ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Ανακοίνωση
 
  Στην τελευταία εφημερίδα μας “ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ”, που απεστάλη πρόσφατα και από  μερικούς παραλήπτες ακόμη δεν έχει ταχυδρομικά παραληφθεί ,είχαμε καταχωρήσει την μέχρι τώρα πληροφόρηση για την χρονική και “χρηματική” εφαρμογή της Αποφάσεως του ΣτΕ, η οποία με την σημερινή συνάντηση των συνδικαλιστικών Ενώσεων των ΣΑ με τον Αν.Υπουργό κ.Σταικούρα ελαφρώς μεταβλήθηκε για τους στρ.συνταξιούχους και συγκεκριμμένα ως προς τον χρόνο εφαρμογής ,δηλαδή την καταβολή στις 22 Δεκ.2014 και όχι 28 Νοεμ.2014 και ως προς την καταβολή των αναδρομικών από 1.7.2014 μέχρι τέλος του έτους  ,δηλαδή όχι όλων με την σύνταξη της 22Δεκ.2014 αλλά εν μέρει ,που εκτιμούμε ότι θα πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις τριμήνου.
Ειδικότερα:
Πραγματοποιήθηκε χθές , 6 Νοεμβρίου 2014, συνάντηση των Προεδρείων των Ομοσπονδιών των εν ενεργεία και  στρατιωτικών συνταξιούχων Σωμάτων Ασφαλείας  με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα , αντικείμενο της οποίας υπήρξε η διαδικασία αποκατάστασης των μισθολογικών αδικιών, μετά την προσφυγή και δικαίωση των στρατιωτικών από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλειος Κικίλιας, με πρωτοβουλία του οποίου ορίστηκε η συνάντηση (…..πού είσαι Δένδια γιά να πάρεις “φιγούρες ” γιά το μέλλον!!) , καθώς και οι Βουλευτές  κ.κ. Δ. Κυριαζίδης, Η. Βλαχογιάννης (Απόστρατοι Αξκοί ΣΑ) και Θ. Νταβλούρος (ΠΑ).

  Ο κ. Σταϊκούρας  γνωστοποίησε τα βασικά στοιχεία της τροπολογίας ,την οποία θα καταθέσει την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ,που θα αφορά προφανώς όλους τους στρατιωτικούς και όχι μόνο των Σωμάτων Ασφαλείας , για να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:
α.Την αποκατάσταση κατά 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν με τον Ν. 4093/2012 στα μισθολόγια Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, από 1/8/2012. Ειδικότερα, με τη μισθοδοσία μηνός Δεκεμβρίουτων των εν ενεργεία στρατιωτικών  που θα πραγματοποιηθεί στις 27/11/2014 θα καταβληθούν και τα αναδρομικά έξι μηνών, από 1/7/2014. Από 1/1/2015 θα συνεχιστεί η καταβολή των υπολοίπων αναδρομικών για τους 23 μήνες (από 1/8/2012 έως 30/6/2014) σε 36 μηνιαίες δόσεις. Τα αναδρομικά ποσά μέχρι και 250 ευρώ θα καταβληθούν άπαξ με την μισθοδοσία του Ιανουαρίου του 2015.
β.Την αποκατάσταση των συντάξιμων αποδοχών των Αποστράτων, κατά 50% ,η οποία θα πραγματοποιηθεί με την καταβολή της σύνταξής τους στις 22 Δεκεμβρίου 2014 και θα περιλαμβάνει μέρος των αναδρομικών από 1/7/2014 και εμείς εκτιμούμε ότι θα περιλαμβάνει αναδρομικά του πρώτου τριμήνου (Ιουλ.-Σεπ.2014).
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η πλήρης αποκατάσταση των αποδοχών και η επιστροφή των αναδρομικών στο σύνολό τους ,επειδή εγγράφονται στο έτος νομοθέτησής τους, δηλαδή εντός του 2014, θα οδηγούσε σε υπέρβαση του προϋπολογισμού και εκτροχιασμό του ελλείμματος, που θα πρέπει να βρίσκεται εντός των πλαισίων που έχει δεσμευτεί η χώρα μας. 

Κατόπιν αυτού χαιρόμαστε ,διότι οι ανησυχίες μερικών αγαπητών Συναδέλφων  που εξεφράσθησαν κατα την προχθεσινή συνάντηση στην Θεσ/νίκη με τον νέο Πρόεδρο της ΕΑΑΣ Υπτγο Δανιά Ε.
δεν θα λάβουν χώρα.Ασφαλώς η ψήφιση του Νομοσχεδίου για την μερική και κατά 50% εφαρμογή της Αποφάσεως του ΣτΕ “ανοίγει τον δρόμο” , για την διεκδίκηση και του υπολοίπου 50% με Αγωγή (ΕΙΤΕ ΑΜΈΣΩΣ ΠΡΟΣΒΆΛΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΕΙΤΕ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΏΝ ΠΡΆΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΒΕΒΑΙΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΑΠΩΛΕΣΘΕΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΧΡΟΝΟΣ ) στο Ελ.Συν.(Δικαστήριο) με μία δαπάνη κάτω των 50 ευρώ γιά όσους δεν έχουν οικονομική ευχέρεια για ατομική προσφυγή.
Ασφαλώς οι χιλιάδες συνταξιούχοι που υπέβαλαν πέρσυ μέχρι την 4 Ιουνίου 2013 Ενσταση στο ΓΛΚ  με παράβολο 20 ευρώ για να προωθηθεί στο Α’ Κλιμάκιο του Ελ.Συν ,αλλά και παράλληλα προσωπική Αγωγή στο Ελ.Συν.με δαπάνη περίπου 120 ευρώ  ,προσβάλλοντας για αντισυνταγματικότητα τη σχετική παράγραφο του ν.4093/2012 ,δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα Αγωγή ,αλλά ίσως απαιτείται η υποβολή σχετικού Υπομνήματος για το 50% ΜΌΝΟ της τότε Αγωγής τους .Τώρα όσον αφορά τους στρ.συνταξιούχους που υπέβαλαν μόνο Ενσταση στο ΓΛΚ  για να προωθηθεί στο Α΄Κλιμάκιο του Ελ.Συν και δεν υπέβαλαν παράλληλα Αγωγή στο Δικαστήριο είναι συζητήσιμο ,αν θα πρέπει τώρα να υποβάλουν ομαδική ή προσωπική Αγωγή,
καίτοι φαίνεται ότι μάλλον πρέπει ,να υποβάλουν Αγωγή στο Ελ.Συν.Πάντως εμείς σήμερα  θα προσπαθήσουμε να έλθουμε σε επαφή με δικαστικούς και δικηγόρους για την πλήρη διερεύνηση του θέματος και θα ενημερώσουμε τους ενδιφερομένους με email ή με τον αυτόματο τηλεφωνητή του παρακάτω τηλεφώνου μας. Καλό βράδυ ..Αντγος Ν.Ναούμ ,Τηλ.,2311-210640
.

Κατηγορίες: Δραστηριότητες συνδέσμου, Θέματα που μας αφορούν. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση