ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ. ΑΠΟΨΕΙΣ ΗΓΕΤΩΝ.

11.9.13  GBAL

Γράφει ο  ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘ. ΜΠΑΛΤΖΩΗΣ
            Οι  εξελίξεις στο θέμα της Συρίας σε ότι αφορά την προαναγγελθείσα αμερικανική επίθεση και την «τιμωρία» του καθεστώτος Άσαντ για χρήση χημικών είναι πλέον ραγδαίες. Η Ρωσία με  επιτυχημένους διπλωματικούς ελιγμούς και με την προσωπική παρέμβαση του προέδρου Πούτιν και τις επαφές του με τον πρόεδρο Ομπάμα έχουμε πλέον μια διαφορετική πραγματικότητα. Για την αποφυγή της χρήσης στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Συρίας,

η Ρωσία πρότεινε τον έλεγχο των Χημικών μέσων της Συρίας από την διεθνή κοινότητα, δηλαδή στην ουσία παράδοσή των στην διεθνή κοινότητα, η Συρία αποδέχτηκε και ο πρόεδρος Ομπάμα, στριμωγμένος από τους αμερικανούς γερουσιαστές, που δεν είναι βέβαιοι για το δίκαιον της επιχείρησης και αντιμέτωπος με το 70% των Αμερικανών πολιτών, που είναι αντίθετοι με την εμπλοκή των ΗΠΑ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας, αναγκάζεται πλέον να δεχτεί, ίσως και με ανακούφιση , να δεχτεί την Ρωσική πρόταση. Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν αφενός έκπληξη στην διεθνή κοινότητα, διότι όλοι θεωρούσαν την αμερικανική επίθεση δεδομένη, αφετέρου διαγράφεται πλέον μια νέα προοπτική, ελπιδοφόρα θα λέγαμε, προς την κατεύθυνση της διπλωματικής επίλυσης του Συριακού.

 Στην Μέση Ανατολή οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και αξίζει να τις καταγράψουμε: Έτσι στον Ισραηλινό τύπο και στην έγκυρη εφημερίδα Jerusalem Post, δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Τούρκος ΥΠΕΞ: Αποτυχία να τιμωρηθεί ο Άσαντ θα του δώσει το ‘πράσινο φως’ για τη συνέχιση της σφαγής»,  στο οποίο παρατίθενται σημερινές δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, στις δηλώσεις του  ανέφερε ότι αποτυχία της Δύσης να τιμωρήσει τον Σύριο Πρόεδρο θα ισοδυναμούσε με ‘πράσινο φως’ για τη συνέχιση της σφαγής.
Υποστήριξε, επίσης, ότι η Άγκυρα είναι πεπεισμένη πως ο Άσαντ διέταξε τα στρατεύματά του να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα σε προάστιο ανατολικά της Δαμασκού την 21η Αυγούστου, με αποτέλεσμα το θάνατο 1.400 Σύριων πολιτών. Σε δηλώσεις του σε τοπικό τηλεοπτικό  σταθμό, ο Νταβούτογλου τόνισε ότι η χώρα του κατέχει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν το ρόλο του Άσαντ στην επίθεση
Φυσικά ο κ. καθηγητής δεν μας παρουσιάζει τα ισχυρά στοιχεία που διαθέτει η Άγκυρα για την χρήση χημικών από τον Συριακό στρατό, ούτε τα παρουσιάζει στον ΟΗΕ, που διερευνά την υπόθεση, απλώς επιμένει ότι η Άγκυρα είναι πεπεισμένη, προφανώς διαθέτοντας «κληρονομικό χάρισμα» με την ικανότητα να  βλέπουν τι έγινε στο παρελθόν και όχι στο μέλλον, όπως όλα τα μέντιουμ!!!!
Ακόμη, η ίδια εφημερίδα, δημοσιεύει άρθρο από το Reuters που αναφέρεται στη στάση διαφόρων ηγετών σχετικά με τη ρωσική πρόταση.
Έτσι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του επεξεργάζεται ένα «αποτελεσματικό και συγκεκριμένο σχέδιο», ώστε να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, σε συνεννόηση με τη Δαμασκό.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει ότι ο Άσαντ αγωνιζόμενος να διατηρήσει την τεσσαροκονταετή εξουσία της οικογένειάς του, προφανώς έκανε χρήση χημικών εναντίον του ίδιου του λαού του.
Παράλληλα, ο Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μίλερ τόνισε σήμερα ότι μια ισχυρή απάντηση στην συριακή επίθεση με χημικά θα απέτρεπε τη Βόρειο Κορέα από τη χρήση του χημικού της οπλοστασίου.
Ο Γάλλος ΥπΕξ Λωράν Φαμπιούς επεσήμανε ότι η Γαλλία θα καταθέσει σήμερα σχέδιο απόφαση του ΣΑ των ΗΕ, όπου θα καθορίζονται για τη Συρία οι όροι με τους οποίους το χημικό οπλοστάσιο θα τεθεί υπό διεθνή έλεγχο και θα καταστραφεί.
Ο Φαμπιούς σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι δήλωσε επίσης πως η απόφαση -η οποία θα ληφθεί βάσει του Κεφαλαίου 7 του χάρτη του ΟΗΕ που καλύπτει την ανάληψη στρατιωτικής και μη στρατιωτικής δράσης για την αποκατάσταση της ειρήνης- θα προειδοποιεί τη Δαμασκό για «εξαιρετικά σοβαρές» συνέπειες αν παραβιάσει τους όρους που θα τεθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ φέρεται να έχει δηλώσει ότι: «Είχαμε ένα πολύ εποικοδομητικό γύρο συνομιλιών με τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χθες, ο οποίος πρότεινε μια πρωτοβουλία για το χημικό οπλοστάσιο. Το βράδυ συμφωνήσαμε με την εν λόγω πρωτοβουλία». Σημείωσε επίσης, ότι η Συρία συμφώνησε διότι έτσι «θα αρθούν οι λόγοι για την αμερικανική επιθετικότητα».
            Τέλος αξίζει να αναφέρουμε δημοσιεύματα και πληροφορίες από την Μέση Ανατολή, που αναφέρουν για προβοκάτσια εκ μέρους των ανταρτών κατά του Ισραήλ. Οι πληροφορίες λένε ότι οι αντάρτες που αποδεδειγμένα κατέχουν χημικά, καθόσον είχαν καταλάβει δύο από τις δέκα τοποθεσίες που το καθεστώς Άσαντ είχε αποθηκευμένα τα χημικά του όπλα, σχεδιάζουν χημική επίθεση κατά του Ισραήλ, από τοποθεσία, που ευρίσκεται ο Συριακός στρατός. Σκοπός των είναι να εμπλέξουν το Ισραήλ και να ενεργοποιήσει την στρατιωτική του μηχανή, στον τρομακτικό συριακό εμφύλιο πόλεμο. Ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, γιατί τότε όλες οι διπλωματικές προσπάθειες θα τιναχτούν στον αέρα και η συνέχεια  θα είναι τρομακτική με την εμπλοκή και άλλων δυνάμεων.
Πηγές: Jerusalem Post
            Reuters
Κατηγορίες: 'Αρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση