Ναουρού: Το μικρότερο κράτος στον κόσμο υπέβαλε αίτημα ένταξης στο ΔΝΤ!!

 

Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τη φτώχεια αναπόφευκτο χτύπημα της μοίρας. Κάθε φτωχός τόπος όμως έχει την ιστορία του και μελετώντας την ανακαλύπτουμε τα αίτια, κλειδιά που σφράγισαν πακτωλούς ή άνοιξαν δρόμο σε συμφορές.

Μια τέτοια περίπτωση είναι το νησί Ναουρού (Anoeoero κατά γερμανικό αποικιοκρατικό λεξικό, αν και από το 1909 υποστήριζεται πως έρχεται από τη φράση a-nuau-a-a-ororο που σημαίνει ‘πηγαίνω στην παραλία’).
Βρίσκεται στον Ειρηνικό, έχει 9.500 χιλιάδες κατοίκους και το 1970 ήταν η πλουσιότερη χώρα του κόσμου. Τεράστια αποθέματα φωσφορικού άλατος στο υπέδαφός του μετέτρεψαν τους απλούς ψαράδες της μικροσκοπικής Δημοκρατίας σε άπραγους πολυεκατομυριούχους με παγκόσμιες επενδύσεις.

Σήμερα είναι μια πάμφτωχη χώρα με μόνη παγκόσμια πρωτιά την παχυσαρκία και το διαβήτη και προσδόκιμο ζωής κάτω από τα πενήντα χρόνια. Η μικρή Δημοκρατία έχει χρεοκοπήσει και επιβιώνει ως φορολογικός παράδεισος απατεώνων νοικιάζοντας μάλιστα εδάφη σε ξένες χώρες για χτίσιμο στρατοπέδων κράτησης μεταναστών. Οι ξένες πρεσβείες ανοιγοκλείνουν κι η ζωή των κατοίκων ρυθμίζεται από τις επισκέψεις στα Κέντρα Υγείας.
Το Ναουρού πρωτοεξερευνήθηκε από τους Ευρωπαίους το 1513. Οι πρώτοι κάτοικοι μάλλον κατέφθασαν εκεί από τις Φιλιππίνες και τη Μαλαισία κι οι πρώτοι Ευρωπαίο κάτοικοι ήταν δραπέτες του νησιού-φυλακής Νόρφολκ στην Αυστραλία.
Ο Luc Follet την επισκέφθηκε και ερευνά τη συναρπαστική, διδακτικότατη και πολύ επίκαιρη αυτή υπόθεση του πώς καταστράφηκε η πλουσιότερη χώρα στον κόσμου.

Το μικρό νησί Ναουρού των 9.500 κατοίκων υπέβαλε επισήμως αίτημα για την ένταξή του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ανακοίνωσε ο διεθνής οικονομικός οργανισμός την Παρασκευή.
Το νησί αυτό στο Νότιο Ειρηνικό που είναι ανεξάρτητο από το 1968 είναι το μικρότερο σε έκταση κράτος της Γης, με μόλις 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.
Αποτελεί επίσης τη μικρότερη δημοκρατία στον κόσμο και το μόνο δημοκρατικό κράτος που δεν έχει επίσημη πρωτεύουσα. Το Ναουρού βρίσκεται 4000 χλμ βορειοανατολικά της Αυστραλίας.
Το επίσημο αίτημα του νησιού Ναουρού υποβλήθηκε προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, την ανώτατη αρχή του Ταμείου και πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τα 24 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Αν γίνει αποδεκτό το αίτημα θα αποτελέσει το 189ο κράτος- μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Η αίτηση θα εξεταστεί εν ενθέτω χρόνο», ανέφερε το ΔΝΤ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Το Νότιο Σουδάν, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του το καλοκαίρι του 2011, είναι η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην Ταμείο τον Απρίλιο του 2012
Αποκάλυψη

Κατηγορίες: 'Αρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση