Το πρώτο Tουρκικής κατασκευής μαχητικό TF-X


 

Τ
Το τουρκικό υπουργείο άμυνας συμφώνησε με την Σουηδική αεροδιαστημική εταιρεία Saab στην «διαμόρφωση  των σχεδίων  για το πρώτο εξ ολοκλήρου τουρκικής κατασκευής μελλοντικό  μαχητικό αεροσκάφος  5ης γενεάς TF-X» .

Η Άγκυρα έχει ήδη σχεδιάσει τρία πρωτότυπα  μοντέλα του νέου μαχητικού TF-X , ένα εκ των οποίων θα αποτελέσει το πρώτο τουρκικό πρωτότυπο μαχητικό.
«Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με την Saab, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα να προχωρήσουμε με την εν λόγω εταιρεία στην ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας  του προγράμματος TF-X,» δήλωσε Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος.
Η σουηδική  εταιρεία αεροδιαστημικής σε συνεργασία με την τεχνική ομάδα της αφού σχεδίασε  τα τρία μοντέλα αεροσκαφών, αυτά θα προωθηθούν προς  έγκριση στην  τουρκική επιτροπή  προμηθειών της χώρας, τον Υφυπουργό  Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM), καθώς στην ηγεσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας .

«Εργαζόμαστε για να πραγματοποιήσουμε αυτή την παρουσίαση, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο,» δήλωσε Τούρκος  αξιωματούχος.
Το γραφείο του ομίλου Saab δεν απάντησε σε  καμία ερώτηση από τον τύπο .
Επίσης σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της τουρκικής αεροδιαστημικής εταιρείας TUSAS Aerospace Industries (TAI), που αποτελεί και την κύρια  ανάδοχο του προγράμματος   ένα από τα τρία σχέδια αφορά μοντέλο με 2 κινητήρες και χαρακτηριστικά stealth και τα άλλα 2 αφορούν αεροσκάφος με έναν κινητήρα και επίσης με χαρακτηριστικά stealth .
Σύμφωνα με Τούρκους πάντα αξιωματούχους το εν λόγω στρατηγικής σημασίας πρόγραμμα έχει 2 προβλήματα.

Α. «Πρέπει να γίνει η σωστή επιλογή  κατασκευαστή  κινητήρα του μαχητικού με τον οποίο θα πρέπει να είμαστε σε θέση να έχουμε μια μακροχρόνια σχέση. Αυτό είναι απαραίτητο.
Β.Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι κατά την ανάλυση του κλάσματος κόστους-ωφέλειας θα πρέπει να υπάρχει θετικό πρόσημο για είναι αποδειχθεί εφικτό  το εν λόγω πρόγραμμα ».
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο η τελική απόφαση για το αν θα ξεκινήσει τη φάση κατασκευής θα πραγματοποιηθεί  από τον ίδιο τον  Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της ανάλυσης κόστους-ωφέλειας που βρίσκεται  σε εξέλιξη,»  δήλωσε ο  αξιωματούχος. «Μπορούμε να αποδεχτούμε ένα ορισμένο περιθώριο που θα κάνει το τουρκικό μαχητικό εύλογα πιο ακριβό από τις άλλες  διαθέσιμες επιλογές. Αλλά αν μάθουμε  ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα μαχητικό, ας πούμε με κόστος 40 με 50% εκατό πιο ακριβό από ό, τι μια επιλογή «off-the-shelf buy option», τότε ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει διαφορετικά . » κατέληξε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Τουρκία  έχει ως στόχο την παρθενική πτήση του νέου μαχητικού αεροσκάφους για το 2023 που θα συμπληρώνονται  και τα 100χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η παραγωγή  του TF-X θα ξεκινήσει πιθανότατα το 2021 και οι παραδόσεις στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα προγραμματιστούν  μεταξύ του 2025 και 2035. Το αεροσκάφος θα παραμείνει σε  επιχειρησιακή λειτουργία μέχρι το 2060.

«Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, και με δεδομένη την τεχνολογική εξέλιξη στην παγκόσμια σκηνή, οι Τούρκοι θα έπρεπε ίσως να έχουν κατασκευάσει πιθανόν ένα μη επανδρωμένο μαχητικό,»  δήλωσε αμυντικός αναλυτής  ειδικός για την Τουρκία  με  έδρα το Λονδίνο .
Νωρίτερα, η TAI υπέγραψε τεχνική συμφωνία βοήθειας με τη Saab για την πραγματοποίηση των εργασιών  σχεδιασμού του πρωτοτύπου TF-X. Ο σχεδιασμός του πρώτου εγχώριας κατασκευής τουρκικού μαχητικού  σύμφωνα με διεθνείς  αμυντικούς αναλυτές , είναι το αναγκαίο αρχικό βήμα αλλά όχι το πιο κρίσιμο βήμα στην πορεία κατασκευής ενός τόσο φιλόδοξου προγράμματος  .
«Αυτό που αποτελεί το πιο κρίσιμο σημείο στο  έργο αυτό  είναι το αν θα «επιτραπεί» στην Τουρκία να εντάξει με  επιτυχία τα απαιτούμενα ηλεκτρονικά συστήματα, ραντάρ, αλλά και τα κατάλληλα οπλικά συστήματα στην επιλεγμένη πλατφόρμα TF-X. «, συνεχίζει ο αμυντικός αναλυτής που εδρεύει στο Λονδίνο.

Η σουηδική αεροδιαστημική εταιρεία Saab κατασκευάζει το  μαχητικό αεροσκάφος JAS 39 Gripen, ένα ελαφρύ, μονοκινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Η Saab έχει συνεργαστεί και με άλλες εταιρείες αεροδιαστημικής στην εμπορική προώθηση του αεροσκάφους και έχει επιτύχει μέτρια αποτελέσματα  στην Κεντρική Ευρώπη, τη Νότια Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Πάνω από 240 μαχητικά αεροσκάφη  Gripen έχουν παραδοθεί ή παραγγέλθηκαν.
Τον περασμένο Αύγουστο, η Σουηδική  πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την αγορά 40 έως 60 Gripen NGS. Μετά την  σουηδική πολεμική αεροπορία έρχεται η απόφαση της Ελβετίας να αγοράσει 22 E / F μαχητικά  που αποτελούν παραλλαγή του Gripen .
Για το πρόγραμμα του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους  TF-X, η Τουρκία ελπίζει να αντιγράψει τη μέθοδο που επινοήθηκε για να συμπαραγωγή  του επιθετικού Ε/Π Τ-129 με την ιταλική-βρετανική AgustaWestland.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το μοντέλο έχει «τρέξει» με επιτυχία και θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό για το πρόγραμμα του μαχητικού μας » δήλωσε επίσημα η τουρκική εταιρεία  TAI .
Η Τουρκία σχεδιάζει επίσης να αγοράσει το αμερικανικό μαχητικό  F-35. Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θέλουν  να αναπτύξουν ένα μαχητικό αεροσκάφος και με άλλη χώρα για να μειώσουν την αμυντική εξάρτηση της Τουρκίας από την Ουάσιγκτον.

Κατηγορίες: 'Αρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση