Ισχυροί δεσμοί Ελλήνων -Παλαιστινίων. Αβραμόπουλος και Μάλκι επιβεβαίωσαν τις σχέσεις των δύο λαών. Τι είπαν.

untitled

του Ιωάννη Αθ. Μπαλτζώη

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Δημήτρης Αβραμόπουλος  μετέβη στην Ραμάλα και συνατήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς , καθώς και με τον ομόλογό τον Υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Μάλκι, όπου οι δύο πλευρές σε δηλώσεις των δύο ΥΠΕΞ επιβεβαίωσαν αυτό που γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες: Τους ιστορικούς στενούς δεσμούς
φιλίας και αγάπης Ελλήνων και Πλαιστινίων. Οι δηλώσεις των δύο υπουργών λένε πολλά και αποδεικνύουν αυτό που έχουμε επισημάνει. Ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρεί εξαιρετικά καλές σχέσεις και με τους δύο λαούς στην Παλαιστίνη, τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους ταυτόχρονα, έντιμα και επικοδομητικά. Κάλλιστα η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες και στους δύο λαούς στην ειρηνευτική προσπάθεια και την χειμαζόμενη προς το παρόν ειρηνευτική διαδικασία. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τον έντιμο ενδιάμεσο μεταξύ των δύο πλευρών, τον έμπιστο φίλο και εταίρο στην  δύσκολη και χρονοβόρα προσπάθεια της ειρηνευτικής διαδικασίας. Οι Άραβες μας αγαπούν και μας εμπιστεύονται. Οι Ισραηλινοί με την νέα συμφωνία συνεργασίας αρχίζουν να μας εμπιστεύονται και αυτοί  και να έρχονται όλο και πιο κοντά μας, αντιλαμβανόμενοι ότι μας συνδέουν κοινά συμφέροντα, σκοποί και επιδιώξεις. Ας απαλλαγούμε από την διεθνή απομόνωση που έχουμε περιέλθει και ας συμμετάσχουμε στη διεθνή πολιτική σκακιέρα και ιδιαίτερα στο κοντινό μας περιβάλλον, την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Το Παλαιστινιακό και οι φίλοι μας οι Παλαιστίνιοι είναι το πεδίο να δοκιμαστεί  και να επιτύχει η Ελληνική εξωτερική πολιτική. Το άριστο κλίμα  που αντανακλάται από τις δηλώσεις Αβραμόπουλου και Μάλκι  αποδεικνύει τους άριστους  δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς. Και η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων, να τους βοηθήσει σε ότι μπορεί και να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην επίλυση του προβλήματος, εκμεταλλευόμενη και την στενή σχέση και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με το Ισραήλ.

Ιδού οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ Μάλκι με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, μετά τη  συνάντηση τους  στη Ραμάλλα, που αποδεικνύουν όσα είπαμε παραπάνω [Ανεπίσημη μετάφραση]  :
Ρ. Μάλκι: Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχθηκα το φίλο μου ΥπΕξ της Ελλάδας κ. Αβραμόπουλο και τη διακεκριμένη αντιπροσωπεία του εδώ στην Παλαιστίνη, ο οποίος εκπροσωπεί μια φιλική χώρα, μια χώρα με την οποία, όπως όλοι γνωρίζουν, διατηρούμε ιστορικά φιλικές σχέσεις.

 

Είμαι υπερήφανος για αυτή τη φιλία και θα ήθελα να επαναλάβω τις ευχαριστίες μου στην Ελλάδα για την απόφασή της να ψηφίσει υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος μη-μέλος των ΗΕ στις 29 Νοεμβρίου 2012.

 

Είχαμε μια ειλικρινή και φιλική συνομιλία κατά την οποία τονίσαμε την αμοιβαία επιθυμία μας για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων, διερευνήσαμε τρόπους υλοποίησής της, καθώς και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στο μέλλον.

 

Συζητήσαμε την διαμορφωθείσα κατάσταση στην Παλαιστίνη, το θέμα της εποικιστικής δραστηριότητας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάζει τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

 

Υποστηρίζουμε πλήρως την πρωτοβουλία του Αμερικανού ΥπΕξ Τζον Κέρι, έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτύχει και εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

 

Για μια ακόμα φορά θα επαναλάβω ότι είμαι υπερήφανος για τη φιλία μας και εξαιρετικά  ευτυχής για τη συνάντησή μας.

 

 

Δ. Αβραμόπουλος: Είμαι περισσότερο από ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ με τον φίλο και ομόλογό μου Δρ. Μάλκι.

 

Οι ισχυροί δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης  μεταξύ των δύο λαών είναι γνωστοί και παραμένουν αδιασάλευτοι.

 

Η Ελλάδα υπήρξε ένας αξιόπιστος φίλος του παλαιστινιακού λαού, λόγω και έργω.

 

Η εκπλήρωση της δίκαιης και θεμιτής επιδιώξεως του παλαιστινιακού λαού να δημιουργήσει μια πατρίδα εξακολουθεί να αποτελεί επιτακτική ανάγκη και ηθική υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας, που οφείλει να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία

 

Η αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας στην κατεύθυνση της επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών είναι γνωστή.

 

Η Ελλάδα εκτιμά ιδιαιτέρως την πρωτοβουλία του Αμερικανού ΥπΕξ Τζον Κέρι για οικοδόμηση εμπιστοσύνης και παροχή νέας ώθησης στην ειρηνευτική διαδικασία

 

Είναι αυτονόητο ότι και η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της, και να διευκολύνει την ειρηνευτική διαδικασία καθ’οιονδήποτε τρόπο.

 

Πρέπει να πράξουμε  παν το δυνατό για να καταστεί εφικτή η λύση των δύο κρατών. Είναι η μόνη λύση που ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματα αμφότερων των λαών: Το δικαίωμα του Ισραήλ για ασφάλεια και το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ίδρυση κράτους.   

 

Από πρακτικής απόψεως, πρέπει να υπάρξει άμεσο «πάγωμα» κάθε εποικιστικής δραστηριότητας που αποτελεί ορατή απειλή στη λύση των δύο κρατών. Η παλαιστινιακή οικονομία πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργήσει ελεύθερα χωρίς περιορισμούς όσον αφορά στην πρόσβαση και την διακίνηση και να ενσωματωθεί στο διεθνές σύστημα.

 

Υποστηρίζουμε επίσης την πρωτοβουλία του Προέδρου Αμπάς για εθνική συμφιλίωση και ίδρυση θεσμών [για τη λειτουργία του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους].

 

Η ΕΕ έχει ήδη αναπτύξει μία σειρά έργων, προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης κράτους στην Παλαιστίνη και, την περασμένη Δευτέρα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, εξετάσουμε τρόπους ουσιαστικής αρωγής της Παλαιστινιακής Αρχής


Στο πρώτο εξάμηνο του 2014 η Ελλάδα αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και θα πράξει παν το δυνατό για την προώθηση της συνεργασία της ΠΑ με την ΕΕ.
Επιπλέον, αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα κατά τους προσεχείς μήνες και ενημέρωσα τον φίλο μου Δρ. Μάλκι επί όλων των ζητημάτων που βρίσκονται στην κορυφή της ημερησίας διάταξης.

Κατηγορίες: 'Αρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση