ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΦΑΤΑΧ ΚΑΙ ΧΑΜΑΣ.

Η υπογραφή της πολυσυζητημένης συμφωνίας Φατάχ- Χαμάς Οι Αζάμ Αλ-Άχμαντ (φάταχ) και Σάλεχ Αλ-Αρούμπι (Χαμάς) υπέγραψαν τη συμφωνία συμφιλίωσης | AP Photo/Nariman El-Mofty

Συντάκτης: Βίκυ Καπετανοπούλου
«Συμφωνία-ορόσημο» τη χαρακτήρισε το BBC. Για «προκαταρκτική, μερική συμφωνία» έκανε λόγο το Associated Press. Ως «τελική συμφωνία» την καλωσόρισε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και της Φάταχ, Μαχμούντ Αμπάς.

«Νέο κεφάλαιο στην παλαιστινιακή Ιστορία» την αποκάλεσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σαλάχ αλ Μπαρνταουίλ.

Οπως και να ’χει, η χθεσινή υπογραφή συμφωνίας για την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση μεταξύ Φάταχ και Χαμάς στο Κάιρο, με τη διαμεσολάβηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης, συνιστά σημαντικό βήμα για να τερματιστεί επιτέλους η δεκαετής διαμάχη εξουσίας ανάμεσά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χειμαζόμενο παλαιστινιακό λαό και δη της Λωρίδας της Γάζας.

Συμφωνία συμφιλίωσης Χαμάς – Φάταχ AP Photo/Nariman El-Mofty

Χιλιάδες κάτοικοί της πανηγύρισαν χθες την επίτευξη της συμφωνίας. Ωστόσο, αρκετοί κρατούν ακόμα μικρό καλάθι: αφενός για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ενθυμούμενοι την κατάρρευση ανάλογων συμφωνιών στο παρελθόν, αφετέρου για τα χρόνια «αγκάθια» που έμειναν εκτός του συμφωνηθέντος πακέτου.

Βασικότερα: η προ πολλού καθυστερημένη προκήρυξη προεδρικών και βουλευτικών εκλογών και το μέλλον της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, που αριθμεί περί τους 25.000 ένοπλους μαχητές.

Η ισλαμική οργάνωση επιμένει πως ο αφοπλισμός της δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση, γεγονός που θα σταθεί εμπόδιο για τις περαιτέρω έμπρακτες κινήσεις επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών.

Πιεσμένη αφόρητα πάντως από τον συνοριακό και οικονομικό αποκλεισμό Ισραήλ και Αιγύπτου και την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση μετά τον πόλεμο με τον ισραηλινό στρατό το 2014, η Χαμάς συμφώνησε να παραδώσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου στην παλαιστινιακή κυβέρνηση υπό τη Φάταχ (με έδρα τη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη) τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας, την οποία ελέγχει από το 2007.
Τότε είχε εκδιώξει με τα όπλα τη Φάταχ, σε μια εμφύλια σύγκρουση με απαρχή τη νίκη της Χαμάς στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2006. Κομβικό σημείο της χθεσινής συμφωνίας αποτελεί το ζήτημα της ασφάλειας και του ελέγχου των μεθοριακών περασμάτων με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ειδικά στη Ράφα, που ενώνει τη Λωρίδα της Γάζας με το αιγυπτιακό Σινά, συμφωνήθηκε να αναπτυχθούν άντρες της προεδρικής φρουράς του Αμπάς προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο της μεθορίου από τη Χαμάς μέχρι την 1η Νοεμβρίου, υπό την εποπτεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνόρων EUBAM. Θα αποσταλούν επίσης 3.000 αστυνομικοί υπό την Παλαιστινιακή Αρχή που θα κληθούν να συμπράξουν με την αστυνομική δύναμη της Χαμάς.

Ο πρόεδρος Αμπάς, από την άλλη, αναμένεται να άρει τα οικονομικά μέτρα, που έχει επιβάλει ως μοχλό πίεσης προς τη Χαμάς, να ξεπαγώσει δηλαδή την πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων και της ηλεκτροδότησης της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος φέρεται έτοιμος να μεταβεί σύντομα εκεί πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, εφόσον εφαρμοστούν επιτυχώς τα συμφωνηθέντα.

Παραμένει άγνωστο αν η συμφωνία θα ενισχύσει τις ελπίδες για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ, που εναποθέτει (δημοσίως τουλάχιστον) η Παλαιστινιακή Αρχή στις ακραιφνώς φιλοϊσραηλινές ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες θεωρούν τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε τη συμφωνία, υποστηρίζοντας πως θα δυσχεράνει την ειρήνευση με τους Παλαιστίνιους.
Επέμεινε πάγια στον πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς και την αναγνώριση εκ μέρους της του κράτους του Ισραήλ.

Πηγές ασφαλείας επισημαίνουν τη βαθύτερη αυτή τη φορά εμπλοκή των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών στις διαπραγματεύσεις, ενώ η όλη διαδικασία πιστεύεται ότι υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και άλλα αραβικά κράτη, που έχουν απομονώσει λόγω «υπόθαλψης τρομοκρατίας» το Κατάρ, μέχρι πρότινος βασικό χρηματοδότη της Χαμάς.

efsyn.gr

Κατηγορίες: 'Αρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση