Πώς οι λογιστικές αλχημείες “γέννησαν” πλεόνασμα- “Αδειάζει” την κυβέρνηση η Wall Street Journal.

 Πώς οι λογιστικές αλχημείες "γέννησαν" πλεόνασμα- "Αδειάζει" την
κυβέρνηση η Wall Street Journal

 
Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για μία ανακοίνωση που στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ!…
Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της Eurostat για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στην πραγματικότητα δεν εκδόθηκε
ποτέ, καθώς στη χθεσίνη ανακοίνωση της η Eurostat δεν κάνει καμία αναφορά για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 στην Ελλάδα!
Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία του είχε στείλει στις 14 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 23.109 δισ. ευρώ, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ήταν 318,703 δισ. ευρώ και το ΑΕΠ ήταν 182,054 δισ. ευρώ, από 193,3 δισ. ευρώ πέρυσι και 222,151 δισ. ευρώ το 2010.
Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, επειδή η πραγματικότητα είναι άβολη, η κυβέρνηση τη χαλκεύει και σε απόλυτη βέβαια συνεννόηση με την τρόικα προχώρησε στις λογιστικές αλχημείες που έχουν συμφωνήσει Ελλάδα και εταίροι- δανειστές, ώστε να παρουσιάσει ότι το 2013 η Eurostat βρήκε στην Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,4 δισ. ευρώ.
Έστω κι αν η Eurostat δεν αναφέρει πουθενά στην ανακοίνωσή της για πρωτογενές πλεόνασμα, στο υπουργείο αποφάσισαν ότι αυτό προκύπτει από τα 15,8 δισ. του πρωτογενούς ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης που ανακοίνωσε η Eurostat, σε σχέση με τα 19,272 δισ. ευρώ από την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, που δεν υπολογίζονται. Σημειώνεται ότι για να προκύψουν από τα 23.109 δισ. ευρώ τα 15,8 δισ. αφαιρούνται τα ποσά που ούτως ή άλλως δεν υπολογίζει ποτέ η Eurostat και τα οποία αφορούν σε μεταβιβάσεις κεφαλαίων μέσω του ΤΧΣ και σε δαπάνες για τόκους.

Η δημιουργική λογιστική κυβέρνησης και τρόικας υπολογίζει ότι αν και η Eurostat αποδέχεται δημοσιονομικό έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 23.109 δισ. ευρώ για το 2013 περιλαμβανομένης της επίπτωσης των τραπεζών, η οποία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2013 ληταν 19,272 σι, ευρώ, χωρίς την επίπτωση αυτή, το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώνεται σε 3,837 δισ. ευρώ. Αν από αυτά αφαιρεθούν οι δαπάνες για τόκους, η κυβέρνηση βγάζει πλεόνασμα περί τα 3,4 δισ. ευρώ και όπως υπολογίζεται στο Μνημόνιο 1,5 δισ. ευρώ.

Wall Street Journal: Ποιο πλεόνασμα;
Για του λόγου το αληθές, «φρένο» στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα αισιοδοξίας βάζει κι η Wall Street Journal, η οποία σε άρθρο της αμφισβητεί το πλεόνασμα, αλλά και τους χειρισμούς της Κομισιόν και της ελληνικής πλευράς.
«Πολλοί θα πουν ζήτω» αναφέρει η WSJ και συνεχίζει: «Η Αθήνα έπιασε τους δημοσιονομικούς στόχους της, έπειτα από χρόνια στα οποία αδυνατούσε να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της λιτότητας».
Μάλιστα, προτρέπει τους πάντες να κοιτάξουν λίγο πιο προσεκτικά τα νούμερα, αναφέροντας ότι η Eurostat «ανακοίνωσε την Τετάρτη οτι η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 23 δισ. ευρώ το 2013 και ξόδεψε 7,2 δισ. ευρώ για τις πληρωμές τόκων. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο, με βάση τον ορισμό που ευρέως χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι και η ίδια η στατιστική υπηρεσία, εμφανίζει έλλειμμα 16 δισ. ευρώ ή 8,7% του ΑΕΠ της Ελλάδας».
Η εφημερίδα προσθέτει ότι ένας εκπρόσωπος της Eurostat ανέλυσε πως για το πρωτογενές πλεόνασμα το μέγεθος της Κομισιόν περιλαμβάνει προσαρμογές στον ορισμό, χωρίς ωστόστο να γνωρίζει ο ίδιος ποιες ακριβώς είναι οι αλλαγές.
Παρέπεμψε, ωστόσο, τους δημοσιογράφους στον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Simon O’Connor,
ο οποίος, με τη σειρά του, έδωσε τις λεπτομέρειες:
«Πρώτον, εξαιρέσαμε τις δαπάνες των τόκων της τάξης του 4% του ΑΕΠ». Αυτό, όπως εξηγεί η Wall Street Journal, ευθυγραμμίζεται με το γενικό ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Δεύτερον, εξαιρέσαμε αρκετά ειδικά μεγέθη, κυρίως για να αποτυπώσουμε καλύτερα τη βαθύτερη δομική δημοσιονομική θέση. Για το 2013, οι προσαρμογές αυτές ισοδυναμούν στο 9,5% του ΑΕΠ και αποτελούν κυρίως το έκτακτο κόστος της στήριξης του τραπεζικού κλάδου, το οποίο ανήλθε στο 10,8% του ΑΕΠ, καθώς και την επιστροφή των κερδών που έβγαλαν οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, που αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ.
Έτσι, καταλήγουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ», προσθέτει ο O’Connor.
Οταν ερωτήθηκε εάν η μεθοδολογία αυτή έχει εφαρμοστεί και σε κάποια άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε στη WSJ:
«Οχι, ο ορισμός αφορά κάθε χώρα ξεχωριστά».
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κατηγορίες: 'Αρθρα, Θέματα που μας αφορούν. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση