Εκτενή αναφορά στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έκανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ξεκαθάρισε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θέλουν «πλήρη διερεύνηση και για την επισύνδεση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τη διερεύνηση για την ύπαρξη και άλλων λογισμικών εντός της επικράτειας. Η κυβέρνηση επιθυμεί να διερευνηθούν όλα σε βάθος χρόνου και λέμε ‘ναι’. Αλλά δεν νοείται αξιολόγηση του συγκεκριμένου μεμονωμένου περιστατικού, χωρίς να γίνεται έρευνα των συστημικών και διαχρονικών παθογενειών».

Ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι η έρευνα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου, όχι για να υπάρξει μια λογική συμψηφισμού, αλλά για εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα και να βρεθούν φίλτρα, ώστε να μην υπάρξουν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Σε ερώτηση εάν η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την πρόταση που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ ή θα καταθέσει δική της (με διερευμένα χρονικά όρια), ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τιμήσει τη δυνατότητα που έδωσε στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να μπορεί να συστήσει εξαταστική επιτροπή και δεν θα το ευτελήσει με παράλληλα αιτήματα.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της εξεταστικής που θα συγκροτηθεί, θα υπάρξει δυνατότητα, μέσω του καταλόγου που καταρτισθεί, να ακουστούν και άνθρωποι (πχ πρώην διοικητές της ΕΥΠ) για υποθέσεις του παρελθόντος: «Η κυβέρνηση θεωρεί αυτονόητο ότι θα υπάρξει η δυνατότητα να ακούσουμε και ανθρώπους που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης της ΕΥΠ στο παρελθόν, να δούμε αν στις ερωτήσεις που θα τους κάνουν μπορούν εκ του νόμου να απαντήσουν ή όχι, αν θα έδιναν παρόμοιες απαντήσεις με αυτές που θα δώσει ο κ. Κοντολέων και αν και επί των ημερών τους υπήρχαν ζητήματα».

«Αυτό που θέλουμε είναι φίλτρα για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών και να μην υπάρξουν αστοχίες. Προφανώς το πρόσφατο περιστατικό ανέδειξε αδυναμίες και γι’ αυτό η κυβέρνηση επιμένει να συλλέξει εμπειρίες από εκείνους που είχαν διαχειριστεί από αυτές τις θέσεις περιστατικά στο παρελθόν για να μην έχουμε παρόμοια περιστατικά».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί θεσμικά και όχι με γνώμονα το κομματικό συμφέρον.

Τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης καμία άλλη νόμιμη επισύνδεση πολιτικού προσώπου.

Σε ερώτηση πώς η κυβέρνηση βλέπει αστοχίες από την πλευρά των υπηρεσιών, αλλά χαρακτηρίζει νόμιμη την επισύνδεση του κινητού Ανδρουλάκη, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι η δικαστική λειτουργός αποφάνθηκε στο πλαίσιο του νόμου, γι’ αυτό ήταν νόμιμη η επισύνδεση. Αν κάποιος διαφωνεί, πρόσθεσε, ας προσφύγει στο δικαιοσύνη.

«Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αν ήταν σε γνώση του, η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική» σημείωσε.

Πηγή: skai.gr