδιασμό και διαφθορά.

http://simeioseisexpol.com/

Κατηγορίες: 'Αρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση