«ΧΑΘΗΚΕ» Ο ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΑΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΜΠΑΝΤΑΡ ΜΠΙΝ ΣΟΥΛΤΑΝ!!

Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘ. ΜΠΑΛΤΖΩΗΣ*

 Πλήρης Κυριαρχία της νέας αμερικανικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και Δντης Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας για πάνω από 23 χρόνια, ο πρίγκιπας Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν, ο άνθρωπος που ήλθε σε ρήξη με τις ΗΠΑ, διαφωνώντας πλήρως με την νέα εξωτερική της

πολιτική, ομοίως με την Ρωσία  και τον πρόεδρο Πούτιν και αυτός που  προσέβαλλε σκαιότατα  την Αγγλία έχει επισήμως εξαφανιστεί από το πολιτικό σκηνικό εδώ και ένα μήνα. Τι συμβαίνει  και ο άνθρωπος, η επιτομή της εξωτερικής πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας δεν εμφανίζεται πουθενά; Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι έχει απομακρυνθεί από την θέση του, λόγω  των διαφορετικών και αντιθέτων με τις ΗΠΑ θέσεών του στην εξωτερική πολιτική, όχι μόνο της χώρας του αλλά και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Οι θέσεις του πρίγκιπα Μπαντάρ είχαν έλθει σε τροχιά ρήξης, σε ότι αφορά  την νέα αμερικανική πολιτική στην Μέση Ανατολή, που είδαμε τους τελευταίους μήνες, μια πολιτική που αλλάζει πολλά στην περιοχή.

 Συγκεκριμμένα ο πρίγκιπας Μπαντάρ, εφαρμόζοντας σχεδόν μια προσωπική εξωτερική πολιτική, ήλθε σε ρήξη με συμμάχους (ΗΠΑ), συνεργάστηκε με παραδοσιακούς εχθρούς (Ισραήλ), απείλησε μια παγκόσμια υπερδύναμη (Ρωσία), προσέβαλε μια μεγάλη δύναμη (Αγγλία), χρηματοδότησε και ενίσχυσε με οπλικά συστήματα τρομοκρατικές οργανώσεις, απόλυτα συνδεδεμένες με την Αλ Κάιντα (Συρία και αλλού) και τελικά μετά από όλα αυτά, η πολιτική του αυτή απέφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από όσα ανέμενε το Ριάντ και η Ουάσιγκτον. Έτσι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλλα, μετά από πιέσεις των ΗΠΑ  και μετά την πλήρη αποτυχία του Μπαντάρ στο θέμα της Συρίας αναγκάστηκε να τον αντικαταστήσει. Ο Μπαντάρ είχε υποσχεθεί στον βασιλιά Αμπντάλλα και στους αμερικανούς, ότι θα φροντίσει για την πτώση του καθεστώτος Άσσαντ σε σύντομο χρονικό διάστημα και όχι μόνο απέτυχε πλήρως, αλλά προκάλεσε και την οργή και την ρήξη ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, για το Συριακό θέμα, αφού ο Μπαντάρ είχε χρηματοδοτήσει και ενισχύσει ακραίες Ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στην Συρία (μέρος της Συριακής αντιπολίτευσης) και είναι μέλη της Αλ Κάιντα. Μέχρι και για ρίψη χημικών όπλων στην Συρία θεωρείται υπεύθυνος η σκοτεινή αυτή μορφή της Σαουδαραβικής διπλωματίας.  Στην θέση του πρίγκιπα Μπαντάρ,  οι πηγές από την Μέση Ανατολή αναφέρουν ότι έχει ήδη τοποθετηθεί ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Νάγιεφ, ο οποίος φαίνεται ότι είναι ο άνθρωπος που έχει την στήριξη των ΗΠΑ και είναι προσωπικός φίλος του Τζον Κέρυ, του αμερικανού ΥΠΕΞ και του Δκτου της CIA, του Τζον Μπρέναν.

Οι εξελίξεις αυτές θορύβησαν το Ισραήλ, καθόσον ως γνωστόν το Ισραήλ αντιδρά έντονα στην νέα αμερικανική πολιτική στην Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στην προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν. Μάλιστα  και εδώ είναι το παράδοξο, το Ισραήλ (Μοσάντ)  διεξήγαγε  μυστικές συνομιλίες με τον πρίγκιπα Μπαντάρ, που είχε αντιρρήσεις  για την νέα αμερικανική πολιτική στην Μέση Ανατολή, με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών τους για την αλλαγή της αμερικανικής στάσης. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε στηρίξει τις αντιδράσεις του στις συμφωνίες των ΗΠΑ με το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, όσο και αν φαίνεται παράδοξο και απίθανο στην «αμαρτωλή» σχέση με την Σαουδική Αραβία και ιδιαίτερα στην μυστική σχέση συνεργασίας με τον πρίγκιπα Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν και τώρα βλέπει ότι αυτό «το οικοδόμημα» της παράνομης σχέσης διαλύεται. Προ λίγων ημερών ο Νετανιάχου δήλωσε: «Θέλω να ενημερώσω την διεθνή κοινότητα, ότι το Ιράν ακόμη και σήμερα δεν έχει αλλάξει ούτε την επιθετική πολιτική του, ούτε τον βάναυσο χαρακτήρα του και ακόμη στηρίζει το καθεστώς Άσαντ στην Συρία, που σφαγιάζει τους πολίτες του».  Έτσι μετά την (πολιτική) εξαφάνιση του πρίγκιπα Μπαντάρ, το Ισραήλ παρέμεινε μόνο του να αντιτίθεται στην νέα αμερικανική πολιτική στην Μέση Ανατολή. Και το ερώτημα είναι αν θα αντέξει και για πόσο στον μοναχικό του δρόμο της αντίθεσης με τους αμερικανούς και αν τελικά θα υποκύψει ή θα επέλθει ρήξη στις σχέσεις των δύο συμμάχων και αυτό θα είναι πρωτοφανές και απροσδόκητο. Φαίνεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα, (μαζί με τον ΥΠΕΞ Τζον Κέρυ)  ακολουθεί αυτόνομη, προσωπική και ανεξάρτητη από επιρροές (ΑIPAC) εξωτερική πολιτική, αφού πλέον δεν χρειάζεται βοήθεια από  το ισχυρό Αμερικανο-Ισραηλινό λόμπυ για να εκλεγεί. Οι Ισραηλινοί έφθασαν στο σημείο να κατηγορήσουν τον Τζον Κέρυ ως αντισιωνιστή και εχθρό του Ισραήλ!!!
Ετσι λοιπόν έχουμε μια νέα κατάσταση να διαμορφώνεται στην Μέση Ανατολή, όπου καθίσταται εμφανής και επιβάλλεται ο αμερικανικός σχεδιασμός στην περιοχή, με μόνο αντιρρησία πλέον, το Ισραήλ, που κινδυνεύει να απομονωθεί και το χειρότερο να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις του με τον παραδοσιακό σύμμαχο και υποστηρικτή του, τις ΗΠΑ. Εκτιμούμε ότι τελικά θα βρεθεί τρόπος συνεννόησης και τα γεράκια της Ιερουσαλήμ θα υποχωρήσουν από την άκαμπτη μέχρι τώρα στάση των.
*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος ε.α. και πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ.
Κατηγορίες: Δραστηριότητες συνδέσμου. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση