ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Του Ιωάννη Μιχαλέτου

 

Το παρόν κείμενο απαριθμεί με συνοπτικό τρόπο τις Ισλαμιστικές οργανώσεις που βεβαιωμένα εδρεύουν στην Ελλάδα καθώς και τις πιθανολογούμενες.
Επίσης παρουσιάζονται σχόλια σχετικά με το βαθμό εξαπλωσής τους στην Ελλάδα.
– Μουσουλμανική Αδελφότητα
Διαθέτει μια ευμεγέθη εξάπλωση και κυρίως κοινωνική-οικονομική ευρωστία, όπως και εξάπλωση σε πολιτικούς και εκπαιδευτικούς κύκλους.
Η δράση της έγινε εμφανής αππο το 2005 και εντεύθεν όταν ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το “Hellenic-Arabic center for culture and civilization”, Ηροδότου Αττικού 6, Τηλ.  2310514858 , ε-μαίλ ellinoaraviko@hotmail.com.
Το κέντρο αυτό χρηματοδοτήθηκε από το “Europe Trust” το οποίο είναι ελεγχόμενο από την οργάνωση ομπρέλα της Μ.Α. ονόματι “Federation of Islamic Organization in Europe (FIOE)” και επιδοτείται κατά βάση από Σαουδαραβικούς κύκλους.
Παρομοίως ως άνω το 2008 ιδρύθηκε στο Μοσχάτο-Αττικής από το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου “Arab-Hellenic Center for Culture and Civilization” (AHCCC), το ΕΛΛΗΝΟΑΡΑΒΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ με επένδυση 3,4 εκ. Δολαρίων που δόθηκε από Σαουδάραβα επιχειρηματία.
Κατά εγκαίνια παρευρέθησαν ο Πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν,  αρκετοί Ιμάμηδες διαφόρων Μουσουλμανικών κρατών καθώς και αποστολές εκπροσώπων Μουσουλμανικών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη. Το κέντρο έχει συνολικό εμβαδόν 2.000 τ.μ και λειτουργεί και ως χώρος προσευχής και θρησκευτικής λατρείας, άρα ως εκ τούτου η Αθήνα διαθέτει Τέμενος  εδώ και περίπου 5 έτη.
Τόσο το κέντρο στη Θεσσαλονίκη όσο και αυτό του Μοσχάτου ανήκουν στο AHCCC. Την παρούσα περίοδο η Μ.Α. επεκτείνεται ως ελέχθη ανωτέρω με τη σύσταση ΜΚΟ και λοιπών σωματείων και διεκδικεί δυναμικά να ελέγξει το υπό ανέγερση Τέμενος των Αθηνών μέσω της παρουσίας φίλα προσκείμενων ατόμων προς αυτήν. Πλέον αυτού επιδιώκει την σύσφιξη των σχέσεων της με πολιτικά κόμματα της παρούσας αντιπολίτευσης. – Μουσουλμανική Αδελφότητα Σύρων.

 Την παρούσα περίοδο λόγω του πολέμου στη Συρία, παρατηρείται μια περιορισμένης κλίμακας εκστρατεία μέσω “You Tube” που άπτεται των λειτουργιών της Συριακής αντιπολίτευσης και των μελών της που κατοικοεδρεύουν στην Ελλάδα και ανήκουν στη Μ.Α. Σύρων
– Islamic Forum of Europe
Πανευρωπαϊκή   Ισλαμιστική οργάνωση με πολιτικό παρεμβατικό ρόλο, στην Ελλάδα εδρεύουν μικροί πυρήνες με άτομα που σχετίζονται είτε επαγγελματικώς είτε προσωπικώς με τη Μεγάλη Βρετανία -κυρίως Μπαγκλαντεσιανοί.
-Jamaat e-Islami (JI)
Η οργάνωση αυτή έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω των μεταναστών εκ Πακιστάν και αριθμεί περί τα 500 μέλη. Διαπλέκεται με την εν Αθήναις οργάνωση “Islamic Forum of Greece”

-Dawat-e Islami
Αριθμεί μερικές εκατοντάδες μέλη, κυρίως Πακιστανούς μετανάστες – Tablighi Jamaat
Η οργάνωση αυτή επικεντρώνεται στη δράση μερικών εκατοντάδων Πακιστανών μεταναστών και επιπλέον δέχεται επισκέψεις Ιμάμηδων που οργανώνουν σεμινάρια θρησκευτικής φύσεως κυρίως στην Αθήνα.

– Islami Jamiat-e-Talaba
Μικρός πυρήνας Πακιστανών υπηκόων – Tehrik-e-Jafaria
Οργάνωση Σιιτών Πακιστανών με μερικές εκατοντάδες μέλη και σύνδεση με τις υπόλοιπες Σιιτικές ομάδες στην Ελλάδα όπως και με την Πρεσβεία του Ιράν.

– Χεζμπολλαχ
Η Λιβανέζικη Σιιτική οργάνωση και πλέον μέλος της κυβέρνησης του Λιβάνου, διαθέτει παρουσία και εν Ελλάδι, αφανή ως επί το πλείστον λόγω των διεθνών κυρώσεων και των πολλαπλών διεθνών περιπλοκών της. Το 2007 επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ κατέγραψε την πληροφόρηση ότι στην Αθήνα δρα λαθρεμπορική ομάδα της Χεζμπολάχ που εμπορεύεται παράνομα Προϊόντα καπνού προκειμένου  να χρηματοδοτηθεί το παγκόσμιο δίκτυο της οργάνωσης. Κατά καιρούς Ελληνικά Μ.Μ.Ε εκτιμούν τη σύνδεση της Χεζμπολάχ με Αριστερίστικα δίκτυα στην Ελλάδα ακόμα και τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο “Επαναστατικός Αγώνας”. Μετά το πόλεμου του Λιβάνου το 2006 η όποια παρουσία της Χεζμπολάχ στην Αθήνα έχει καταστεί δυσδιάκριτη.

– Hizb ut-Tahrir Εκτιμάται ότι δρα μικρός πυρήνας οπαδών. Το Γενικό Προξενείο του Ουζμπεκιστάν στην Αθήνα είχε εκδώσει σχετική μελέτη για την επικινδυνότητα  της οργάνωσης (http://www.uzbekistan.gr/hizb.doc) που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της http://www.uzbekistan.gr/. – Ανσαρ αλ Ισλαμ
Η οργάνωση αυτή έχει παρακμάσει, εάν και εκτιμάται ότι εξακολουθεί να διαθέτει ενεργά μέλη από την Ιρακινή κοινότητα της Ελλάδος.

– Χαμάς
Η οργάνωση αυτή διέθετε αξιόλογη παρουσία αλλά και προβολή μέχρι περίπου το 2008-2010. Έκτοτε λόγω του πολέμου στη Γάζα, της Ελληνό-Ισραηλινής προσέγγισης όσο και λόγω της έλλειψης κεφαλαίων η δράση της έχει αισθητά μειωθεί, εάν και παραμένει ενεργή με αρκετά μέλη, κυρίως στην Αθήνα.

– Σαλαφιστές
Η πλέον γνωστή ομάδα είναι το σωματείο “Ελ Ραχμαν”, που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγω Αιγυπτίους και προσήλυτους Έλληνες.

– Islamic Research Foundation
Διαθέτει “έμμεση” συνάφεια με εν Ελλάδι οργάνωση
 

– Κίνημα Γκιουλέν
Το “Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν” διαθέτει παρουσία στην Ελλάδα με πυρήνες και παράτυπα “θρησκευτικά φροντιστήρια” σε Θράκη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

– Fatah al Islam
Η οργάνωση αυτή διαθέτει χαλαρούς πυρήνες Λιβανέζων και Παλαιστινίων και χρησιμοποίησε κατά το παρελθόν τη χώρα ως τράνσιτ για τα μέλη της προς την Ε.Ε
Εικαζόμενες οργανώσεις-ομάδες

Αλ Σαμπααμ
Αλ Κάιντα
Παλαιστινιακή Τζιχάντ
Ahlus Sunnah wal Jamaah
Hefazate Islam Bangladesh
Bangladesh Khelafat Majlish
Al-Nour Party
Fatah al-Islam
Αυτόνομες ομάδες Ταλιμπάν – Αφγανών
Tanzeem-e-Islami Jannat Pakistan Party
Jamaat-e-Islami Hind UKIM
Young Muslim Organisation (YMO)

Πηγή:www.rimse.gr/2013/05/blog-post.html

Κατηγορίες: 'Αρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση