Η Ρωσία ξανά πίσω στη Μεσόγειο ( « Foreign Policy » , USA )

1.1.14  Analysts for Change

 

 
 
Η Ρωσία είναι ξανά μετά από πολλά χρόνια πίσω στη Μεσόγειο, αναφέρει αμερικανικό άρθρο του Foreign Policy .

Η Ρωσία, αναφέρει το άρθρο ,  υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση μεταξύ της κρατικής εταιρείας ” Soyuzneftegaz ” με την κυβέρνηση της Συρίας  για την δυνατότητα υπεράκτιας εξερεύνησης στην θαλάσσια περιοχή κοντά στις ακτές της, πράγμα που αποτελεί έναν σοβαρό λόγο  να εξακολουθεί να στηρίζει  σθεναρά το καθεστώς του Μπασάρ Assad , υπογράφει  ο αρθρογράφος Keith Johnson .
Αλλά στην πραγματικότητα , η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος της  στρατηγικής της Ρωσίας η οποία επιθυμεί να « ενισχυθεί ο έλεγχος της επι  του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης τον οποίο χάνει σταδιακά » και έτσι να ενδυναμώσει της παγκόσμια ισχύ της, αναφέρει ο αμερικανός  ο δημοσιογράφος .
«Τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στη λεκάνη της Μεσογείου ,  σε Ισραήλ , Λίβανο , Κύπρο , και πιο πρόσφατα στην Συρία , και κάθε χώρα έχει τα δικά της σχέδια για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων  φυσικού αερίου» , δήλωσε ο Τζόνσον .
Ωστόσο , η δημιουργία υποδομής για την εξόρυξη και την παραγωγή του φυσικού αερίου θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις και  καλές σχέσεις μεταξύ των  χωρών , κάτι που δεν είναι απλά εύκολο , τονίζει ο Τζόνσον .
«Μα γιατί ένα  πλούσιο ενεργειακά κράτος σαν την Ρωσία να «βουτήξει σε αυτά τα ταραγμένα νερά ; Αυτή η χώρα εξακολουθεί να κατέχει τη δεύτερη θέση στον κόσμο στην παραγωγή  φυσικού αερίου με  τον όγκο των αποθεμάτων της σε φυσικό αέριο μόνο στην Δυτική Σιβηρία να υπερκαλύπτει πέντε φορές τον όγκο του φυσικού αερίου  που βρίσκεται στη λεκάνη της Λεβαντίνης» , αναφέρει ο αμερικανός δημοσιογράφος .
Ο πρώτος λόγος , σύμφωνα με τον  Johnson είναι ότι η Ρωσία έχει κυριαρχήσει στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας ,αλλά κινδυνεύει να χάσει τη θέση αυτή σύντομα . Η Ευρώπη αρχίζει να συνάπτει συμβόλαια για την προμήθεια σχιστολιθικού και υγροποιημένου αερίου  από  άλλες χώρες , και σύντομα θα βρίσκεται σε θέση να αποκτήσει  και το φυσικό αέριο της Μεσογείου !!!!!!.
 Αυτό εξηγεί την αυξημένη δραστηριότητα των ρωσικών εταιρειών  όπως η ,  Gazprom ,  Rosneft  και  Novatek  .  Η Ρωσία δηλαδή στην ουσία «αρπάζει» ένα κομμάτι της Μεσογείου και σε αντάλλαγμα για την εκμετάλλευση του , προσφέρει οικονομική βοήθεια π.χ. στην Κύπρο . Επιπλέον , η   Gazprom  υπέγραψε φέτος συμφωνία με το Ισραήλ , λαμβάνοντας  το αποκλειστικό δικαίωμα να πωλεί αέριο μόνο αυτή στην Ευρώπη  .
 Ωστόσο , σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς αναλυτές , η Ρωσία επιδιώκει όχι μόνο τη διατήρηση της ευρωπαϊκής αγοράς , αλλά και την αποτροπή επίδοξων «μνηστήρων» και  σοβαρών ανταγωνιστών στην περιοχή  επιβραδύνοντας την  ανάπτυξη των νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου .
Αλλά υπάρχει και ένας άλλος ακόμη  λόγος , τονίζει ο δημοσιογράφος . « Υπό μια ευρύτερη έννοια , η ρωσική «επίθεση» στη Μέση Ανατολή αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για την επιστροφή στην ρωσική ομοσπονδία του Βλαντιμίρ Πούτιν της επιρροής που κατείχε  η Σοβιετική Ένωση», γράφει ο Τζόνσον .
Οι Ρώσοι Τσάροι και ηγέτες για πάρα πολλούς  αιώνες θεωρούσαν  την ανατολική Μεσόγειο ως συνέχεια της Μαύρης Θάλασσας  , και η Μόσχα , επιθυμεί την ενίσχυση των δεσμών της με την περιοχή , επιθυμώντας παράλληλα να τους εντάξει στην σφαίρα επιρροής της .
Για τους λόγους αυτούς η παρουσία του ρωσικού ναυτικού έχει ανέλθει σε επίπεδα που  έχουμε να δούμε από τη σοβιετική εποχή. Επίσης προσπαθεί να αποκτήσει στην Κύπρο αεροπορική  βάση για τα ρωσικά  μαχητικά αεροσκάφη κάτι που πολλοί στο νησί το βλέπουν με θετικό μάτι .
«Εν τω μεταξύ , η συνεργασία με τη Ρωσία θα ωφελήσει τα μέγιστα χώρες όπως το Ισραήλ , την  Κύπρο και την  Ελλάδα να βρίσκονται σε στενή επαφή με τη Μόσχα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις  διαφορές τους  με την Τουρκία και άλλες γειτονικές χώρες» , υπογράμμισε ο Τζόνσον .
Έτσι , όταν η Άγκυρα άρχισε να απειλεί την Κύπρο για την  ανάπτυξη του φυσικού αερίου , η Ρωσία έστειλε το αεροπλανοφόρο της στην περιοχή . Και σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης , ο Πούτιν υποσχέθηκε σε μια πρόσφατη συνάντηση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Ρωσία θα αποτελέσει τον « εγγυητή ης ασφάλειας » του Ισραήλ στην περιοχή .!!!!
Μετάφραση :Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
http://www.analystsforchange.org/2014/01/foreign-policy-usa.html#more
Κατηγορίες: 'Αρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση