Η ΣΥΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ.

1του Ιωάν. Αθ. Μπαλτζώη

Ποια ήταν τελικά η μεγαλύτερη επιτυχία της επίσκεψης Μπαράκ Ομπάμα στο Ισραήλ; Αυτή που έγινε την τελευταία στιγμή. Πριν ο Ομπάμα αναχωρήσει από το Ισραήλ, εκεί σε ένα κτίριο του σύγχρονου αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ, πίεσε για μια ακόμη φορά να κάνει αυτό που το Ισραήλ αρνείται να δεχτεί εδώ και τρία χρόνια. Να ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία, για το θλιβερό συμβάν με το πλοίο Μάβι Μαρμαρά, τον Μάιο του 2010, όπου σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι πολίτες, σε μια επιχείρηση κατάληψης του πλοίου από Ισραηλινούς κομάντος.  Και ο Βενιαμίν Νετανιάχου ενέδωσε. Μαζί με τον Ομπάμα πήρε τηλέφωνο τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και ναι ζήτησε ¨συγνώμη από τον τουρκικό λαό για τυχόν λάθη που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και συμφώνησε να ολοκληρωθεί η συμφωνία για αποζημίωση”, όπως τονίζεται και σε  ανακοίνωση, που εξεδόθη αμέσως μετά. Ο Τούρκος πρωθυπουργός  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδέχτηκε “εξ ονόματος του τουρκικού λαού” την συγνώμη, προς μεγάλη χαρά του Αμερικανού προέδρου. Οι δύο ηγέτες “συμφώνησαν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των χωρών τους, να επιστρέψουν οι πρέσβεις τους και να ματαιωθεί η δικαστική δίωξη (σ.σ. στην Τουρκία) των Ισραηλινών στρατιωτών”, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Νετανιάχου.

 “Ο κ. Νετανιάχου εξήγησε ότι τα τραγικά αποτελέσματα στο στολίσκο του Μαβί Μαρμαρά δεν έγιναν σκόπιμα”, υπογραμμίζοντας ότι “η ισραηλινή έρευνα αποκάλυψε λάθη στην επιχείρηση”, προστίθεται στο κείμενο. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να ολοκληρωθεί η συμφωνία” για την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Ερντογάν στην Άγκυρα.  Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, ο Νετανιάχου δήλωσε στον Ερντογάν ότι το Ισραήλ έχει άρει ουσιωδώς τους περιορισμούς όσον αφορά την εισαγωγή εμπορικών ειδών (σ.σ. που δεν προορίζονται για στρατιωτική χρήση) στα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης και της Γάζας.  Ο Ερντογάν από την πλευρά του τόνισε ότι πόσο σημαντική είναι μια ισχυρή σχέση φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του εβραϊκού και του τουρκικού λαού. Σημείωσε ότι η σχέση των δύο χωρών είναι “ζωτικής και στρατηγικής σημασίας” για την ειρήνη και τη σταθερότητας της περιοχής και εξέφρασε τη λύπη του για την επιδείνωση των τελευταίων ετών.  Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Αυτό που επεδίωκε επί τρία χρόνια η Ουάσιγκτον τελικά επετεύχθη και ο Νετανιάχου αφήνοντας κατά μέρος την υπερηφάνεια των Ισραηλινών και των Ενόπλων των δυνάμεων, δέχθηκε να ταπεινωθεί ο ίδιος, σε αντίθεση με την απόφαση που είχε ληφθεί  από την προηγούμενη κυβέρνησή του, δηλαδή το Ισραήλ να μην ζητήσει συγνώμη, καθόσον οι Ισραηλινοί κομάντος άνοιξαν πυρ κατά των Τούρκων ακτιβιστών στο πλοίο Μάβι Μαρμαρά, διότι η ζωή των βρέθηκε σε κίνδυνο. Ο πρώην ΥΠΕΞ του Ισραήλ Λίμπερμαν διαφώνησε με την απόφαση Νετανιάχου και  εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του. 

Αυτό σαν πρώτη καταγραφή του γεγονότος είναι μια εξέλιξη που δεν ευνοεί τα εθνικά μας θέματα και τίθενται πολλά ερωτήματα, σχετικά με την Ελληνο-Ισραηλινή στρατιωτικο-οικονομική συμφωνία, στρατηγικής μάλιστα σημασίας,  που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών πριν δύο χρόνια. Πριν ακόμη βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα, θα αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες περί του θέματος και τις μελλοντικές εξελίξεις σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών, αν θα αποκατασταθούν στα επίπεδα του παρελθόντος, κάτι πολύ κακό για μας ή θα είναι μια απλή βελτίωση των σχέσεων και δεν θα φθάσουν στα προηγούμενα επίπεδα, που είναι και το καλό σενάριο για μας. Οψόμεθα

http://www.analystsforchange.org/2013/03/blog-post_2889.html

Κατηγορίες: 'Αρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση