Η Τουρκία εμβαθύνει τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία παρά τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας, ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ποντάρει το πολιτικό μέλλον του στον Πούτιν.

Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να βασιστεί στη Ρωσία για να βοηθήσει στην ανακούφιση των αυξανόμενων οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας, καθώς διεκδικεί άλλη μια θητεία στην εξουσία το επόμενο έτος, μεταδίδει ο ανταποκριτής της VOA Ντόριαν Τζοόυνς από την Κωνσταντινούπολη.

Ρέουν… τα δισεκατομμύρια

Η Μόσχα έστειλε πρόσφατα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία, αναφέροντας ως αιτία την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη χώρα. Και σύμφωνα με τη Ρωσία, άλλα δέκα δισεκατομμύρια θα σταλούν τις επόμενες εβδομάδες.

Δείτε ακόμα – Ρωσικό δημοσίευμα: Η Τουρκία αντικατέστησε την Κίνα στην παράκαμψη των αντιρωσικών κυρώσεων

Η εισαγωγή του σκληρού νομίσματος στη χώρα, του δολαρίου, είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της εκστρατείας του για επανεκλογή το 2023, ενώ το τοπικό νόμισμα, η λίρα, έχει υποτιμηθεί και ο πληθωρισμός έχει φτάσει σχεδόν στο 80%.

«Βοηθώντας τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις, η Τουρκία έχει ένα καλό εισόδημα για το ισοζύγιο πληρωμών της και αυτό θα τη βοηθούσε να ενισχύσει τη λίρα, να μειώσει τον πληθωρισμό και τον Ερντογάν να κερδίσει τις εκλογές», λέει ο Timothy Ash, εκπρόσωπος της «Bluebay» – χρηματοοικονομική εταιρεία Asset Management στο Λονδίνο.

Αρνήθηκε τις κυρώσεις

Για να προστατεύσει τους στενούς δεσμούς του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν αρνήθηκε να εφαρμόσει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, στο θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών δεσμών.

Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, η Τουρκία διπλασίασε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Ρώσοι ολιγάρχες συνεχίζουν να δένουν τα σούπερ γιοτ τους στα τουρκικά λιμάνια, γνωρίζοντας ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα τα κατασχέσουν.

Οι αναλυτές λένε ότι ο κ. Ερντογάν έχει γίνει πολύτιμος σύμμαχος του κ. Πούτιν.

« Η Τουρκία έχει μετατραπεί de facto σε μαύρο ιππότη. Στην ακαδημαϊκή γλώσσα, αυτό σημαίνει ένα κράτος που είναι πρόθυμο να βοηθήσει μια χώρα η οποία υπόκειται σε κυρώσεις, τουλάχιστον για να τις μετριάσει.

»Και η Ρωσία βλέπει την Τουρκία υπό αυτό το πρίσμα, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη όσον αφορά την ανάπτυξη των οικονομικών της δεσμών, ενώ οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν τη χώρα », λέει η Maria Shagina, από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Η εξαγωγή σιταριού

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Εθνη μεσολάβησαν σε μια συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικού σίτου στις παγκόσμιες αγορές, και οι εξαγωγικές της δραστηριότητες βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρόεδρος Ερντογάν εισπράττει τα εύσημα για την επίτευξη της συμφωνίας, λέγοντας ότι ήταν δυνατή μόνο λόγω των στενών δεσμών του με τον κ. Πούτιν.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις με τον Ερντογάν και την αυξανόμενη εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις στην τεχνολογία, θέτοντας την Αγκυρα σε τροχιά σύγκρουσης με τους συμμάχους της.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτό που θα δημιουργούσε τον διαχωρισμό θα ήταν η υψηλή τεχνολογία. Τόσο στον πολιτικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα, η Ρωσία χρειάζεται την υψηλή τεχνολογία για τον ανεφοδιασμό της.

«Ποντάρει στη Ρωσία»

»Και εάν τουρκικές εταιρείες χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή απαγορευμένων αγαθών για να τα προωθήσουν στη Ρωσία, αυτό θα απαιτούσε να επιβληθούν κυρώσεις και στην Τουρκία», λέει ο Atilla Yesilada, από την «Global Source Partners», εταιρεία που ειδικεύεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές στη Νέα Υόρκη.

Με την Τουρκία να υποφέρει από μια αδύναμη οικονομική κατάσταση, οι κυρώσεις, προειδοποιούν οι αναλυτές, θα προκαλούσαν μια καταστροφική οικονομική κρίση.

Την ίδια ώρα, αναλυτές λένε ότι ο κ. Ερντογάν «ποντάρει στη Ρωσία», ελπίζοντας ότι το ρωσικό εμπόριο και η στήριξη θα αναζωογονήσουν την οικονομία της χώρας του πριν τις εκλογές του επόμενου έτους.

Πηγή: Voice of America/Albanian, echedoros-a.gr