ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥMΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΣΤΑΡΑΤΑ: Όταν το κομματικό υπερτερεί του γενικού συμφέροντος…

 

Posted on 10 Δεκ 2014 in Featured Articles., Σταράτα |

 

Του Τάκη Ι. Δηράκη

TID 18.05.2014   Κατά τα φαινόμενα, ο ελληνικός λαός οδηγείται πάλι στις κάλπες για να κρίνει “το μη χείρον” αντί “το βέλτιστον”. Δυστυχώς, οι θυσίες των 5 τελευταίων χρόνων δε φτάνουν ώστε ν’ αρχίσει να αχνοφέγγει η καλύτερη μέρα που θέλουμε για όλους και, κυρίως, για τους νέους μας. Δε φτάνουν επειδή κανένα κόμμα δεν θέλησε, ούτε θέλει, να θυσιάσει το δικό του συμφέρον για το συμφέρον της χώρας, το οποίο -κατά τα άλλα- όλοι επικαλούνται.
Ακούγοντας προσεκτικά τους κυβερνώντες δεν ξέρεις ούτε καν πόσο είναι σήμερα το δημόσιο χρέος. Στα τάρταρα το κατεβάζει ο Βενιζέλος με τον Σαμαρά, στα ύψη το ανεβάζει ο Χαρδούβελης..!
Από την άλλη, ακούγοντας τον Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζεις “τι τέξεται η επιούσα” εφόσον επαληθευτούν οι σημερινές δημοσκοπήσεις ή ακόμη κι αν κερδίσουν αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν μιλάμε για τις προθέσεις τις οποίες εκφράζουν αλλά για την πολιτική την οποία θα ακολουθήσουν. Π.χ., έχουν έτοιμο Β’ σχέδιο σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημα διαγραφής μέρους του χρέους ώστε να καταστεί, όπως λένε, βιώσιμο; Αν έχουν τέτοιο σχέδιο ποιο είναι αυτό και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του για τον ελληνικό λαό; Θα τα πουν;
Θα μπορούσε κανείς να γράψει τόμους για το πώς φθάσαμε στη σημερινή, οικτρή για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, κατάσταση. Το θέμα των ευθυνών μόνο αμελητέο και ανούσιο δεν είναι. Ωστόσο, όταν βρίσκεσαι στο χείλος του γκρεμού, πρώτα κοιτάζεις πώς να σωθείς και μετά εξετάζεις πώς βρέθηκες έως εκεί. Γι’ αυτό, από τη στιγμή που υπάρχει γενική παραδοχή της κρισιμότητας της σημερινής κατάστασης, το λιγότερο που περίμενε κανείς ήταν ένα ολιγόμηνο μορατόριουμ των πολιτικών δυνάμεων μέχρι να ξεκαθαρίσει λίγο η κατάσταση.
Ειλικρινά απορώ, μέσα σ’ αυτή τη θολούρα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την πορεία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, τι προσδοκά να επιτύχει καθένας εκ των διεκδικητών, εκτός από τον πρόσκαιρο θώκο της εξουσίας;
Οι κυβερνητικές δυνάμεις, στην πιθανότερη περίπτωση της διενέργειας βουλευτικών εκλογών, σίγουρα, θα αποδώσουν ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη μη συναινετική διευθέτηση των υποθέσεων του δημ. χρέους, της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και της συνταγματικής Αναθεώρησης. Προϋποθέσεις οι οποίες, κατά τη γνώμη μου, θα ομαλοποιούσαν αισθητά το πολιτικό και οικονομικό κλίμα, προκειμένου η κρίση του λαού μας να είναι στις εκλογές πιο νηφάλια και με γνώμονα όχι το λιγότερο κακό αλλά το καλύτερο δυνατό. Ωστόσο, γνώμη μου είναι, πως ουδείς εκ των δύο μονομάχων ήθελε, ή επεδίωξε, τέτοια συναινετική λύση. Και σ’ αυτό ήταν. βεβαίως, πιο ξεκάθαρος ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως και η ΝΔ την ήθελε μόνο στα λόγια. Γιατί, αν το επεδίωκε αληθινά, ο κ. Σαμαράς έπρεπε να καλέσει τον κ. Τσίπρα και, αφού τον ενημέρωνε για τα τρέχοντα, να του ζητήσει (α) να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, (β) να προσπαθήσουν να βρουν πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση προέδρου της Δημοκρατίας και (γ) να συμφωνήσουν στις συνταγματικές αλλαγές όπου συγκλίνουν οι απόψεις τους (π.χ. στο θέμα της ευθύνης -λέγε ανευθυνότητας- των υπουργών). Δεν το έκανε με πρόσχημα την εμμονή ΣΥΡΙΖΑ στην άμεση διεξαγωγή εκλογών, κάτι που κι αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί στη μεταξύ τους συνάντηση. Γι’ αυτό λέμε πως είναι και οι δύο συνυπεύθυνοι στο ότι χάνεται μια ευκαιρία δημιουργίας καλύτερων προϋποθέσεων για ένα νέο ανοδικό ξεκίνημα της Ελλάδας.
Πάντως, μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και να καταλήξουμε -όπως θεωρείται πιθανότερο- σε εκλογές, ο πολιτικός χρόνος είναι ακόμη μεγάλος. Πολλά μπορεί να συμβούν ακόμη, που θα αλλάξουν προς θετική, ή προς χειρότερη, κατεύθυνση το υπάρχον νοσηρό κλίμα. Θα παρακολουθούμε λοιπόν  τις εξελίξεις και, εφόσον κρίνουμε πως αξίζει, θα επανέλθουμε. Ως τότε, ας ευχηθούμε και ας προσπαθήσουμε, καθένας με τον τρόπο και τα μέσα που διαθέτει, ώστε να είναι οι φετινές, καλές γιορτές, για όλους!

Κατηγορίες: 'Αρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση