Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για μια «μη πολιτικοποιημένη αλληλεπίδραση» με τη συμμετοχή του ΙΑΕΑ.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών βρέθηκε το ζήτημα της ασφάλειας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, που βρίσκεται εν μέσω επιθέσεων από τις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε από τον Πούτιν την απόσυρση των ελαφρών και των βαρέων όπλων από τον πυρηνικό σταθμό και την συμμόρφωση με τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για την αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλείας στον σταθμό της Ζαπορίζια, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν σε μια «μη πολιτικοποιημένη αλληλεπίδραση» με τη συμμετοχή του ΙΑΕΑ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

«Ο πρόεδρος θα παραμείνει σε επαφή με τον πρόεδρο (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι, καθώς με τον διευθυντή της IAEA και θα μιλήσει και πάλι τις προσεχείς ημέρες με τον πρόεδρο Πούτιν ώστε να βρεθεί συμφωνία που θα εγγυηθεί την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι ουκρανικές επιθέσεις μπορεί να έχουν «καταστροφικές συνέπειες», συνεχίζοντας τον «πόλεμο αλληλοκατηγοριών» για τους βομβαρδισμούς γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στο Γάλλο ομόλογό του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να παρεμποδίζει τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική, οι οποίες βρίσκονται εκτός των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα του.

«Η κατοχή του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από τις ρωσικές δυνάμεις  είναι η αιτία των κινδύνων που έχουν δημιουργηθεί», δήλωσε ο Μακρόν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο της Ρωσίας να εγγυηθεί την εφαρμογή της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών για να διασφαλισθεί η τροφοδοσία όσων έχουν περισσότερη ανάγκη.

Εκτός λειτουργίας ο πυρηνικός σταθμός

Υπενθυμίζεται πως η λειτουργία του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια έχει σταματήσει εντελώς, όπως έχει ανακοινώσει η κρατική υπηρεσία Energoatom, που είναι υπεύθυνη για τις εγκαταστάσεις.

Την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ, όπου ζουν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής και απειλεί «την ασφάλεια της λειτουργίας» του εργοστασίου.

Από την πλευρά του, το Κίεβο είχε καλέσει την Τετάρτη τους κατοίκους στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για τη δική τους ασφάλεια.