Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δεν χρησιμοποίησε τη θέση του για να πλουτίσει.

Με θετικά λόγια εκφράστηκε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι για τον τελευταίο πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης.

Ο Ναβάλνι υπογράμμισε από τη φυλακή πως έφυγε ένας «από τους λίγους (ηγέτες) που δεν χρησιμοποίησε την εξουσία για προσωπικό όφελος και για πλουτισμό».

Στην ανάρτησή του στο κανάλι του στο Telegram, o Ναβάλνι έγραψε: «Τα μεγάφωνα στα κελιά που μεταδίδουν το πρόγραμμα του ραδιοφώνου ανακοίνωσαν τον θάνατο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Επί ηγεσίας του συγκεκριμένα στην Σοβιετική Ένωση απελευθερώθηκαν οι τελευταίοι πολιτικοί κρατούμενοι. Και το ότι σήμερα άνθρωποι όπως εγώ, μαθαίνουν για τον θάνατό του μέσα από τα ‘ραδιόφωνα’ των κελιών, περιγράφει απόλυτα την στροφή 180 μοιρών που ξεκίνησε η χώρα μου από αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο».

Ο Ναβάλνι γράφει ότι «όταν αποδείχθηκε ότι ‘οι ριζοσπάστες δημοκράτες’ ήταν ως επί το πλείστον ένα σύνολο από κλέφτες και υποκριτές, ο Γκορμπατσόφ παρέμεινε ένας από τους πολύ λίγους που δεν χρησιμοποίησε την εξουσία και τις δυνατότητές της για προσωπικό όφελος και πλουτισμό».

«Ο Γκορμπατσόφ έφυγε από την εξουσία ειρηνικά και οικειοθελώς, σεβόμενος την βούληση των ψηφοφόρων», ανέφερε στο μήνυμά του ο Ναβάλνι.

«Αυτό και μόνο ήταν ένα μεγάλο ανδραγάθημα με βάση τις παραμέτρους της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Πιστεύω ότι η ζωή του και η ιστορία του, που είχαν μεγάλη σημασία για τα όσα συνέβησαν στα τέλη του 20ού αιώνα, θα αξιολογηθούν από τους επιγόνους πολύ πιο ευνοϊκά από τους συγχρόνους του. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς και οικείους του Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς» πρόσθεσε.