ΠΕΡΙ ΣΥΡΙΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ S300Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi από την βάση στην Κύπρο θα επιτηρούν την εκφόρτωση των αντιαεροπορικών πυραύλων  S-300 στη Συρία
Την Πέμπτη, 20 Ιουνίου, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα εκπληρώσει την αμφιλεγόμενη σύμβαση προμήθειας για τους πυραύλους αεράμυνας S-300 της Συρίας. Η δήλωσή του πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι δύο ρωσικά πολεμικά πλοία με 600 πεζοναύτες βρίσκονται εν πλω  με πορεία προς τη  Συρία «για να προστατεύσουν τους Ρώσους πολίτες.»

Τα πλοία αυτά συνοδεύονται από μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως αποκαλύπτεται τώρα. Ο Λαβρόφ δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση: «Μπορούμε να τηρήσουμε όλες τις συμβάσεις μας και να εκπληρώσοθμε τις συμβατικές υποχρεώσεις μας». Τόσο η Ρωσία, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, ενισχύουν επί του παρόντος με όπλα τις δύο εμπόλεμες πλευρές στη Συρία, στην κρίσιμη μάχη για το Χαλέπι.

Μόλις μια ημέρα μετά τη σύνοδο κορυφής της G8, όπου οι δυτικοί ηγέτες και η ρωσική ηγεσία απέτυχαν να έρθουν σε μια συμφωνία στο πλαίσιο ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Μόσχα ανακοίνωσε την Τετάρτη 19 Ιουνίου ότι αποστέλλει δύο πολεμικά πλοία με 600 πεζοναύτες στη Συρία. Ο επίσημος λόγος που αναφέρθηκε για την αποστολή είναι η προστασία των Ρώσων πολιτών στην περιοχή. Ο αναπληρωτής αρχηγός της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγός Βλαντιμίρ Γκραντούσοβ πρόσθεσε ότι, «εφόσον είναι αναγκαίο, η ρωσική αμφίβια δύναμη θα λάβει αεροπορική υποστήριξη».
Λίγο αργότερα η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ από την Κύπρο πληροφορεί ότι ένα ρωσικό αίτημα για χρήση αεροπορικών βάσεων στην Δημοκρατία από την Ρωσική Πολεμική Αεροπορία, έγινε δεκτό.

Η σαφής προειδοποίηση του Πούτιν προς τη Δύση: Εάν η Δύση συνεχίζει να προμηθεύει τους αντάρτες με όπλα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ρωσική αμφίβια επιχείρηση, υπό το πρόσχημα της εκκένωσης απειλούμενων Ρώσων πολιτών. Στην Συρία ζουν περίπου 20000 Ρώσοι πολίτες, σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε ποια πολεμικά πλοία προσεγγίζουν τις συριακές ακτές. Είναι κατ ‘αρχάς το μεγάλο αμφίβιο πλοίο Nikolai Filtschenko και ένα αντιτορπιλικό ανθυποβρυχιακού ρόλου κλάσης Udaly-I (ρωσική ονομασία: Project 1155). Καθένα από τα δύο πλοία μπορεί να μεταφέρει 300 πεζοναύτες. Το Nikolai Filtschenko μπορεί επίσης να μεταφέρει επιπλέον 20 άρματα μάχης και 15 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιωτικά φορτηγά.

Στρατιωτικές πηγές στην Μόσχα, μέσω των επίσημων πρακτορείων ειδήσεων, δίνουν την εντύπωση ότι τα πλοία ετοιμάζονταν μέχρι πριν μερικές μέρες για το ταξίδι τους στη Συρία, αλλά στην πραγματικότητα από τα μέσα Μαΐου πλέουν στη Μεσόγειο, σύμφωνα με ορισμένες πηγές.
Όταν λάβουν την διαταγή, θα μπορούσαν να προσεγγίσουν την Συρία μέσα σε λίγες ώρες. Όταν οι Ρώσοι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον στρατηγό Βλαντιμίρ Γκραντούσοβ εάν θα χρησιμοποιηθούν τα ρωσικά μαχητικά για να προστατεύουν τους Ρώσους πολίτες στη Συρία, δεν απάντησε και αντ ‘αυτού είπε: «Θα ενεργήσουν κατόπιν διαταγών».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Μόσχα, δεν μπορεί να καθοριστεί πότε προβλέπεται οι Ρώσοι πεζοναύτες πράγματι θα προσεγγσίουν ένα συριακό λιμάνι και σε ποια περιοχή της χώρας πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η διαφαινόμενη παρουσία των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη ζώνη των συγκρούσεων και ο κίνδυνος ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών, λόγω των ενεργειών των ανταρτών με όπλα που παρέχονται από τη Δύση, η συριακή σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί σε τουλάχιστον τρεις επικίνδυνες διαστάσεις:

(1) Αν υπάρχουν θύματα ανάμεσα στους Ρώσους στρατιώτες ή σοβαροί τραυματισμοί, θα δώσουν στη Μόσχα ένα καλό πρόσχημα για να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία.

(2) Μετά την θετική απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται στον δρόμο για την Συρία σε χρόνο μηδέν, και μόνο με το που θα αρχίσει μια συζήτηση για μια πιθανή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία.

(3) Η παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία θα αυξήσει τις ήδη πολύ δύσκολες διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας.

http://www.fox2magazine.net/

Κατηγορίες: 'Αρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση