ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΡΧΗΓΩΝ

Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013

ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Ή ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ

Από το Μάρτιο του 2011 μέχρι το Μάρτιο του 2013, δηλαδή σε διάστημα δύο ετών, έχουν αλλάξει τέσσερις αρχηγοί στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Το γεγονός αυτό δεν είναι μόνο αρνητικό αλλά είναι και λίαν ανησυχητικό, καθόσον δείχνει κατά τον πλέον σαφή τρόπο δύο πράγματα πρώτον την προχειρότητα με την οποία η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό θέμα και δεύτερον ότι δεν έχει καταλάβει τίποτε από την κρίση που περνάει η χώρα και τα αίτια που την προκάλεσαν.

    Από το 1974 και εντεύθεν οι κρίσεις στο στρατό ήσαν απολύτως κομματικές, το κάθε κόμμα θεωρούσε ότι οι ικανοί  και οι άξιοι υπήρχαν μόνο στο δικό του χώρο, με συνέπεια να προωθούνται σε ηγετικές θέσεις άτομα με μέτρια προσόντα , αλλά με εξαιρετικά ανεπτυγμένη την «αναρριχητική» τους ικανότητα. Αδιάψευτος μάρτυς τούτου είναι η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση που μιλούσε για «σφαγές, κομματοκρατία, κ.λπ.».

 

          Με το σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης όλοι είχαμε ελπίδες ότι κάτι θα άλλαζε σε τούτο τον έρημο τον τόπο, δυστυχώς διαψευστήκαμε  και μάλιστα πολύ γρήγορα. Τα όσα συνέβησαν με τις κομματικές λίστες μεταξύ ΥΦΕΘΑ και του τότε Α/ΓΕΣ τη Ν 24/25 Ιουλίου 2012 κατέδειξαν κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ συνεχίζει ακάθεκτη τις  τακτικές της αναξιοκρατίας ,του ρουσφετιού και της έλλειψης διαφάνειας. Ο τότε Α/ΓΕΣ παραιτήθηκε διότι δεν ήθελε να «συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις Καράμπελα και των μυστικοσυμβούλων του». Επελέγη νέος αρχηγός, ο κύριος υπουργός του  ενέπλεξε το εγκώμιο, ότι πρόκειται περί άριστου επαγγελματία,ικάνού αξιωματικού, κ.λπ. και ύστερα από επτά μήνες τον αποστρατεύει προφανώς διότι είναι ακατάλληλος. Βέβαια έδώ «δυοίν θάτερον» συμβαίνει ή η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ είναι ανίκανη και δεν είναι σε θέση να κάνει σωστές  επιλογές, δηλαδή ο Α/ΓΕΣ  ήταν ακατάλληλος ή ο Α/ΓΕΣ  δεν γίνεται κομματικό όργανο ακατάλληλος, αλλά δεν φταίει αυτός για την τοποθέτησή του στη θέση αυτή. Όπως και   η ευθύνη και στις δύο περιπτώσεις  ανήκει εξ ολοκλήρου στον ΥΕΘΑ. 

 

      Επιλέγει σήμερα νέο αρχηγό και ως προσόν του ανέφερε τη θέση που υπηρετεί ,λες και είναι αριθμός .Κύριε Υπουργέ , πρέπει να γνωρίζετε ότι μόνο τα αριθμητικά ψηφία παίρνουν την αξία τους από την θέση που κατέχουν στον αριθμό.

 

     Η άπ για την επιλογή του Α/ΓΕΣ είναι ότι αυτή πρέπει να γίνεται αντικειμενικά και με στοιχεία που  να επιβεβαιώνουν ότι ο αρχηγός διαθέτει υψηλό επίπεδο επαγγελματικής και γενικής μόρφωσης (γνώση), υψηλό αίσθημα έυθύνης (ηθική ) και υψηλό επίπεδο σύνεσης(σοφία).

 

Δημητρόπουλος  Ιωάννης

Αντιστράτηγος ε.α- ΜαθηματικόςΣ

Κατηγορίες: 'Αρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση