Σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο που ανακοίνωσαν χθες το βράδυ οι προμηθευτές, στο πλαίσιο της νομοθετημένης υποχρέωσης να αναγγέλλουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα έως τις 20 του προηγούμενου. Ενδεικτικά, το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο είναι 25 % χαμηλότερο σε σχέση με το τρέχον.

Οι τιμές παραμένουν παρ’ όλα αυτά σε υψηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον των καταναλωτών στρέφεται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το ύψος των επιδοτήσεων τον επόμενο μήνα, από το οποίο θα εξαρτηθεί η πραγματική επιβάρυνση των καταναλωτών.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί της Τετάρτης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και αναμένεται να περιλαμβάνουν κλιμακωτή επιδότηση ανάλογα με την κατανάλωση, υψηλότερη στις χαμηλές καταναλώσεις.

Αναλυτικότερα, τρία κλιμάκια κατανάλωσης, τρεις διαφορετικές επιδοτήσεις φέρνει το νέο μοντέλο παρέμβασης στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Οκτώβριο. 

Οι επιδοτήσεις αφορούν όλα τα νοικοκυριά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα τρία προαναφερθέντα κλιμάκια, τα δύο πρώτα είναι ενεργοβόρα και αφορούν καταναλώσεις πάνω από χίλιες κιλοβατώρες το τετράμηνο επιδοτούνται με επιπλέον μείωση της κιλοβατώρας 15 λεπτά εφόσον μειώσουν την κατανάλωση τους κατά 15% σε σχέση με πέρυσι 

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και τον Οκτώβριο οι παρεμβάσεις σβήνουν ακόμα και το 90% των επιβαρύνσεων. 

Αναλυτικότερα, για το φυσικό αέριο, η επιδότηση θα αφορά όλους τους καταναλωτές χωρίς κλίμακες κατανάλωσης αλλά η απορρόφηση των επιβαρύνσεων θα είναι μικρότερη έτσι σβήνεται έως και το 90% των επιβαρύνσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος στην συντριπτική πλειοψηφία  των νοικοκυριών. 

Παράλληλα καθιερώνεται κ ένα νέο σύστημα επιδότησης για όσους έχουν υψηλότερες καταναλώσεις και καταφέρνουν να πετύχουν εξοικονόμησή 15% σε σχέση με πέρυσι.

Στο πρώτο κλιμάκιο οι επιδοτήσεις είναι μεγαλύτερες.

Στο δεύτερο και το τρίτο κλιμάκιο, οι επιδοτήσεις είναι μικρότερες αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας 15% φέρνει μπόνους ενισχύσεων. 

Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, η επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου. 

Ενδεικτικά τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από προμηθευτές:

ΔΕΗ 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 60,7 λεπτά για τις επόμενες και 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.

Ήρων Protect 62 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Elpedison 59,05-63,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας.

Volterra 68,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Ελίν 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Αναμένονται οι ανακοινώσεις από το σύνολο των προμηθευτών.

Πηγή: skai.gr