Η ανακοίνωση των δημοψηφισμάτων στο Ντονμπάς φέρνει νέες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία

Σε διάγγελμα με θέμα τον πόλεμο θα προχωρήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τους αυτονομιστές ηγέτες των ελεγχόμενων από τη Μόσχα περιοχών ότι θα προχωρήσουν σε δημοψήφισμα για την ένταξή τους στη Ρωσία. Όπως έγινε γνωστό μετά τον ρώσο πρόεδρο τον λόγο θα πάρει ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Αν και το διάγγελμα είχε ανακοινωθεί για τις 20.00 ώρα Ελλάδας, στις 20.45 δεν έχει ακόμα ξεκινήσει χωρίς να έχει δοθεί κάποια εξήγηση για την καθυστέρηση.

Τα δημοψηφίσματα στην αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ» θα διεξαχθούν από τις 23 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

  • Διαβάστε επίσης: Το νέο σχέδιο του Πούτιν: Δημοψηφίσματα, κήρυξη πολέμου, επιστράτευση

Τις ημερομηνίες των δημοψηφισμάτων ανακοίνωσε ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου «κοινοβουλίου» της περιφέρειας Λουγκάνσκ, Ντένις Μιρασισνιτσένκο.

Η μετατόπιση των ρωσικών συνόρων

Οι τέσσερις περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα είναι το Ντόνετσκ, η Χερσώνα, το Λουχάνσκ και η Ζαπορίζια. Αν το αποτέλεσμα είναι υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία, αυτό θα επιτρέψει στη Μόσχα να καταστήσει τα σύνορά τους «μη αναστρέψιμα» και να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο για να τα υπερασπιστεί.

Αναλυτές σημειώνουν ότι μία κίνηση προσάρτησης αλά Κριμαία θα σημάνει την κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης που πλέον θα θεωρεί τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας ρωσικά, και επομένως την όποια αντεπίθεση ως επίθεση σε ρωσικό έδαφος. Εξάλλου η χρονική στιγμή που ανακοινώθηκαν τα δημοψηφίσματα συμπίπτει με τις επιτυχίες του Κιέβου στο πεδίο των μαχών και την ανακατάληψη εδαφών.

Επιστράτευση

Εδώ και καιρό, έχουν ενταθεί οι φωνές που καλούν τον Πούτιν να κάνει την κίνηση η οποία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να δώσει ξανά το πάνω χέρι στη Ρωσία: Να κηρύξει και επισήμως τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αντί της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Αυτό, με τη σειρά του, θα έχει μια άμεση συνέπεια: Θα του επιτρέψει, εφόσον το επιλέξει, να προχωρήσει σε (γενική ή μερική) επιστράτευση, ενισχύοντας αποφασιστικά τα αποδυναμωμένα στρατεύματά του στο μέτωπο.

Από την πλευρά της η Ουκρανία αναφέρει ότι τυχόν δημοψηφίσματα για την προσχώρηση αυτών των εδαφών στη Ρωσία καταστρέφουν κάθε χαραμάδα ελπίδας για συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. «Χωρίς τα δημοψηφίσματα, υπάρχει ακόμη μια μικρή πιθανότητα για μια διπλωματική λύση. Μετά τα δημοψηφίσματα – όχι», ανέφερε ο Serhiy Nykyforov.

Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρι Κουλέμπα ρωτήθηκε στη σύνοδο του ΟΗΕ εάν θα συναντήσει τον Σεργκέι Λαβρόφ και απάντησε αρνητικά