ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ;

 

Πόσο λαική και ευρεία είναι η αντιπολίτευση που διαδηλώνει στο Κίεβο κατά του Ουκρανού προέδρου Γιανούκοβιτς; Οι ”πορτοκαλί” επαναστάσεις και κινητοποιήσεις του πρόσφατου παρελθόντος, κάνουν ακόμη και δυτικά ΜΜΕ να στέκονται
επιφυλακτικά απέναντι στην κατάσταση στην Ουκρανία. Αν φτάσαμε στο σημείο, τζιχαντιστές που πολέμησαν και εγκλημάτησαν στην Συρία να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις εναντίον του Βίκτωρ Γιανούκοβιτς, υπάρχει παρασκήνιο και μεθοδεύσεις. Από τον συντάκτη του βρετανικού The Economist ‘Εντουαρντ Λούκας, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, φαίνεται πως ο Γιανούκοβιτς υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία, που περιλαμβάνει την υποχρέωση της Ουκρανίας να προσχωρήσει στο μέλλον στην Ευρασιατική Ένωση.
Σύμφωνα με τον Λούκας και τον Economist, η στρατηγική συμφωνία της Ουκρανίας με τη Ρωσία προβλέπει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα διαθέσει στην Ουκρανία τουλάχιστον 5 δις δολάρια και θα καθορίσει την τιμή του αερίου στα 200 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα. Εκτός αυτού, στον Γιανουκόβιτς θα διατεθούν στο μέλλον από τη Μόσχα 15 δις δολάρια. Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε στο Σότσι συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Λούκας, οι πληροφορίες του θα επιβεβαιωθούν και είναι απόλυτα εγγυημένες. Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν σοκαριστεί καθότι βλέπουν να διαγράφεται μια μεγάλη ήττα για αυτές.
Όμως εντύπωση προκαλεί η χρήση των τζιχαντιστών ισλαμιστών και στις διαδηλώσεις στην Ουκρανία, των ίδιων ατόμων που η Δύση χρησιμοποίησε και εξόπλισε εναντίον του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, και σφάζουν Ελληνορθόδοξους και Συροκόπτες χριστιανούς καθημερινά με την ανοχή της “χριστιανικής” Δύσης.
Εδώ και μια εβδομάδα στο Κίεβο, υποκινούμενες διαδηλώσεις από πράκτορες των ΕΕ-ΔΝΤ προσπαθούν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή που πήρε, να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Defencenet, που μεταδίδει το ρεπορτάζ του Economist, επισημαίνει πως η Ουκρανία είναι ιστορικά διαιρεμένη μεταξύ δύο πληθυσμών: στην ουκρανική Δύση, οι υπέρ της ΕΕ και καθολικοί (όχι όλοι, οι περισσότεροι και εκεί πάλι είναι ορθόδοξοι) στο θρήσκευμα, και ανατολικά οι ρωσόφιλοι, ρωσόφωνοι και ορθόδοξοι χριστιανοί.
Με βάση αυτή τη διαίρεση είχε ακμάσει η ”Πορτοκαλί Επανάσταση” που προσπαθούν να επαναλάβουν τώρα ξένα κέντρα εξουσίας. Ωστόσο, η υποκίνηση αυτών των ταραχών σύμφωνα με το έγκυρο και ψαγμένο voltairenet.org, προωθείται από ”βαθιά”, μεταξύ άλλων και από μια ομάδα νέων Τατάρων της Κριμαίας. Είναι μέλη του κινήματος Azatlyk (Ελευθερία) του νεαρού Naïl Nabiullin, και δρουν για τη μεγάλη Τουρκία. Υποστηρίζονται τόσο από τροτσκιστικά κόμματα, όσο και από την τουρκική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μόλις γύρισαν πίσω από τη Συρία μέσω Τουρκίας, όπου είχαν πάει για να πολεμήσουν, στο όνομα της τζιχάντ, κατά του συριακού κράτους.
Το γεωπολιτικό παιχνίδι στην Ουκρανία είναι πολύ μεγάλο, η Δύση παίζει το τελευταίο της χαρτί για να βρεθεί στην “αυλή της Μόσχας” στην προσπάθειά της να την ελέγξει γεωπολιτικά. Και το πιό ανησυχητικό: Τα πλέον ψυχροπολεμικά κέντρα στη Δύση, δεν διστάζουν να συμμαχήσουν και με τους ισλαμιστές αντάρτες, ακόμη με άμεση σύνδεση με την Αλ Κάιντα, προκειμένου να απομονώσουν την Ρωσία και να στρέψουν την Ουκρανία δυτικά…

* Χάρτης-φωτό: Τhe Australian.com.eu
ΕΛΚΕΔΑ

Κατηγορίες: 'Αρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση