IISCA: Μετά τον V. Putin, τι θα προκύψει;


Επειδή στην Δύση έχουν πέσει να τον φάνε(σκεφτείτε γιατι άραγε;), δείτε την λίστα των οικονομικών επιτευγμάτων της Ρωσίας στα 15 χρόνια της διακυβέρνησής του Βλαδιμήρ Πούτιν και βγάλτε τα συμπεράσματα μόνοι σας.

 
Και όμως δεν είναι κάτι καινούριο σαν σκέψη. Ίσως να είναι και μια προοπτική που θέλουν να εκμεταλευθούν κάποιοι είτε απο μεριάς δύσης είτε ακόμα και εντός Ρωσίας.Βασικό ερώτημα.. μετά τον Πούτιν, τι;;;;
Ο Ρώσος ηγέτης ακόμα και αν θεωρήσουμε πώς θα παραμείνει ισχυρός για 1,2 αίντε και 3 προεδρίες (δηλαδή 4-12 χρόνια) αυτό δεν θα μπορεί να διαρκέσει αιώνια. Ο Πούτιν άλλωστε ήδη έχει αρχίσει και δείχνει σημάδια “πολιτικής κούρασης” με αντιδράσεις πολύ θερμότερες από οτι στο παρελθόν. Η συνεχής παραμονή στην εξουσία δημιουργεί πάντα αλαζονικά σύνδρομα που δεν βοηθούν στην ικανή διαχείριση της.

Στις μυστικές υπηρεσίες του Κρεμλίνου εδώ και πάρα πολύ καιρό υπάρχει μια πολύ έντονη διαμάχη και ζυμώσεις που θέλουν να προκρίνουν πιθανούς διαδόχους σε περίπτωση πτώσης του Πούτιν. Ας μην ξεχνάμε πώς ότι έχει άνοδο και ακμή αρχίζει η πτώση και η παρακμή.

To Αμερικάνικο think tank Stratfor ασχολείται με το θέμα και μάλιστα με αρκετά εκτενές αφιέρωμα, με τοποθετήσεις σε όλους τους παράγοντες που μπορεί να επηρρεάσουν τόσο την σημερινή ηγεσία της Μόσχας όσο και της επερχόμενης (αναφορά Stratfor εδώ )

Όμως η απλή λογική λέει πώς μια εξωτερική πολιτική μιας χώρας όταν είναι προσωποκεντρική είναι και καταδικασμένη σε περιορισμένη διάρκεια και σύντομη διάλυση και αποδόμηση της. Ειδικά όταν δεν υπάρχει όμοια, σε πολιτική, ακολουθία και συμφωνία από τους όποιους διαδόχους.

Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο αν σκεφτεί κανείς πώς η γεωπολιτική σκακιέρα έχει στηθεί σήμερα με τέτοιο τρόπο που έχει δημιουργήσει πολυπολικότητες μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, ΕΕ. και του κινήματος του Ισλάμ. Οι ίδιοι πόλοι έχουν δημιουργήσει τάσεις αλληλεξάρτησης και ισορροπίας μέσω ελκτικών και απωθητικών δυνάμεων. Αν κάποιος από αυτούς τους πόλους αλλάξει ή διαμορφωθεί διαφορετικά και δραστικά, θα φέρει δραματικές αλλαγές στο status quo συνήθως μη διαχειρίσιμες με ήπια πολιτικά μέσα όπως πχ κατάρρευση Ιράκ, Συρίας, Λιβύης και άνοδος ISIS. Ένα ακόμα παράδειγμα η εξαφάνιση της ΕΣΣΔ που έφερε πολέμους σε Βαλκάνια.

Η σχεδόν βέβαιη αποδόμηση (στο παρόν και στο επερχόμενο μέλλον) λόγω των παραπάνω παραμέτρων αν παρατηρήσει κανείς, ήδη συντελείται κατά της κυβέρνησης Πούτιν, δημιουργεί συνεπώς το ερώτημα … μετά τον Ρώσο ηγέτη… τι περιμένει την γεωπολιτική σκακιέρα;

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
IISCA Sec Group.

 http://www.geopolitics.com.gr/2015/03/iisca-v-putin.html

Κατηγορίες: 'Αρθρα, Θέματα που μας αφορούν. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση