Μεγάλες στιγμές για το μαρτυρική Κύπρο – Noble Energy: Εμπορεύσιμο το «Αφροδίτη»

Καταθέτει σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος 
Λευκωσία: Η Noble Energy θα καταθέσει σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και θα το ανακηρύξει εμπορεύσιμο εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από τη συνάντηση αντιπροσωπείας της εταιρείας Noble με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία του ιδίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη και του αντιπροέδρου της Noble Εnergy, Κιθ Έλιοτ, ήταν πολύ καλή και πρόσθεσε ότι «η εταιρεία ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τους σχεδιασμούς της για την κατάθεση ενός σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη και την ανακήρυξη του κοιτάσματος ως εμπορεύσιμου, εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων».
«Τα δύο αυτά γεγονότα», συνέχισε, «είναι πολύ σημαντικά για την Κύπρο, διότι θα είναι η πρώτη φορά που ως χώρα θα περάσουμε από το στάδιο της έρευνας για υδρογονάνθρακες στο στάδιο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων».

Όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «εξέφρασε την ευαρέσκεια του και πρόσφερε στήριξη της κυπριακής κυβέρνησης για τη συνέχιση των σχεδιασμών της εταιρείας προς εκμετάλλευση του κοιτάσματος “Αφροδίτη”».

Ο κ. Λακκοτρύπης ευχαρίστησε την εταιρεία για τη συνεργασία, σημειώνοντας ότι «προσδοκούμε στη συνέχιση της, υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα να διανύσουμε ειδικά σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συμφωνίες που πρέπει να συναφθούν, αλλά σίγουρα η κατάθεση ενός σχεδίου ανάπτυξης και η ανακήρυξη του κοιτάσματος ως εμπορεύσιμου θα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, ένα βήμα προς τα μπρος για τη χώρα μας».

Ερωτηθείς αν η ανακήρυξη του κοιτάσματος ως εμπορεύσιμου συνεπάγεται εξαγωγή του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, είπε ότι «η ανακήρυξη του κοιτάσματος ως εμπορεύσιμου στέλλει το μήνυμα στους ξένους αγοραστές ότι έχουμε φυσικό αέριο προς πώληση. Αυτό σημαίνει ότι (το φυσικό αέριο) μπορεί να είναι και προς εξαγωγή είτε και προς την Κύπρο είτε ένα συνδυασμός αυτών, κάτι που είναι και η πρόθεση μας».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει προκήρυξη προσφορών πέραν από τις συμφωνίες με την Αίγυπτο, η οποία έχει επιδείξει ενδιαφέρον, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «ήδη άρχισαν κάποιες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της Αιγύπτου και προς την κατεύθυνση της Κύπρου -θα αναφερθούμε σε κάποιες εξελίξεις πολύ σύντομα- και αναμένουμε τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η εταιρεία (Noble Energy) σε συνεργασίας με την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου προς την προσέλκυση των αγοραστών είτε ξένων είτε ντόπιων. Μπορεί να γίνει μέσω πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος, μπορεί να γίνει με απευθείας επαφές, ή πολύ πιθανόν με ένα συνδυασμό των δύο. Θα χρειαστούν, βεβαίως, κάποιοι μήνες και λεπτομερής εργασία, διότι μιλάμε για συμβόλαια αξίας δισεκατομμυρίων των οποίων οι όροι πρέπει να τύχουν πολύ προσεκτικής διαπραγμάτευσης».

Κληθείς να πει αν έχουν αναλυθεί θέματα που αφορούν σε τιμές για το κυπριακό φυσικό αέριο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε «βεβαίως έχουν αναλυθεί. Είναι όμως προκαταρκτικά. Μέχρι να καταλήξει κάποιος σε μια τελεσίδικη συμφωνία δεν μπορεί να είναι 100% βέβαιος, αλλά βλέπουμε περίπου πού είναι οι τιμές, διότι είναι και κρίσιμο να δούμε ότι το έργο είναι βιώσιμο».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Noble Εnergy, Κιθ Έλιοτ, δήλωσε ότι «εμείς στη Noble Energy είμαστε περήφανοι που έχουμε την κυπριακή κυβέρνηση ως συνεργάτες μας».

Πρόσθεσε ότι η όλη προσπάθεια είναι «να πάρουμε το κοίτασμα “Αφροδίτη” σε μια νέα φάση της εκμετάλλευσης και αυτό είναι κάτι στο οποίο προσβλέπαμε εδώ και καιρό και αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία που ελπίζουμε να φέρει ευημερία στον κυπριακό λαό, στην κυπριακή κυβέρνηση και στις άλλες χώρες στην περιοχή».

Πηγή: philenews  

Κατηγορίες: 'Αρθρα, Θέματα που μας αφορούν. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση