Το Ισραήλ απαγόρευσε τον ελλιμενισμό Ρωσικού πλοίου στην Χάιφα.

  

Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
Επικαλείται  ουδετερότητα  στην διαμάχη ΗΠΑ-Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η διαμάχη ΗΠΑ και Ρωσίας έχει τις συνέπειες και επιπτώσεις της σε όλο τον κόσμο.  Τρανταχτό παράδειγμα η στάση του Ισραήλ  πρόσφατα, που το  αποδεικνύει. Όπως αποκάλυψε (την 14/5/14)   σε ρεπορτάζ ,η έγκυρη και εξαιρετική Ισραηλινή εφημερίδα “HAARETZ”, που

αναδημοσίευσε και η “THE JERUSALEM POST”  οι Ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν αίτημα του Ρωσικού Ναυτικού, για τον ελλιμενισμό στον λιμένα της Χάιφα  ενός Ρωσικού πολεμικού πλοίου, από αυτά που ευρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ενδιαφέρον στην στάση αυτή του Ισραήλ είναι ότι  το περιστατικό συνέβη προ ενός μηνός, συνέβη για πρώτη φορά  και είχε αποκρυβεί  επιμελώς από τις Ισραηλινές αρχές, μέχρι που η εφημερίδα το αποκάλυψε .

Τι έγινε και για ποιους λόγους το Ισραήλ πήρε αυτή την απόφαση; Σύμφωνα με την εφημερίδα για την λήψη αυτής της απόφασης συνεργάστηκαν το Υπουργείο Άμυνας και η υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού, η περίφημη SHIN BET. Έτσι ο κύριος λόγος για την άρνηση ελλιμενισμού είναι η θέληση του Ισραήλ να επιδείξει αυστηρά ουδετερότητα στην διαμάχη ΗΠΑ-Ρωσίας για το θέμα της ανατολικής Ουκρανίας και όσων τραγικών συμβαίνουν εκεί. Οι Ισραηλινοί θέλησαν να δείξουν εμπράκτως ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην διένεξη αυτή και έλαβαν αυτή την απόφαση. Φωτογραφίες με το Ρωσικό πλοίο να εισέρχεται και να ελλιμενίζεται στον λιμένα της Χάιφα θα μπορούσε να βλάψει την αποφασισθείσα ουδετερότητα του Ισραήλ στο εν λόγω θέμα, επικαλέστηκαν οι Ισραηλινές αρχές.  Βέβαια η SHIN BET, κάπου το χόντρυνε το θέμα, αφού ισχυρίστηκε στην σύσκεψη ότι η παρουσία Ρωσικού πλοίου στην Χάιφα, ενδεχομένως να ήταν και πρόφαση με σκοπό την κατασκοπία των Ρώσων κατά του Ισραήλ.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιρρήσεις  στο Ισραήλ και μάλιστα και ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις. Ιδιαίτερα ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ ο πολύς Άβιγκντορ Λίμπερμαν  (Ρωσικής καταγωγής) όχι μόνο δεν συμφώνησε με την εν λόγω απόφαση, αλλά με έντονο τρόπο έδειξε τον θυμό του, λέγοντας ότι όχι μόνο δεν ενημερώθηκε, αλλά δεν συμμετείχε για την λήψη της απόφασης αυτής, αν και αρμόδιος ως Υπουργός Εξωτερικών.
Το Ισραήλ διατηρεί ανέκαθεν εξαιρετικές σχέσεις με την Ρωσία, παρά τις πασίγνωστες ιδιαίτερες σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Η πολιτική του στάση πάντα ισορροπούσε με αξιοθαύμαστο τρόπο ανάμεσα στην στενή του σχέση με τις ΗΠΑ, γνωστή στους πάντες και στην εξαιρετική σχέση του με την Ρωσία.  Ο λόγος είναι η Ρωσική καταγωγή μεγάλου ποσοστού των Ισραηλινών, ώστε σήμερα να αποτελεί περίπου το 30% του πληθυσμού. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης περίπου 1,5 εκατομμύρια Ρώσοι (και Ουκρανοί) μετοίκησαν στο Ισραήλ και αποτελούν σήμερα ένα δυναμικό και εξέχον μέρος της Ισραηλινής κοινωνίας και της πολιτιστικής  και οικονομικής ζωής της χώρας, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ  Λίμπερμαν, από τους πολύ ισχυρούς πολιτικούς ηγέτες και ένα  από τα σημαντικότερα,( ίσως το δεύτερο) πρόσωπα της  κυβέρνησης Νετανιάχου.  Έτσι η θέση αυτή του Ισραήλ μάλλον δεν δείχνει όπως ισχυρίζεται αυστηρή ουδετερότητα, αλλά «ταύτιση» της πολιτικής του με αυτή των ΗΠΑ, που σήμερα είναι σύγκρουση με κάθε μέσο με την Ρωσία και την πολιτική της στην Ευρώπη και απαίτηση από τους συμμάχους των την συμμετοχή στην πολιτική αυτή. Και πόσο μάλλον για το Ισραήλ και τις γνωστές στους πάντες ιδιαίτερες σχέσεις του με τις ΗΠΑ.
*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής
Κατηγορίες: 'Αρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση