Τούρκοι δικαστές έβγαλαν ένταλμα σύλληψης κατά του Γκιουλέν!!

 ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΗΣ

Τούρκοι δικαστές έβγαλαν ένταλμα σύλληψης κατά του Γκιουλέν

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φετουλάχ Γκιουλέν. Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα, οι υποστηρικτές του οποίου έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα από τον Τούρκο Πρόεδρο ότι συνωμοτούν για να τον ανατρέψουν.

Το διεθνές αυτό ένταλμα δίνει διεθνή διάσταση στην εκστρατεία του Ερντογάν για την πάταξη του δικτύου του Γκιουλέν, στο πλαίσιο της οποίας έχουν υπάρξει μαζικοί διωγμοί στις τάξεις της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος. Είναι επίσης πιθανό να οδηγησει σε δοκιμασία τις σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, οι οποίες είναι ήδη τεταμένες. Σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες ο εισαγγελέας ο οποίος ζήτησε να εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι είναι ο ηγέτης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.
Ο γηραιός ηγέτης του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ, άλλοτε θερμός υποστηρικτής του Ερντογάν, ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999. Παρέμεινε στενά συνδεδεμένος με τον Ερντογάν και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) μετά το 2002, όταν το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα αυτό κατέλαβε την εξουσία, αλλά πλέον βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με την κυβέρνηση αφότου άρχισε μια έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς πριν από ένα χρόνο—στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονταν πρόσωπα από τον στενό κύκλο του τότε πρωθυπουργού.
Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή ισοδυναμούσε με απόπειρα πραξικοπήματος και χαρακτηρίζει τους υποστηρικτές του Γκιουλέν και του τάγματός του, του Χιζμέτ, προδότες και τρομοκράτες—κατηγορίες τις οποίες ο Γκιουλέν, που διοικεί ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων και επιχειρηματικών ομίλων στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, απορρίπτει.
Τα δικαστήρια έθεσαν στο αρχείο τις έρευνες για διαφθορά σε βάρος κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών και συγγενών τους, κάτι που επικριτές της κυβέρνησης της Τουρκίας εντός κι εκτός της χώρας θεωρούν ότι αποδεικνύει ότι ο Ερντογάν σταδιακά αφαιρεί από το δικαστικό σώμα την ανεξαρτησία του.
Σε περίπτωση που ο Γκιουλέν δικαστεί και καταδικαστεί για την κατηγορία πως είναι αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης, κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ετών, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα Akşam.
«Όποιος επικρίνει αυτή την κυβέρνηση κινδυνεύει να έχει την ίδια μοίρα», σχολίασε ο Αμπντουλχαμίτ Μπιλιτζί, σχολιογράφος της εφημερίδας Zaman, η οποία θεωρείται προσκείμενη στο κίνημα του Γκιουλέν. «Αυτές τις ημέρες είναι πολύ εύκολο να σε πουν προδότη», πρόσθεσε.
Η Άγκυρα μπορεί πλέον να ζητήσει από τις αρχές των ΗΠΑ την έκδοση του Γκιουλέν, αλλά δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι η Ουάσινγκτον θα ικανοποιήσει το αίτημα.
Εξάλλου νωρίτερα δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση του Χινταγέτ Καρατζά, του διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου Σαμανίολου, που ανήκει στον ίδιο όμιλο μέσων ενημέρωσης με την εφημερίδα Ζαμάν, καθώς και άλλων τριών προσώπων με την κατηγορία ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Τουρκία επιδιώκει να ενταχθεί, καταδίκασε τις επιδρομές σε μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν συλληφθεί ο Καρατζά και άλλοι 29 άνθρωποι, τονίζοντας πως οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αξίες. Ο Ερντογάν απάντησε ιδιαίτερα επιθετικά, διαμηνύοντας στην ΕΕ να ασχολείται με τις «δικές της υποθέσεις».
ethnos.gr

Κατηγορίες: 'Αρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση